Ce este ISO 14001?

0 Shares
0
0
0

Cu siguranta multe persoane au cautat cel putin odata un raspuns pentru intrebarea din titlul articolului. Acest ghid de prezentare va poate fi deosebit de util pentru a invata elementele de baza ale ISO 14001, pentru a va ajuta sa descoperiti care sunt cerintele ISO 14001 si pentru a va oferi un ghid cu privire la ce trebuie facut pentru implementarea unui sistem de management de mediu si a deveni certificat.

Care sunt elementele de baza simple ale ISO 14001?

ISO 14001 a devenit standardul international pentru proiectarea si implementarea unui sistem de management de mediu. Standardul este publicat de catre ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare). ISO este un organism international care creeaza si distribuie standarde acceptate la nivel mondial.

Cea mai recenta versiune a cerintelor sistemului de management de mediu a fost publicata in 2015 si este denumita „ISO 14001: 2015”. Standardul a fost convenit de majoritatea tarilor membre inainte de a fi lansat si actualizat si, ca atare, a devenit un standard recunoscut international, acceptat de majoritatea tarilor din intreaga lume.

Intr-un sondaj de certificare ISO 14001 la sfarsitul lui 2017, numarul companiilor care au implementat un sistem de management de mediu ISO 14001 arata o tendinta stabila la nivel mondial.

Ce este un sistem de management de mediu?

Un sistem de management de mediu, adesea numit EMS, este format din politicile, procesele, planurile, practicile si inregistrarile care definesc regulile care guverneaza modul in care compania dvs. interactioneaza cu mediul.

Acest sistem trebuie adaptat la compania dvs. particulara, deoarece numai compania dvs. va avea cerintele legale exacte si interactiunile de mediu care se potrivesc proceselor dvs. specifice de afaceri.

Cu toate acestea, cerintele ISO 14001 ofera un cadru si ghiduri pentru crearea sistemului dvs. de management de mediu, astfel incat sa nu pierdeti elemente importante necesare pentru ca EMS sa aiba succes. Mai multe informatii pot fi obtinute pe, https://www.certificareiso.ro/certificat-iso-14001, unde poti sa vezi oferta iso14001 standard.

De ce ISO 14001 este important?

Grija de mediul inconjurator si prevenirea companiilor noastre de a produce impacturi negative asupra mediului sunt doua dintre cele mai importante provocari cu care se confrunta intreprinderile de astazi.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale implementarii unui SME este recunoasterea care se afla printre acele companii care se ocupa suficient de mult pentru a-si reduce amprenta asupra mediului. Acest lucru poate aduce relatii mai bune cu clientii, publicul si comunitatea in general pentru compania dvs., dar aduce si alte avantaje.

Alaturi de imaginea publica buna, multe companii pot economisi bani prin implementarea unui sistem de management de mediu. Acest lucru poate fi obtinut prin reducerea incidentelor care pot duce la costuri de raspundere, putand obtine asigurare la un cost mai rezonabil si conservand materialele de intrare si energie prin eforturi de reducere.

Aceasta imbunatatire a controlului costurilor este un beneficiu care nu poate fi trecut cu vederea la luarea deciziei de implementare a unui sistem de management de mediu.

Cum arata de fapt ISO 14001?

Structura ISO 14001 este impartita in zece sectiuni. Primele trei sunt introductive, ultimele sapte continand cerintele pentru sistemul de management de mediu. Iata despre ce sunt cele sapte sectiuni principale:

Sectiunea 4: Contextul organizatiei – Aceasta sectiune vorbeste despre cerintele pentru intelegerea organizatiei dvs. pentru a implementa un sistem EMS. Acesta include cerintele pentru identificarea problemelor interne si externe, identificarea partilor interesate si asteptarile acestora, definirea sferei de aplicare a EMS si identificarea proceselor necesare pentru EMS.

Sectiunea 5: Conducere – Cerintele de conducere acopera nevoia ca managementul de varf sa fie instrumental in implementarea EMS. Conducerea de varf trebuie sa demonstreze angajamentul fata de EMS prin asigurarea angajamentului de mediu, definirea si comunicarea politicii de mediu si atribuirea rolurilor si responsabilitatilor in intreaga organizatie.

Sectiunea 6: Planificare – Managementul de varf trebuie, de asemenea, sa planifice functia continua a EMS. Riscurile si oportunitatile EMS in organizatie trebuie evaluate, iar obiectivele de mediu pentru imbunatatire trebuie identificate si planurile realizate pentru indeplinirea acestor obiective.

In plus, este necesar ca organizatia sa evalueze toate modalitatile in care procesele organizationale interactioneaza si afecteaza mediul, precum si angajamentele legale si de alta natura care sunt necesare pentru organizatie.

Sectiunea 7: Asistenta – Sectiunea de asistenta trateaza gestionarea tuturor resurselor pentru EMS si include, de asemenea, cerinte privind competenta, constientizarea, comunicarea si controlul informatiilor documentate (documentele si inregistrarile necesare proceselor dvs.).

Sectiunea 8: Operare – Cerintele de operare trateaza toate aspectele controalelor de mediu necesare proceselor organizationale, precum si nevoia de a identifica situatiile potentiale de urgenta si de a planifica raspunsurile astfel incat sa fiti pregatiti sa raspundeti in cazul in care apare o urgenta.

Sectiunea 9: Evaluarea performantei – Aceasta sectiune include cerintele necesare pentru a va asigura ca puteti monitoriza daca EMS-ul dvs. functioneaza bine. Acesta include monitorizarea si masurarea proceselor, evaluarea conformitatii mediului, audituri interne si revizuirea continua a managementului EMS.

Sectiunea 10: Imbunatatire – Aceasta ultima sectiune include cerintele necesare pentru imbunatatirea sistemului EMS in timp. Aceasta include necesitatea de a evalua neconformitatea proceselor si de a lua masuri corective pentru procese.

Aceste sectiuni se bazeaza pe un ciclu Plan-Do-Check-Act, care foloseste aceste elemente pentru a implementa schimbari in cadrul proceselor organizatiei pentru a conduce si mentine imbunatatiri in cadrul proceselor.

0 Shares
You May Also Like