Un medic obstetrician la Brigham and Women’s Hospital (BWH), Audra Meadows, MD, MPH isi petrece mare parte din timp sfatuind femeilor cum sa-si optimizeze sanatatea inainte, in timpul si dupa sarcina, pentru a preveni greutatea scazuta a copilului la nastere si alte probleme. Iata cateva sfaturi de la Dr. Meadows pentru a avea o sarcina sanatoasa si un copil sanatos.
1 – Mancati corect
Adoptarea unei diete sanatoase este deosebit de importanta pentru femeile insarcinate. Bebelusul tau are nevoie de mancare sanatoasa, nu de zahar si grasimi. Mancati multe fructe si legume colorate, cereale integrale, alimente bogate in calciu si alimente cu continut scazut de grasimi saturate. Astfel, veti putea purta rochii gravide aproape de marimea initiala.
2 – Obtineti-va vitaminele
Asigurati-va ca veti obtine o multime de acid folic si calciu. Puteti dobandi aceste si alte vitamine si minerale necesare din alimente, precum spanac, portocale, broccoli, lapte si iaurt Cu toate acestea, doza zilnica necesara de multivitamine prenatale va poate ajuta sa capatati un raport corect. Intrebati medicul despre administrarea unor vitamine prenatale zilnice.
3 – Hidratati-va
Corpul unei femei insarcinate are nevoie de mai multa apa decat in mod normal. Beti opt sau mai multe cani de apa in fiecare zi.
4 – Ingrijire prenatala adecvata
Femeile ar trebui sa primeasca ingrijiri prenatale periodice de la un profesionist din domeniul sanatatii. Mamele care nu primesc ingrijire prenatala regulata au mult mai multe sanse sa aiba un copil cu greutate scazuta la nastere.
5 – Evitati anumite alimente
Nu mancati: carne cruda, sushi, oua crude (de asemenea, in maioneza), branzeturi moi (feta, brie) si lapte nepasteurizat. Produsele animale brute si nepasteurizate pot provoca intoxicatii alimentare. Unele tipuri de peste, chiar si atunci cand sunt gatite, pot fi bogate in mercur.
6 – Nu beti alcool
Femeile nu trebuie sa bea alcool in timpul sarcinii si a alaptarii. Consumul de alcool creste riscul de a avea un copil cu tulburari, precum caracteristici faciale anormale, dizabilitati de invatare severe si probleme de comportament.
Alcoolul poate afecta sanatatea bebelusului in primele etape ale sarcinii, inainte ca o femeie sa fie constienta de faptul ca este insarcinata. Prin urmare, femeile care isi programeaza sarcina nu ar trebui sa consume alcool.
7 – Nu fumati
Fumatul este nesanatos pentru tine si copilul tau nenascut. Creste riscul de SIDS (sindrom de moarte subita a sugarului), nasteri premature, avorturi sporite si alte consecinte grave.
8 – Practicati sportul
Exercitiile zilnice sunt minunate pentru majoritatea femeilor insarcinate. Consultati-va cu medicul pentru a afla cat de multa activitate fizica ar fi potrivita pentru dumneavoastra.
9 – Odihniti-va suficient
Somnul sanatos (de la 7 pana la 9 ore) este important pentru tine si copilul tau. Incercati sa dormiti pe partea stanga pentru a imbunatati fluxul de sange pentru dvs. si copil.
10 – Reduceti stresul
Reducerea stresului este cruciala pentru imbunatatirea rezultatelor la nastere. Femeile insarcinate ar trebui sa evite, pe cat pot, situatiile stresante.
11 – Alegeti momentul potrivit pentru a ramane insarcinata
„Daca alegeti sa ramaneti gravida intr-un moment in care stiti ca sunteti bine, din punct de vedere medical, va creste sansele de a avea o sarcina si o nastere sanatoasa”, spune dr. Meadows.