Dimensiunile laptopurilor – ce laptop sa-ti alegi?

Dimensiunile laptopurilor – ce laptop sa-ti alegi?

0 Shares
0
0
0

Pozitia laptopului pe piata electonicelor

Piata laptopurilor a suferit modificari majore in ultimii ani si este posibil sa existe mai multa confuzie in sfera notebook-urilor acum, decat in ​​orice alt moment. Modelele de astazi cuprind totul, de la ultraportabilele de tip featherweight, de inalta calitate, care abia atarna la catar (cantarind undeva la mai putin de 2 kilograme) si pana la laptop-urile de gaming ce cantaresc peste 10 kg sau uneori chiar mai mult.

Laptopul standard nu mai arata asa cum arata odata, avand in momentul de fata zeci de modele convertibile, care revolutioneaza laptop-ul standard, pentru a profita de interfetele touch. Unele laptopuri se prezinta sub forma de tablete, cu balamale care se indoaie si se pliaza, in timp ce alte PC-uri care sunt dotate cu touch-screen, sunt de fapt utilizate in stil notebook. Exista pur si simplu prea multa varietate in spatiul laptop-urilor pentru o marime sau stil care sa se potriveasca nevoilor fiecarei persoane.

Noi va putem informa cu privire la cele mai recente modele si specificatii si vom analiza tendintele actuale, ajutandu-va sa va dati seama ce caracteristici sunt necesare si ce ati avea nevoie pentru a gasi laptopul pe care il doriti cu adevarat.

Alegerea laptop-ului dupa dimensiuni

Gasirea celui mai bun laptop de la 12 la 13 inch

Cele mai mici laptop-uri (dupa dimensiunile display-ului) si anume laptopurile de 12 si 13 inci sau ultraportabilele, merita luate in considerare daca intentionati sa luati laptop-ul in calatorii, tot timpul. Aceste modele sunt destul de mici si in general,  cantaresc 3 kilograme sau mai putin, dar sunt suficient de mari incat sa includa o tastatura de dimensiuni generoase si un ecran decent ca dimensiuni.

Dezavantajul este ca selectia porturilor tinde sa fie minima, din cauza cantitatii limitate de spatiu disponibil pe panourile laterale. Aceste laptop-uri, de obicei, servesc nevoi simple, cum ar fi navigarea pe Internet sau procesarea modesta a textului, si sunt o alegere buna pentru calatorii de afaceri care au nevoie de suport frecvent al unui laptop sau tableta. Laptopurile mai mici de 10 si 11 inci (care sunt acum destul de rare) au mai putin spatiu pentru porturi si vor avea tastaturi si mai mici si spatiu intre taste, deci va trebui sa va ajustati stilul de scriere pentru a le putea folosi cu aceeasi eficienta.

Sweet Spot-ul pentru mobilitate: cele mai bune laptopuri de 14 pana la 15 inch

Laptopurile cu ecrane de 14 pana la 15,6 inch sunt cele mai populare, deoarece au gasit acel “sweet spot” intre portabilitate si caracteristicile pe care majoritatea utilizatorilor le considera de dorit.

Da, ele pot cantari cu cateva kilograme mai mult decat fratii lor cu ecran mai mic, dar in schimb obtineti o citire usoara pe un ecran mai mare, mai mult spatiu pentru diferite porturi I / O, componente interne mai bune si celule suplimentare ale acumulatorului. La aceasta dimensiune a ecranului va puteti astepta la greutati de 3-4 kg ale unui astfel de device, dar aceasta este o greutate destul de usoara, chiar si daca doriti sa luati laptop-ul in calatorii lungi.

Cele mai bune laptop-uri de 17 inci

Cele mai mari ecrane disponibile apar in mod obisnuit la laptop-uri de business si/sau gaming, desi exista si cateva optiuni pentru inlocuirea desktop-urilor. Un ecran de 17 inci este suficient de mare pentru a realiza si a expune prezentari sau daca aveti nevoie de pixeli in plus, pentru a observa cat mai mult detaliu in proiectele dvs. grafice sau in jocurile 3D.

Spatiul suplimentar din sasiu poate fi utilizat pentru unul sau mai multe procesoare grafice, pentru un procesor – CPU de clasa desktop sau mai multe unitati de hard disk si SSD. Sasiul mai mare inseamna, de obicei, o tastatura mai spatioasa. Greutatea este de obicei mai mare de 6 kg la aceasta dimensiune a ecranului si, uneori, chiar mai mult pentru platformele de jocuri. Aceste sisteme nu sunt destinate a fi portabile si de obicei nu au o durata lunga de viata a bateriei.

Aproape toate ofera rezolutii de ecran de cel putin Full HD sau 1.920 de 1.080 (adesea abreviat “FHD” sau “1080p”), in timp ce modelele mai noi, incep sa ne obisnuiasca cu o rezolutie a ecranului de 4K (3.840 cu 2.160 pixeli). Intre 4K si 1080p, o rezolutie emergenta in display-urile de productie recenta,  este QHD-ul sau 2.560 x 1.440 pixeli; QHD este rezolutia suportata de cateva laptop-uri de top, cum ar fi anumite configuratii high-end ale Alienware 17.

Dar 1080p, este de departe cea mai comuna rezolutie pe care o veti vedea, la aceasta dimensiune a ecranului. De asemenea, trebuie sa aveti in vedere faptul ca ecranele tactile (cu functie touch) sunt rare la aceasta dimensiune.

Laptopurile de tip mainstream si Premium

In timp ce intreaga categorie a laptop-urilor s-a restrans destul de mult in ultima vreme, exista inca o piata pentru laptop-uri mai mari, “clasice”, care imbina designul si functia premium. Inlocuirea desktop-urilor nu este la fel de usoara precum ar putea parea, dar aceste laptopuri de 14 si 15 inci va vor oferi tot ce aveti nevoie intr-un PC de zi cu zi.

Ele au afisaje mai mari, precum si o selectie mai larga de porturi si caracteristici si reprezinta una dintre putinele categorii care ofera in continuare unitati optice. Rezolutiile ecranului se incadreaza de la 1.366 la 768 pixeli – pentru sistemele de buget, pana la rezolutii mai mari de 1.920 de la 1.080 de pixeli, adica QHD sau 4k, prezente pe laptopurile multimedia de ultima generatie destinate profesionistilor din domeniul design-ului grafic sau gamerilor.

Vanzarile de laptopuri si desktopuri au inceput sa scada in ultimii ani, vanzarile de tablete crescand pentru a umple acest gol, insa vanzarile de jocuri pentru PC au crescut. Pentru oricine doreste performanta de top pentru jocuri pe PC, combinatia unui procesor de varf, a unei placi grafice discrete puternice si a unui ecran mare, cu rezolutie inalta, merita investitia si preturile mai ridicate pe care asemenea platforme de jocuri le comanda.

Iar aceste preturi se ridica la un nivel superior – in timp ce un laptop de jocuri entry-level incepe de obicei de la aproximativ 799 dolari, va puteti astepta sa platiti 3.000 $ sau mai mult pentru un sistem cu un procesor puternic, memorie performanta ddr4 si unul sau mai multe GPU-uri high-end, aceasta fiind puterea necesara pentru a juca jocurile recente, cu toate detaliile grafice setate la maxim.

0 Shares
You May Also Like