Daca va ganditi la izolarea fonica a casei dvs., este posibil sa va intrebati cum sa alegeti tipul potrivit de izolare fonica pentru dvs. In continuare, va explicam ce face izolarea fonica si cum functioneaza aceasta, cum sa opriti intrarea si iesirea sunetului, ce incaperi ar trebui sa acceptati sa izolati fonic si cum sa alegeti produsele potrivite pentru izolarea fonica.
Ce face izolarea fonica?
A izola fonic o camera inseamna a scadea puterea de intrare a zgomotului exterior, izolandu-l, astfel incat zgomotul sa nu poata scapa de spatiu. In multe cazuri, izolarea acustica este utilizata pentru studiourile profesionale de inregistrare, izolatoare fonice fiind utilizate pentru a impiedica zgomotul sa intervina in exterior cu inregistrarea de muzica, dialog sau efecte sonore.
Aceasta poate fi orice, de la voci, lucrari de constructii din apropiere sau niveluri ridicate de zgomot in trafic. De asemenea, izolarea fonica se asigura ca vecinii si petrecerile din afara nu sunt deranjati de activitatile desfasurate in camera, dar si ca persoanele aflate in camera nu sunt deranjate de zgomotul de la vecini sau de afara.
In ultimii ani a devenit tot mai des intalnit ca proprietatile rezidentiale sa izoleze anumite camere sau intreaga locuinta, ca raspuns la vecinii galagiosi sau la zgomotul strazii din trafic sau la trecatori.
Cum functioneaza izolarea fonica?
Stiinta sunetului se poate dovedi a fi un subiect lung si complicat, dar, cel mai de baza, sunetul este creat de vibratiile facute pe orice obiect. Sunetul calatoreste prin aer in valuri nevazute si are capacitatea de a calatori cu usurinta prin obiecte, motiv pentru care puteti auzi zgomote din afara casei dvs. chiar si atunci si in cazul in care aveti geamuri duble si rulouri exterioare.
Cu undele sonore capabile sa treaca prin obiecte fara probleme, ideea din spatele izolarii fonice este de a pune bariere pentru a face patrunderea sunetului in interior mai dificila. Rezultatul este ca sunetul este amortizat intr-o asemenea masura incat nu poate fi auzit clar, sau nu se aude nici un sunet.
Cum sa opriti zgomotul sa intre
Fie ca locuiti intr-un apartament modern, intr-o vila luxoasa sau intr-o casa mai veche, poluarea fonica din afara proprietatii dvs. se poate dovedi a fi o problema continua. Traind in zonele urbane, de obicei, va insemna ca trebuie sa suportati niveluri mai ridicate de trafic rutier aproape de casa dvs.
Acest lucru poate insemna ca puteti fi deranjati de motoare care invioreaza auzul, sirenele politiei sau ale serviciilor de pompieri, conversatii din apropiere sau voci ridicate creand o perturbare nedorita.
In epoca moderna, casele sunt construite mai aproape una de cealalta si folosesc materiale mai ieftine, ceea ce reduce calitatea izolarii fonice. Casele mai vechi sunt transformate de asemenea, ceea ce aduce mai multe persoane in contact cu zgomotul creat de cei care locuiesc in apropiere. Vecinii zgomotosi pot avea un efect oribil asupra calitatii vietii dvs., tulburandu-va linistea seara sau tarziu noaptea cu voci puternice, petreceri sau cu un volum dat la televizor, care este asurzitor.
Exista o serie de moduri de a reduce sunetul in spatiul dvs. de locuit. Folosirea perdelelor de izolare fonica sau a mochetei captusite va face mai dificila trecerea undelor sonore in comparatie cu faianta, lemnul sau straturile laminate care ar putea imbunatateasca trecerea sunetului.
Panourile izolate pentru tavan sunt o alta optiune, care poate fi aplicata direct pe suprafata existenta.
Cum sa opriti zgomotul sa iasa
Exista trei metode principale utilizate pentru izolarea fonica a unei incaperi:
Absorbtie de sunet
Utilizarea spumei dense, sau a izolatiei acustice, asa cum este cunoscuta, este cea mai frecventa metoda folosita pentru a absorbi sunetul in interiorul incaperii. Produse de izolare acustica primesc in mod direct undele sonore care reduc nivelul de zgomot care circula prin pereti. Acestea sunt materiale de inalta performanta, care ajuta instantaneu la absorbtia sunetului calator.
Blocarea zgomotului
O alta optiune este sa adaugati suficienta masa structurii, astfel incat energia sunetului sa fie reflectata in camera sau transformata in caldura. Exista o serie de variabile suplimentare de luat in considerare aici legate de structura si siguranta cladirii care necesita modificari.
Decuplare
Prin indepartarea unei structuri de perete, aceasta va scadea vibratiile sonore care calatoresc de la unu perete la altul. Spatiul dintre cei doi pereti pot fi apoi umplute cu izolatie acustica sau pur si simplu lasate cu un decalaj, in functie de grosimea peretilor si cat de mult sunet este emis. Construirea unui zid in interiorul unui perete face mult mai greu sa transmita undele sonore cu claritate.
Ce camere au cea mai mare nevoie de izolarea fonica?
Acest lucru depinde foarte mult de aspectul proprietatii si de tipul de interferenta de zgomot care se produce. Regula generala este ca, camera cea mai apropiata de sursa de sunet va fi cea care trebuie izolata fonic.
Avem tendinta sa ne petrecem cea mai mare parte a timpului acasa, in dormitor, pentru cateva ore peste noapte, sau in sufragerie seara sau in weekend. In multe cazuri, camerele de zi si dormitoarele sunt de asemenea pozitionate in partea din fata a casei.
Daca zgomotul din afara este problema principala, atunci s-ar putea ca acestea sa fie camerele care necesita cea mai mare atentie. Daca un vecin zgomotos este responsabil de perturbari, camera care trebuie sa fie izolata fonic, trebuie sa fie deasupra, de dedesubt sau de langa camera de unde provine zgomotul.