Istoria costumului barbatesc

Istoria costumului barbatesc

0 Shares
0
0
0

Istoria costumului barbatesc incepe in urma cu cateva sute de ani cand ceea ce numim azi costum barbatesc era ceva destul de diferit de ce cunoastem azi.

Asadar se pare ca primul model in ceea ce priveste un costum barbatesc a fost purtat de Regele Charles al II-lea al Angliei si a fost creat dupa hainele Regelui Ludovic al XIV-lea in moda anilor 1613 – 1715.

Practic erau timpurile in care regii erau diferiti de oamenii de rand prin imbracamintea purtata si imbracamintea reusea sa departajeze ierarhiile sociale vizibil.

Costumul avea doua piese si era compus din pantaloni croiti pana la genunchi si o haina destul de lunga accesorizata cu o cravata si eventual o palarie.

Costumul mai modern a aparut la inceputul anilor 1800 si a ajuns la o varianta mult mai simplificata decat cea pe care a adus-o Regele Charles al II-lea. Sacoul actual era o haina care avea o taietura in fata. Aceasta varianta era purtata de aristocratii de la curtea regala iar moda a instaurat-o cel care se ocupa de imbracamintea acestora.

Beau Brummel a propus o noua moda pentru barbatii acelor vremuri si a considerat de bun gust creatiile sale, instaurand o noua tendinta, aceea ca hainele sa fie bine croite iar cravata sa fie obligatoriu asortata cu acestea.

La sfarsitul secolului al XIV-lea s-a facut o diferenta intre hainele purtate de femeie si hainele purtate de barbat. Lucrul ramas in comun era doar tunica.

Se spune ca Regele Ludovic al XIV-lea a impus o moda pentru doamnele de la curte, astfel curtezanele trebuiau sa fie imbracate cu gust si sa aiba coafuri aranjate si nu exagerat de pompoase.

In timp ce regele Carol al II-lea a impus purtarea vestonului, in Franta se preia cu repeziciune aceasta moda, pentru a nu mai fi diferente de ierarhie intre oameni.

In acest timp doamnele incep sa poarte podoabe si bijuterii, rochiile devin tot mai sofisticate, moment in care s-a inventat trena, s-a introdus decolteul si bineinteles clasicul corsaj pentru evidentierea taliei.

Dupa inca 100 de ani, Statele Unite ale Americii promovau costumul barbatesc asortat, haina cu pantalonii si cravata, iar mai apoi in Europa a aparut moda imbracarii anumitor tipuri de costume pentru cele mai importante momente ale zilei.

Haina lunga a costumului era purtata doar pana la pranz urmand ca pana seara sa se poarte haina de lungime medie.

Avand in vedere ca in acele vremuri servirea mesei era prima parte in cadrul unei afaceri, tinuta barbatilor se cerea impecabila si acestia erau obligati indirect sa fie imbracati diferit de fiecare data.

Dupa anul 1920 costumul barbatesc incepe sa fie foarte purtat, vestimentatia avand un rol foarte important in societate.

Incepand cu anul 1960 Ralph Lauren revolutioneaza intr-o oarecare masura lumea modei si aduce costumului barbatesc eleganta si rafinament.

In acest sens, prima schimbare se refera la marimea reverului, care este redusa semnificativ, talia nu mai este marcata iar sacourile au taietura dreapta.

Dupa aceasta perioada se pare ca treptat, costumul a pierdut putin teren in purtarea zilnica, si nu mai prezenta un obiect de imbracaminte de baza, nici pentru femei si nici pentru barbati.

Se pare ca in timpul anilor 1990 s-a remarcat tinuta casual pentru angajati de catre manageri datorita intentiei de a incuraja sentimentul de egalitate si deschidere.

In prezent costumul este purtat la locul de munca doar in cazurile in care job-ul o impune iar in particular este tinuta pentru diverse ocazii.

Desi costumul pentru un barbat este tinuta cea mai incomoda probabil, reprezinta totodata rafinament eleganta si stil.

Societatea actuala nu mai impune reguli, de aceea stilul de imbracaminte difera dupa gusturi, locul de munca si nu in ultimul rand posibilitati materiale.

In functie de eveniment, costumul trebuie ales cu grija, atat in ceea ce priveste situatiile care implica job-ul, cat si in ceea ce priveste participarea la anumite ceremonii care implica purtarea tinutei elegante in randul barbatilor.

Indiferent ca barbatul se pregateste pentru un interviu de angajare sau participa la nunta celui mai bun prieten, alegerea costumului trebuie sa fie facuta cu stil.

Moda se schimba si tendinte noi apar de la an la an, de aceea unoeri este dificil sa alegi ceea ce te reprezinta cu adevarat.

Atunci cand doresti ceva unic, intr-o combinatie aparte si pe gustul tau, singura solutie este sa apelezi la Sarto bespoke si alegerea iti apartine in exclusivitate!

0 Shares
You May Also Like