Cum functioneaza generatoarele?

0 Shares
0
0
0

Generatoarele electrice sunt masini de sine statatoare care furnizeaza electricitate atunci cand energia electrica din reteaua locala nu este disponibila.

Generatoarele sunt adesea folosite pentru a furniza energie de rezerva instalatiilor, intreprinderilor sau locuintelor in timpul intreruperilor de curent, dar pot fi utilizate si ca sursa de alimentare primara in zonele in care o retea electrica locala nu este disponibila sau dificil de accesat, cum ar fi operatiunile miniere si agricole sau chiar noi dezvoltari si constructii.

Este posibil sa cumparati sau sa inchiriati un generator pentru orice nevoie. Unele generatoare electrice sunt dispozitive portabile mici, care sunt utilizate pentru camping sau hobby-uri pentru a oferi cantitati mici de energie pentru doar cateva dispozitive.

Altele sunt instalatii permanente care pot alimenta o intreaga casa. Generatoarele industriale sunt si mai puternice, capabile sa mentina intreaga putere catre instalatiile de fabricatie, spitale si complexe de birouri.

Daca de exemplu este necerasa utilizarea unui generator pe un santier, se poate inchiria un astfel de echipament simplu si rapid, accesand https://www.sculedeinchiriat.ro/utilaje-pentru-constructii.

Exista generatoare diesel, generatoare pe gaze naturale, generatoare pe propan si generatoare pe bi-combustibil. Mai jos, vom arunca o privire asupra functionarii generatoarelor electrice si a ceea ce trebuie sa stiti pentru a instala si intretine un generator.

Cum creeaza generatoarele de energie electrica?

Generatoarele nu creeaza de fapt energie electrica. In schimb, acestea transforma energia mecanica sau chimica in energie electrica.

Acestea fac acest lucru prin captarea puterii de miscare si transformarea ei in energie electrica prin fortarea electronilor de la sursa externa printr-un circuit electric. Un generator este in esenta un motor electric care functioneaza invers.

Unele generatoare electrice, sunt uriase si furnizeaza cantitati enorme de energie prin transferul puterii create de apa transformand turbinele in electricitate.

Cu toate acestea, generatoarele rezidentiale si comerciale sunt mult mai mici si se bazeaza pe surse de combustibil mai traditionale, cum ar fi motorina, gazul si propanul, pentru a crea o putere mecanica care poate fi apoi fortata intr-un circuit si induce un curent electric.

Odata ce un curent electric a fost stabilit, acesta este directionat prin fire de cupru pentru a alimenta masini externe, dispozitive sau sisteme electrice intregi.

Generatoarele moderne pot fi atribuite principiului inductiei electromagnetice a lui Michael Faraday. Faraday a descoperit ca atunci cand un conductor se deplaseaza intr-un camp magnetic, sarcinile electrice ar putea fi create si directionate pentru a crea un flux de curent.

Cel mai de baza, un generator electric nu este altceva decat un electromagnet – sarma in miscare langa un magnet pentru a directiona fluxul de electricitate. Este similar cu modul in care o pompa impinge apa printr-o conducta.

Care sunt partile unui generator electric?

Exista noua parti pentru un generator si toate joaca un rol in obtinerea puterii catre locul cel mai mare. Piesele unui generator sunt:

Motor

Motorul furnizeaza energie generatorului. Puterea motorului determina cantitatea de electricitate ce poate furniza un generator.

Alternator

Aici are loc conversia de la energie mecanica la energie electrica. Numit si „genhead”, alternatorul contine atat parti mobile, cat si stationare, care lucreaza impreuna pentru a crea campul electromagnetic si miscarea electronilor care genereaza electricitate.

Sistem de combustibil

Sistemul de combustibil face posibil ca generatorul sa produca energia necesara. Sistemul include un rezervor de combustibil, o pompa de combustibil, o conducta care conecteaza rezervorul la motor si o conducta de retur. Un filtru de combustibil elimina resturile inainte de a ajunge la motor si un injector forteaza combustibilul in camera de ardere.

Regulator de tensiune

Aceasta componenta ajuta la controlul tensiunii de energie electrica produsa. De asemenea, ajuta la convertirea energiei electrice de la curent alternativ la curent continuu, daca este nevoie.

Sisteme de racire si evacuare

Generatoarele creeaza multa caldura. Sistemul de racire asigura ca masina nu se supraincalzeste. Sistemul de evacuare directioneaza si indeparteaza vaporii forma in timpul functionarii.

Sistem de ungere

Exista multe piese mici, mobile, in interiorul unui generator. Este esential sa le ungeti corespunzator cu ulei de motor pentru a asigura o functionare lina si pentru a le proteja de uzura excesiva. Nivelurile de lubrifiere trebuie verificate regulat, de cate ori la fiecare 8 ore de functionare.

Incarcator de baterie

Bateriile sunt utilizate pentru a porni generatorul. Incarcatorul de baterii este o componenta complet automata care asigura ca bateria este gata sa functioneze atunci cand este necesar, furnizand-o cu un nivel de tensiune constant scazut.

Panoul de control

Panoul de control controleaza fiecare aspect al functionarii generatorului de la viteza de pornire si rulare pana la iesiri. Unitatile moderne sunt chiar capabile sa sesizeze cand puterea scade sau se stinge si pot porni sau opri automat generatorul.

Ansamblu principal / cadru

Acesta este corpul generatorului. Este partea pe care o vedem; structura care o tine pe toate.

Ce fel de intretinere necesita un generator?

Generatoarele sunt motoare si necesita intretinere de rutina a motoarelor pentru a asigura functionarea corecta. Cea mai buna rutina de intretinere a generatorului este cea recomandata de producator, dar, cel putin, toate planurile de intretinere a generatorului ar trebui sa includa regulat si de rutina:

  • Inspectia si indepartarea pieselor uzate.
  • Verificarea nivelului de fluid, inclusiv lichidul de racire si combustibilul.
  • Inspectia si curatarea bateriei.
  • Efectuarea unui test de banca de sarcina pe generator si intrerupator de transfer automat.
  • Verificarea panoului de control pentru a asigura precizia citirilor si a indicatorilor.
  • Schimbarea filtrelor de aer si combustibil.
  • Inspectia sistemului de racire.
  • Ungerea pieselor dupa cum este necesar.
0 Shares
You May Also Like