De ce tot mai multe persoane aleg sa citeasca?

De ce tot mai multe persoane aleg sa citeasca?

0 Shares
0
0
0

Exista multe genuri de literatura si exista cate ceva pentru toata lumea. Nu conteaza ce va place – clasici, poezii, reviste de moda, biografii, texte religioase, carti pentru adolescenti, carti de auto-ajutorare, fictiune de strada sau romane de dragoste. Veti gasi 100% ceva capabil sa va dezlantuie imaginatia, gasiti in acest sens multe carti de fictiune pe librariadonaris.ro.

Instruire gratuita

Desi multora le place sa cumpere carti, cititul poate fi gratuit. Pentru a reduce costurile dupa ce ati cumparat carti, puteti vizita pur si simplu bibliotecile. Acolo veti gasi carti pentru toate gusturile, in plus, bibliotecile isi completeaza periodic colectiile, astfel incat nu va puteti plictisi. Daca nu aveti o biblioteca in apropiere, aveti internetul. Multe dintre carti sunt incarcate acolo si le puteti citi de pe tableta, de pe o carte electronica sau de pe computer.

Imbunatatiti-va vocabularul

Un avantaj deosebit al literaturii clasice, cum ar fi cartile moderne bune, este ca se invata multe cuvinte si concepte noi despre sine. Uneori, sensul lor este intuit, alteori sensul cuvintelor trebuie clarificat in dictionare si carti de referinta. Dar cu o lectura regulata, vorbirea devine in orice caz rapid mai bogata, incepe sa se exprime cu imaginatie si competenta. Acesta este beneficiul special al cititului pentru copii – cu cat copilul tine mai des o carte utila in mainile sale, cu atat mai frumos va fi discursul sau.

Prevenirea bolilor

In mod surprinzator, cititul literaturii bune poate chiar preveni aparitia unor boli periculoase. In special, cititul mai des este util in prevenirea dementei, a imbatranirii creierului si a bolii Alzheimer. Cartile antreneaza creierul, facandu-l sa proceseze continuu noi informatii, astfel incat o persoana isi pastreaza claritatea mintii si sobrietatea mult mai mult timp.

Daca va uitati mai atent, puteti vedea ca persoanele care obisnuiesc sa citeasca mult isi pastreaza cea mai mare parte a fortei la batranete. Motivul consta in exercitiile constante pentru minte si, de asemenea, in faptul ca cititul in general il disciplineaza pe om si il predispune sa adere la o viata sanatoasa.

Dezvolta imaginatia

A citi o carte utila este aproape ca si cum ai urmari un film amuzant. In capul cititorului se creeaza imagini colorate ale locurilor descrise de autor, se desfasoara evenimente uimitoare, personajele interesante dialogheaza.

Multi cititori, intorcand ultima pagina a cartii, le place sa se gandeasca la complotul acesteia pentru ceva timp. Iti poti imagina cum se vor desfasura in continuare evenimentele din lumea inventata si, daca vrei si ai timp, poti chiar sa pui pe hartie propria ta versiune.

Imbunatateste somnul

Citirea unei carti utile te ajuta sa te relaxezi si are un efect foarte benefic asupra sistemului nervos. In consecinta, multi oameni prefera sa isi ia timp pentru a citi inainte de culcare – mai intai creierul proceseaza activ informatiile primite, iar apoi o somnolenta irezistibila se asterne peste persoana respectiva.

Daca va faceti o regula sa cititi in mod continuu seara, atunci nu va fi nici un rau din acest lucru, dar foarte curand veti putea uita de insomnie. In plus, cititul cartilor garanteaza vise vii si fascinante; uneori, in timpul unei nopti de odihna, puteti chiar “vedea” dezvoltarea ulterioara a intrigii intr-un capitol necitit.

Cum a evoluat cititul?

Alfabetizarea – capacitatea de a citi si de a scrie – poate fi ceva pe care il iei de la sine inteles. De fapt, alfabetizarea are o istorie lunga. Prima comunicare scrisa dateaza din anul 3500 i.Hr., cand doar o mica cantitate de oameni au invatat sa citeasca si sa scrie. In acele vremuri, oamenii care stiau sa citeasca tineau spectacole in public, aratandu-si priceperea.

Nu de cateva mii de ani au aparut primele carti. Primele carti cunoscute isi au originea in Roma, in jurul anului 23 i.Hr. Cartile au fost dezvoltate si in Orientul Mijlociu si mai multe natiuni asiatice in aceasta perioada. Initial, cartile erau destul de rare si scumpe, pana la inventarea tiparului in secolul al XV -lea. Pe masura ce cartile tiparite au devenit mai comune, ratele de alfabetizare au inceput sa creasca.

In special, ratele de alfabetizare au fost mai mari in coloniile americane decat in ​​Europa. Anumite secte religioase, cum ar fi puritanii, acordau o mare valoare lecturii pentru edificarea spirituala, iar guvernele coloniale au cerut cetatenilor sa treaca un test de alfabetizare pentru a vota. Parintii fondatori ai Americii au simtit ca, daca toti oamenii ar putea citi, iar presa ar fi libera, adica ziarelor si altor publicatii periodice li s-ar permite sa tipareasca ceea ce considera de cuviinta, atunci America va ramane ferita de tiranie. Capacitatea de a-si semna numele si importanta alfabetizarii au crescut pe masura ce semnele statutului lor si tot mai multi dintre populatia timpurie americana a invatat sa foloseasca o semnatura, deosebindu-se de colegii lor mai putin educati.

Revolutia industriala a adus mai multe schimbari in progresul alfabetizarii. Productia de hartie a redus foarte mult costul cartilor, iar alfabetizarea a devenit un obiectiv principal in educatia publica din SUA. Tot in aceasta perioada, lectura recreativa a devenit o activitate populara in Statele Unite si Europa, ratele de alfabetizare ajungand la 70% in unele parti ale Statelor Unite in anii 1920.

0 Shares
You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…