Istoria bluzei – cum au aparut bluzele?

Istoria bluzei – cum au aparut bluzele?

0 Shares
0
0
0

In anii 1920, odata cu dezvoltarea sporturilor de echipa in aer liber, era nevoie de un top care sa fie calduros, rezistent si care sa nu impiedice miscarile sportivilor. Acesta este motivul pentru care, la acea vreme, sportivii purtau o bluza de lana care le permitea sa se incalzeasca inainte si dupa efort. Purtata pe langa corp, aceasta bluza era departe de a fi confortabila. In plus, s-a micsorat la spalare si s-a uscat foarte prost. Pe scurt, trebuia gasit un inlocuitor! Desi originea bluzei este inca neclara, se stie ca acesta a aparut in anii 1930 datorita lui Benny Russell, student si jucator de fotbal la Universitatea din Alabama.

El era mostenitorul demn al companiei Russell, o firma specializata in fabricarea de costume pentru femei si copii. Enervat de faptul ca purta un costum din plasa groasa la meciurile de fotbal si pierdea litri si litri de transpiratie, a decis sa creeze o noua piesa cu ajutorul familiei sale. Incepand cu partea superioara a uniunii, compania a proiectat prima bluza, o piesa usoara, fara guler, tesuta din bumbac. Ulterior, Russel a trimis bluzele sale la mai multi comercianti cu amanuntul. Succesul a fost atat de mare incat, in scurt timp, afacerea de familie s-a specializat in productia de echipamente sportive.

Pe langa aceasta istorie, se spune ca marca Champion este initiatoarea bluzei de bumbac si a hanoracului cu gluga. Pana in anii 1960, tricoul era rezervat jucatorilor de baseball, echipelor de fotbal din facultate si armatei americane. Bluza a devenit populara datorita lui Champion, care a avut ideea de a le confectiona infoiate, ceea ce a permis ca aceasta bucata de bumbac sa fie pozitionata ca un semn de apartenenta la un grup sau la o echipa sportiva.

Bumbac si diversele sale tricotaje

Dupa o ascensiune in anii ’80 si ’90, bluza se va democratiza, atat de mult incat va avea rapid o imagine ieftina si va fi vandut pe scara larga in magazinele fast-fashion. De aceea, este mai bine sa ramaneti vigilenti atunci cand vine momentul sa achizitionati bluze barbati. Sa incepem cu subiectul materialului:

De ce este buna o bluzqa din bumbac?

Nu exista nicio indoiala, cand ne referim la bluze, ne gandim la bumbac. Si da, chiar daca in anii ’50 existau versiuni cu un amestec de bumbac si poliester, in special datorita marcii Russel Athletic, astazi preferam versiunea 100% bumbac. Pentru o mica anecdota, in anii ’50, bluza face cunostinta cu celebrul gri pestrit (fibra de bumbac este alba, iar cea de poliester este neagra). Astazi, aceasta culoare pestrita poate fi gasita pe marea majoritate a bluzelor!

Atunci, ca si acum, bumbacul este principalul material din care sunt confectionate bluzele noastre. Fibrele de bumbac sunt utilizate pe scara larga la fabricarea hainelor noastre: lenjerie de corp, tricouri, camasi, chinos, etc. In cazul bluzei, acest material a fost ales pentru ca este moale, placut si flexibil in acelasi timp. Bumbacul este foarte absorbant, absorbind pana la 8,5% din greutatea sa in apa (amintiti-va povestea lui Benny Russell). In plus, bumbacul este un izolator foarte bun. Interiorul hanoracelor si bluzelor au adesea un strat de bumbac, care da un aspect “plusat” si ofera caldura si confort. In cele din urma, bumbacul nu este prea fierbinte, se usuca rapid si este rezistent la spalare si la intemperii!

Idei de bluze pe care le poti purta

Cu toate variantele sale diferite, camasa pentru barbati este fara indoiala cel mai versatil articol vestimentar existent. Daca ai stilurile potrivite, sa te pregatesti dimineata poate fi la fel de usor ca sa pui unul si sa arati proaspat. Dar, avand atatea optiuni nesfarsite, cu ce tipuri de camasi ar trebui sa va depozitati garderoba pentru a va asigura ca aveti toate bazele acoperite cu stil? Alegerea tipului de camasa sa porti pentru fiecare ocazie este la fel de importanta ca sa le ai in primul rand. O camasa hawaiana nu are loc in birou, iar asta este o abordare fierbinte pe care o vom astepta.

De la camasa clasica de birou cu nasturi, pana la trioul casual de weekend, acestea sunt cele 15 tipuri esentiale de camasi pentru barbati pe care veti dori sa le aveti la indemana.

Impartasindu-si numele cu panza Oxford din care este croita, camasa Oxford este un clasic al imbracamintei barbatesti care serveste drept baza pentru multe tinute elegante de peste 120 de ani. Tesatura este destul de groasa in comparatie cu majoritatea celorlalti in camasi, oferindu-i un avantaj casual. Gulerul cu nasturi si bucla pentru umeras in spatele jugului sunt trasaturi comune de design care fac, de asemenea, acest top usor de depozitat.

Daca a existat vreodata un tip adevarat, esential de camasa pentru barbati, camasa Oxford cu nasturi este aceasta. Aceasta piesa atemporala serveste ca un bloc de constructie vestimentar care functioneaza pentru o serie de coduri vestimentare, facand-o una dintre cele mai versatile piese din orice garderoba. Pentru un fler modern (adica un factor de comoditate) gasiti o camasa in material fara calcat pentru usurinta de imbracat.

0 Shares
You May Also Like