Cum se face acupunctura?

Cum se face acupunctura?

0 Shares
0
0
0

Acupunctura se efectueaza cu ace de unica folosinta. In medicina chineza, simptomele unui pacient apar atunci cand energia (Qi) este blocata, absenta sau prea mare in anumite parti ale corpului corespunzatoare unui anumit meridian.

In functie de nevoile pacientului, acupuncturistul va aplica ace mai mult sau mai putin usor in amonte sau in aval de unul dintre meridiane pentru a umple golurile sau pentru a dispersa plenitudinea.

Numarul de ace inserate sub piele depinde de tulburarea de tratat. In general, practicantul foloseste aproximativ zece. El lasa acele la loc pentru cateva minute, apoi le retrage mai mult sau mai putin incet, in functie de tehnica utilizata, tonifiere sau dispersie.

Exista, de asemenea, alte proceduri de acupunctura:

  • electrostimulare: curent electric usor prin ace;
  • moxibustie: stimularea punctelor de acupunctura prin caldura. Aceasta este produsa prin arderea unei ierburi uscate, moxa sau arta;
  • „Ba Guan Zi”: ventuze pe care medicul le aluneca de-a lungul unui meridian;
  • „Pi Fu Zhen”: folosirea unui ciocan cu ace pentru a atinge pielea;
  • laser cu infrarosu: faciliteaza tratarea copiilor sau a persoanelor sensibile la muscaturi.

Acupunctura poate fi aplicata atat copiilor mici, cat si adultilor si varstnicilor. Doar alegerea tehnicii difera.

Contraindicatii la acupunctura

In mainile calificate, acupunctura este o procedura in general sigura, cu putine contraindicatii sau complicatii. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, totusi, practica acupuncturii ramane contraindicata in cazurile de:

  • sarcina: Acupunctura poate provoca contractii uterine puternice, avort spontan sau nastere daca punctele sunt situate pe abdomenul inferior si regiunea lombosacrala in primele trei luni. Dupa cea de-a treia luna, nu se recomanda inteparea punctelor situate pe abdomenul superior si regiunea lombosacrala; precum si punctele auriculare. Cu toate acestea, practicarea acupuncturii este permisa in timpul sarcinii atunci cand vine vorba de ameliorarea greatei, inducerea sau reducerea duratei nasterii in scopuri terapeutice;
  • urgente medicale si chirurgicale: acupunctura nu este in niciun caz un tratament de urgenta sau de prim ajutor si nici un inlocuitor pentru o interventie chirurgicala necesara;
  • tumori maligne: plasarea unui ac la locul tumorii este interzisa. Pe de alta parte, plasat pe un alt punct, acul poate ameliora durerea legata de tumoare sau tratament; Acupunctura cu ace nu este de asemenea recomandata in cazurile de tulburari hemostatice (sangerari, coagulare).

Cum merge prima consultatie de acupunctura?

In timpul primei intalniri, la clinica noastra de acupunctura ieftina acupuncturistul supune pacientul la un examen clinic care implica auscultatie si palpare, precum si un chestionar detaliat privind istoricul sau medical si problemele sale de sanatate. La sfarsitul examinarii, medicul determina energia generala a pacientului sau. In functie de observatia sa si de tulburarile mentionate, alege punctele si tehnicile de aplicare a acelor.

Acele de acupunctura extrem de subtiri nu provoaca dureri mari. Daca exista durere, poate fi ca o muscatura de tantar sau o usoara amorteala. Uneori pacientul adoarme in timpul sesiunii sau se simte foarte obosit dupa aceea, datorita actiunii relaxante a acupuncturii. In sesiunile ulterioare de acupunctura, interogarea si auscultarea vor fi mai scurte, dar necesare. Intr-adevar, o boala sau tulburare evolueaza.

Este important sa se ia in considerare prezenta simptomelor noi sau imbunatatirea la pacient.

Informatii interesante despre acupunctura

Acupunctura este o forma de medicina alternativa. Este utilizata cel mai frecvent pentru ameliorarea durerii, desi este utilizata si pentru a trata o gama larga de afectiuni. Acupunctura este, in general, utilizata numai in combinatie cu alte forme de tratament.

De exemplu, Societatea Americana de Anestezisti afirma ca poate fi luata in considerare in tratamentul durerilor lombare nespecifice, neinflamatorii, numai in combinatie cu terapia conventionala.

Acupunctura este introducerea acelor subtiri in piele.  Potrivit Fundatiei Mayo pentru Educatie si Cercetare Medicala (Clinica Mayo), o sesiune tipica presupune culcare in timp ce sunt inserate aproximativ cinci pana la douazeci de ace; pentru majoritatea cazurilor, acele vor fi lasate la loc timp de zece pana la douazeci de minute.

Poate fi asociat cu aplicarea caldurii, a presiunii sau a luminii laser. Clasic, acupunctura este individualizata si se bazeaza pe filozofie si intuitie, si nu pe cercetari stiintifice.  Exista, de asemenea, un non-invazivterapia dezvoltata la inceputul secolului al XX-lea in Japonia folosind un set elaborat de instrumente, altele decat ace pentru tratamentul copiilor ( shōnishin sau shōnihari ).

Practica clinica variaza in functie de tara.  O comparatie a numarului mediu de pacienti tratati pe ora a constatat diferente semnificative intre China (10) si Statele Unite (1.2). Ierburile chinezesti sunt adesea folosite. Exista o gama diversa de abordari ale acupuncturii, care implica diferite filosofii.

Desi au aparut diverse tehnici diferite de practica a acupuncturii, metoda utilizata in medicina traditionala chineza (TCM) pare a fi cea mai larg adoptata in SUA. Acupunctura traditionala implica insertia acului, moxibustion si terapie ambutisare, si poate fi insotita de alte proceduri, cum ar fi simtirea pulsului si a altor parti ale corpului si examinarea limbii alaturi de alte tehnici speciale gestionate doar de catre un expert care are studii in domeniu.

0 Shares
You May Also Like