Daca nu puteti vedea prin parbriz, atunci condusul nu este cea mai buna alternativa. Indepartati, intotdeauna, zapada si gheata de pe parbrizul mașinii, pentru a creste vizibilitatea si pentru a imbunatati siguranta dumneavoastra si a pasagerilor dumneavoastra.
Metoda 1 din 3: Utilizarea instrumentelor cu caldura si a instrumentelor de razuit
Inainte ca temperaturile scazute sa se faca simtite, cumparati sau localizati racletele, periile sau maturile.
Racletele sunt instrumente specializate pentru decopertarea ghetii de pe parbriz. De obicei, ele sunt din plastic si au o lama mare si mata la un capat si un maner la celalalt capat, uneori combinate cu o perie. Unele se pot extinde, pentru a ajunge la vehiculele mai inalte. Acestea pot fi achiziționate de la cele mai multe magazine auto si magazine alimentare auto. In zonele cu clima rece acestea vor fi, de asemenea, disponibile in cele mai multe magazine de piese, benzinarii, chiar si in magazine alimentare.
Puteți folosi o racleta standard pentru a indeparta gheața, desi acest lucru nu este la fel de eficace. Capetele racletei sunt fabricate din material plastic, mai degraba decat de cauciuc, iar acest lucru le face mai robuste cand indepartati reziduurile.
Cu o mișcare de razuire, raschetati parbrizul. In mod ideal, indepartati toata gheata. Forfetarea ocazionala este, de obicei buna, atata timp cat vederea dvs este libera. Asigurați-va ca stergeti, de asemenea, toate celelalte geamuri.
Porniti masina, nu o miscati de pe locul de parcare si lasați-o inactiva pentru a-i permite sa se incalzeasca. Daca masina are optiunea “dezghet” la indicatorul de temperatura, setati-o! La temperaturi foarte reci, setati temperatura la jumatate; o explozie de aer foarte cald poate provoca fisuri. Așteptați cel puțin 15 minute pentru ca sticla sa se incalzeasca.
Nu incercați niciodata sa dezghetati parprizul cu apa, fie ea fierbinte, rece sau calda. Folosind apa calda sau fierbinte, sticla se poate sparge din cauza socului termic generat de schimbarile de temperatura. In zonele cu clima foarte rece, apa rece poate congela, de asemenea, parbrizul, ceea ce poate duce la inrautatirea situatiei.
In timp ce masina se incalzeste, asigurati-va ca nici gheata, nici zapada sau alte material nu blocheaza teava de esapament a vehiculului. Eliminati orice blocaj pentru a preveni posibilitatea intoxicarii cu monoxid de carbon.
Daca va deplasati intr-o zona cu multa zapada, asteptati pana cand gheata a inceput sa se topeasca considerabil inainte de a trece la pasul urmator. Este posibil sa dureze mai bine de 15 minute pentru ca gheata groasa sa inceapa sa se topeasca.
Atata timp cat temperatura nu este extrem de rece, puteti incerca sa puneti mana goala pe parbriz, pentru a suplimenta setarea de dezghețare masinii.
Daca nu va deranjeaza putina amorteala temporara, utilizati caldura corporala pentru a dezgheța parbrizul. Alte obiecte calde, cum ar fi un pantof recent purtat sau un tricou, puse pe parbriz, pot face toata smecheria. Cu cat mai dens obiectul, cu atat mai eficace va fi incercarea. Acest lucru functioneaza la punctele (locurile) dificile de pe parbriz, nu la intreg parbrizul.
Daca nu e prea frig, puteți pune un prosop cald si umed pe parbriz. Acest lucru va duce la același efect ca si folosirea mainii si nu va provoca mult disconfort.
Ideea cu prosoapele umede ar trebui sa se faca numai la temperaturi mai putin severe, intrucat apa inghetata poate adauga un strat suplimentar de gheata pe geam.
Razuiti parbrizul cu racleta odata ce gheata a inceput sa se topeasca. Alternativ, puteți utiliza o perie din plastic moale sau o matura pentru a indeparta gheata.
Nu folositi niciodata obiecte metalice, cum ar fi un cutit de buzunar sau o ranga. O mai buna alternativa este un card de plastic, sau card vechi de cadouri. Instrumentele de metal pot crea zgarieturi, taieturi, si caneluri in sticla.
Fiti rabdatori! Cele mai multe daune provocate vehiculelor in degivrare este simpla nerabdare.
De obicei, o persoana nu razuieste parbrizul clar, sau asteapta pana cand degivratorul curata geamul sau, in zonele cu clima rece, oamenii invața sa ia mai mult din timpul lor si sa il rezerve parbrizelor. Daca asta inseamna ca vor intarzia la locul de munca, atunci asa sa fie.
Metoda 2 din 3: Utilizarea solutiilor lichide
Aplicati un spray cu o solutie din apa sarata. Acest lucru va dizolva gheata prin reactie chimica, mai eficient decat topirea prin caldura.
Ionii de sare reduc, de asemenea, punctul de inghet al apei, ceea ce face dificila reinghetarea apei.
