Cum să îți monitorizezi concurența

0 Shares
0
0
0

Fără îndoială, unul dintre cele mai importante aspecte la comerțul tradițional este locația magazinului pe care îl ai. De ce este așa? Ei bine, pentru că, dacă nu te afli lângă grupul țintă de consumatori, nu vei vinde suficiente produse.

Dar, când vine vorba de comerț electronic, povestea se schimbă radical. În acest caz, locația nu contează, deoarece magazinul tău poate chiar să nu există fizic, iar clienții tăi sunt în întreaga lume. Ceea ce înseamnă, de asemenea, că nu lupți doar împotriva comercianților locali, ci împotriva tuturor celor care oferă același produs aceluiași grup țintă pe Internet. Luând în calcul aceste aspecte, cel mai important factor în cumpărăturile online sunt prețurile produselor tale.

Deoarece prețul este cel mai important lucru în comerțul electronic, una dintre cele mai importante activități este de monitorizare preturi. Simplu spus, monitorizarea prețurilor este cunoașterea prețurilor concurenților tăi și modul în care prețurile pe care lei ai se încadrează în industria din care faci parte. Monitorizarea concurenților îți  permite să fii proactiv și nu doar să stai  și să așteptați ca ceilalți comercianți să facă următoarea mișcare.

Dacă nu te-am convins că este absolut necesar să monitorizezi prețurile concurenței, iată trei motive  întemeiate:

Primul este comportamentul concurenților. Ar trebui să îți monitorizezi concurenții pentru a vedea ce fac. Comportamentul lor se schimbă constant și devine din ce în ce mai agresiv, deoarece miza este mare, clienți mai mulți, profit mai consistent. Dacă nu urmărești activitatea, riști să rămâi în afara jocului și să pierzi clienți, cote de piață și, în cele din urmă, bani.

Al doilea este sensibilitatea clienților la schimbările de preț. Diferitele grupuri țintă au capacități de plată diferite, ceea ce înseamnă că unele dintre ele sunt mai sensibile la schimbările de preț decât altele. Să presupunem că vinzi bunuri de lux. Dacă prețul crește, clientul poate percepe că acel produs este chiar mai luxos și valoros și va cumpăra indiferent de schimbare.

Dar dacă vinzi un produs cumpărat de un număr mare de oameni și care este esențial pentru viața lor, situația nu ar fi aceeași. De exemplu, vinzi lapte și decizi să-i mărești prețul. Mulți clienți vor opta pentru o marcă mai ieftină, iar dacă nu ești atent la aceste amănunt, vei pierde atât cumpărători cât și bani, deci trebuie să fii mereu la curent cu ceea ce se vinde pe piață.

Ultimul este transparența prețurilor. Să nu ai impresia că transparența este cea mai puțin importantă, deoarece este menționată ultima. Ba din contră, este foarte importantă în lumea afacerilor din ziua de azi. Monitorizarea prețurilor nici nu ar fi posibilă dacă prețurile nu ar fi publice online. De asemenea, clienții preferă să cumpere de la acei comercianți care sunt transparenți când vine vorba de costurile produselor și modul cum își desfășoară activitatea în afaceri.

Astfel se oferă o experiență mai bună în ceea ce privește shopping-ul  și se creează o relație de încredere între ei și compania de la care fac vânzare. La fel cum este ușor pentru tine să ai acces la informații despre concurenții tăi pe Internet, la fel este și pentru clienți. Și dacă nu furnizezi clienților informații corecte despre prețuri, aceștia te vor lăsa pentru a alege un concurent mai transparent.

Monitorizarea prețurilor este o sarcină importantă. Dacă ai doar un concurent și dorești să urmărești câteva produse, ai putea realiza acest lucru manual, dar costul timpului pierdut nu se justifică. Ideal este să urmărești multe produse pe mai multe site-uri web.

Este nevoie de timp și resurse și nu are sens ca cineva să o facă manual. Din acest motiv, profesioniștii din comerțul electronic au început să utilizeze instrumente de monitorizare a prețurilor, cum ar fi PriceVent. Instrumentul oferă servicii de monitorizare, comparare a prețurilor și reevaluare a prețurilor pentru toate industriile.

“Un om de succes este acela care poate construi o fundație solidă cu cărămizile pe care alții le aruncă în el.” – David Brink

 

0 Shares
You May Also Like