Utilizari mai putin cunoscute ale aurului

Utilizari mai putin cunoscute ale aurului

0 Shares
0
0
0

Atunci cand vine vorba despre aur, cu siguranta toata lumea se gandeste la bijuteriile pe care le putem cumpara sau pe care le putem vinde caselor de amanet aur Bucuresti. Oamenii cumpara foarte des, dar si vand bijuterii din aur acestor case de amanet, insa trebuie mentionat faptul ca aurul poate fi utilizat si in diferite alte scopuri, iar in urmatoarele randuri ale acestui articol vom prezenta cateva utilizari mai putin cunoscute ale aurului.

Utilizari medicale ale aurului

Aurul este folosit ca medicament pentru a trata un numar mic de afectiuni medicale. Injectiile de solutii slabe de aurotiomalat de sodiu sau aurotioglucoza sunt uneori folosite pentru a trata artrita reumatoida. Particulele unui izotop auriu radioactiv sunt implantate in tesuturi pentru a servi drept sursa de radiatie in tratamentul anumitor tipuri de cancer.

Cantitati mici de aur sunt folosite pentru a remedia o afectiune cunoscuta sub numele de lagofalmos, care este o incapacitate a unei persoane de a inchide ochii complet. Aceasta afectiune este tratata prin implantarea unor cantitati mici de aur in pleoapa superioara. Aurul implantat „cantareste” pleoapa, iar forta gravitatiei ajuta pleoapa sa se inchida complet.

Aurul radioactiv este utilizat in diagnostic. Este injectat intr-o solutie coloidala care poate fi urmarita ca un emitator beta pe masura ce trece prin corp. Multe instrumente chirurgicale, echipamente electronice si dispozitive de sustinere a vietii sunt fabricate folosind cantitati mici de aur. Aurul este nereactiv in instrumente si este extrem de fiabil in echipamentele electronice si dispozitivele de sustinere a vietii.

Utilizari de aur in premii si simboluri de stare

Ce metal este folosit pentru a face coroana purtata de un rege? Aur! Acest metal este selectat pentru a fi folosit deoarece aurul este metalul cu cea mai inalta stima. Nu ar avea sens sa cream coroana unui rege din otel – chiar daca otelul este cel mai puternic metal. Aurul este ales pentru a fi folosit intr-o coroana a unui rege, deoarece este metalul asociat cu stima si statut.

Aurul este asociat cu multe calitati pozitive. Puritatea este o alta calitate asociata cu aurul. Din acest motiv, aurul este metalul ales pentru obiectele religioase. Cruci, obiecte de comuniune si alte simboluri religioase sunt realizate cu aur din acest motiv.

De asemenea, aurul este folosit ca prima medalie sau trofeu al castigatorului in aproape orice tip de concurs. Castigatorii locului I la Jocurile Olimpice li se dau medalii de aur. Oscarurile Oscar sunt premii de aur. Premiile Grammy Music sunt realizate din aur. Toate aceste realizari importante sunt onorate cu premii din aur.

Utilizari ale aurului in spatiul aerospatial

Daca aveti de gand sa cheltuiti miliarde de dolari pe un vehicul care, atunci cand este lansat, va calatori intr-un voiaj in care posibilitatea de ungere, intretinere si reparatie este absolut zero, atunci este esentiala constructia acestuia cu materiale extrem de fiabile. Acesta este exact motivul pentru care aurul este utilizat in sute de moduri in fiecare vehicul spatial lansat de NASA.

Aurul este utilizat in circuite, deoarece este un conductor si un conector de incredere. In plus, multe parti ale fiecarui vehicul spatial sunt echipate cu film de poliester acoperit cu aur. Acest film reflecta radiatiile infrarosii si ajuta la stabilizarea temperaturii navei spatiale. Fara aceasta acoperire, partile colorate inchise ale navei spatiale ar absorbi cantitati semnificative de caldura.

Aurul este de asemenea utilizat ca lubrifiant intre piesele mecanice. In vidul spatiului, lubrifiantii organici s-ar volatiliza si ar fi descompuse de radiatiile intense de dincolo de atmosfera Pamantului. Aurul are o rezistenta la forfecare foarte scazuta, iar o pelicula subtire de aur intre partile in miscare critice serveste ca lubrifiant – moleculele de aur aluneca una peste alta sub fortele de frecare si asigura o actiune lubrifianta.

0 Shares
You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…