In timp ce sarea normala de masa normala poate va fi suficienta, poate doriti sa luati in considerare utilizarea de sare rutiera, care este, de obicei, data cu lopata pe trotuarele rezidentiale, pentru a topi rapid gheata si pentru a reduce riscurile. Sarea rutiera are o compozitie chimica diferita care o face mai eficienta la temperaturile de inghet.
Aplicati apa sarata cu moderatie pe parbriz, deoarece expunerea masiva de solutii sarate poate duce la deteriorarea sticlei.
Aplicati o solutie de alcool si apa pentru a topi gheata. Preparati o solutie din 2 parti de alcool si una de apa si puneti-o intr-o sticla cu pulverizator. Se pulverizeaza solutia pe toate geamurile dorite.
Puteti adauga, de asemenea, cateva picaturi de detergent de vase in solutie. Adaugarea produselor chimice este similara cu adaugarea de sare si scade punctul de inghet al apei. Acest lucru va topi gheata mai repede decat apa calda.
Spre deosebire de soluția cu apa sarata, soluția cu alcool poate fi pulverizata cu generozitate, fara a risca deteriorarea masinii.
Cumparati o solutie de dezghetare comerciala, in cazul in care toate solutiile de casa au dat gres. Cele mai multe formule comerciale funcționeaza bine, dar tind sa fie mai costisitoare.
Ca razuitoarele, aceste formule nu ar trebui sa fie greu de gasit la magazinul local de alimentare pentru mașini. Aproape fiecare magazin auto are o sectiune dedicata agenților de dezghetare.
Printre cei mai populari agenti de dezghetare se numara: “Valvoline Deicer” si “Prestone Spray-on Windshield De-icer.”
Utilizați o racleta sau o perie cu peri moi pentru a freca reziduurile. Dupa ce ați aplicat soluția aleasa, stergeti lichidul si gheata de pe parbriz si masina.
Dupa un minut sau doua, solutia de apa sarata sau alcool ar trebui sa inceapa sa topeasca gheata. Retineti, totusi, ca gheata va fi topita doar partial. Acesta va trebui sa fie periata pentru a imbunatati vizibilitatea.
Metoda 3 din 3: Luati masuri proactive
Pulverizati un strat de solutie cu apa si otet pe ferestrele dezghetate. Se amesteca 3 parti de otet, 3 parti cu 1 parte de apa si se pune totul intr-o sticla cu pulverizator.
Otetul este eficient pentru ca este usor acid si topeste gheata.
Fiti foarte atenti sa nu aplicati un strat masiv de otet pe masina, deoarece acesta poate manca parbrizul, creand mici crapaturi in sticla. Aplicarea otetului pe metal poate accelera, de asemenea, oxidarea si duce la coroziune sau rugina.
Daca aveti niște bani de cheltuit, puteți incerca, de asemenea, o formula comerciala de prevenire a inghetului. Ca si agentii de degivrare, acestea pot fi ușor gasite la furnizorul auto.
Inmuiati un prosop intr-o soluție cu apa sarata si puneti-l pe parbriz peste noapte. Se dizolva o lingura de sare intr-un litru de apa si se scufunda prosopul in soluție.
Rasuciti prosopul suficient cat sa nu se scurga, dar nu atat de mult, incat cu greu va retine solutia. Deși este inca umed, poziționati prosopul pe parbriz si puneti stergatoarele peste el, ca sa il tina bine.
Prosopul dvs. poate fi refolosit de mai multe ori. Pur si simplu se pastreaza intr-o punga de plastic dupa fiecare utilizare si se adauga o cantitate mica de apa pentru a se pastra umed.
Se toarna niste alcool in rezervorul spalatorului de parbriz. Acest lucru va ajuta liniile stergatoarelor sa nu inghete si sa functioneze.
Acest truc va va salva de la a fi nevoie sa mergeti la magazin pentru a achizitiona lichid pentru parbriz. Amintiti-va, prevenirea si combaterea formarii ghetii nu trebuie sa fie un efort costisitor.
Acoperiti masina cu o prelata ori de cate ori nu conduceti. Asigurați-va ca este legata jos cu cabluri bungee sau alte sisteme de inchidere pentru a preveni alunecarea.
Parcarea mașinii in garaj este cea mai buna alternativa. Prin protejarea masinii de expunerea la intemperii, se reduce semnificativ cantitatea de munca necesara pentru eliminarea ghetii.
Desi acest lucru previne, in cea mai mare parte, depunerile de gheata, este posibil sa observați unele mici acumulari de gheata, pe alocuri . Cu toate acestea, aceste acumulari minore ar trebui sa se topeasca in scurt timp, folosind funcția de dezghet a masinii.
Atentionari
Nu fiti nerabdatori si nu conduceti fara a indeparta toata zapada si gheata de pe parbriz si de pe alte geamuri – va puneti in pericol pe dvs, dar si pe ceilalti soferi.
Daca va aflati pe drum si o furtuna de gheata / lapovita v-a luat pe nepregatite, opriti la cel mai apropiat magazin care are WD-40 (WD-40 se gaseste aproape peste tot, chiar si in magazine alimentare si magazinele cu preturi reduse). O buna pulverizare pe parbriz a produsului va topi gheata acumulata (nu folositi paiul mic si rosu directionat). Dupa ce parbrizul este curat, mai pulverizati o data, preventiv.