Ce diferente exista intre Cognac si Armagnac?

Ce diferente exista intre Cognac si Armagnac?

0 Shares
0
0
0

In vestul Frantei, regiunile Cognac si Armagnac produc unele dintre cele mai venerate raze de struguri din lume. Desi impartasesc proximitatea – Cognac impotriva Atlanticului, la nord de Bordeaux, la aproximativ o ora si jumatate de la Armagnac, fara tarm, spre sud – produc doua stiluri de brandy foarte diferite, distinse prin istorie, struguri, sol, tehnica si imbatranire.

Ce este Cognac?

Cognac este un brandy special fabricat din vin in regiunea Cognac din Franta. Strugurii primari folositi pentru a face Cognac sunt Ugni Blanc, desi sunt permise cantitati mai mici de Folle Blanche (numit si Picpoul ) si Colombard.

Deoarece se invecineaza cu porturile oceanice, brandy de la Cognac a fost intotdeauna mai popular si disponibil comercial. Anglia a fost o importanta destinatie timpurie pentru spirit in anii 1700. Multe dintre marcile mostenitoare din Cognac sunt numite pentru straini precum Richard Hennessy, un comerciant irlandez, si Thomas Hine, un englez care s-a casatorit intr-o familie cu o distilerie.

Spre deosebire de vinul francez, Cognac este inca cunoscut de catre brandurile sale, mai degraba decat de catre producatori sau mosii individuale. Cele mai mari patru case, Hennessy, Courvoisier, Rémy Martin si Martell, sunt entitati globale ale caror sticle se gasesc in spatele aproape oricarui bar.

Cu toate acestea, majoritatea productiei este contractata de la producatori din toata regiunea. Multe dintre aceste cultivatoare de struguri si distilatoare lucreaza cu mai multe marci. Unii isi impletesc si propriul Cognac.

Deoarece spiritul este obtinut atat de des de la diferiti producatori, majoritatea coniacurilor sunt amestecate pentru a produce diverse expresii casnice. Notele sunt VS (foarte speciale), VSOP (palid vechi foarte superior), XO (extra old) si o denumire neoficiala numita Napoleon.

Aceste denumiri indica varsta celui mai tanar brandy din amestec. VS inseamna ca cel mai tanar brandy (numit eau-de-vie in aceasta etapa) are cel putin doi ani. VSOP indica faptul ca cel mai tanar eau-de-vie din amestec are varsta de cel putin patru ani. Anterior, XO a insemnat ca cel mai tanar eau-de-vie avea varsta de cel putin sase ani, dar din 2018, a fost revizuit la o cerinta mai stricta de cel putin 10 ani.

Categoria Napoleon obisnuia sa fie o eticheta neoficiala pentru Cognacul mai vechi, in general pentru cele care se califica drept XO, dar si pentru multe imbatranite mult mai mult. De la reclasificarea XO, Napoleon a adoptat cerintele anterioare ale categoriei si semnifica acum un amestec cu o varsta minima de sase ani.

De remarcat este faptul ca aceste denumiri nu apar intotdeauna pe o sticla, iar majoritatea producatorilor de calitate vor depasi varsta minima listata in mod semnificativ.

Cognacul poate fi, de asemenea, etichetat cu una dintre cele sase denumiri ale regiunii: Grande Sampanie, Petite Sampanie, Borderouri, Fins Bois, Bons Bois si Bois Ordinaires (sau Bois à Terroir). Cele doua regiuni din Champagne, precum faimoasa regiune a vinului spumant, sunt denumite pentru compozitia ridicata de creta din sol.

Daca o sticla de coniac este etichetata „Sampanie fina”, este un amestec de brandy Grande Champagne si Petite Champagne. Cu toate acestea, pentru a obtine aceasta denumire, cel putin 50% din amestec trebuie sa fie Grande Cognac de Champagne.

Ce este Armagnac?

Probabil ati auzit despre Armagnac, dar credeti ca persoanele care acceseaza https://www.24drinks.ro/armagnac pentru a-si cumpara aceasta bautura, isi cumpara de fapt cognac. Ei bine, Armagnac are o productie mai rustica, ceea ce are ca rezultat un brandy cu aroma completa.

Brandy-ul folosit pentru a produce Armagnac a fost realizat istoric prin distilatorii. Purtand remorca, distilatorii aveau sa calatoreasca la fermele din tarile interioare, permitandu-le fermierilor sa faca rachiu din vinul lor, fara sa fie nevoiti sa cumpere echipamente proprii.

Diferenta majora dintre Cognac si Armagnac este distilarea. In timp ce Cognac este de doua ori distilat folosind un vas inca, Armagnac este supus distilarii coloanei, desi este foarte diferit fata de mormanele industriale mari, moderne, adesea folosite pentru a produce spirt neutru precum vodka.

Cognacul este aproape ca vodka pe care o depozitati pe blatul de bucatarie. In timp ce Armagnac, textual, seamana mai mult cu vodka din congelator, este mai gros si mai bogat pe palat.

Cognac, Armagnac si conexiunea lor de vin

Pentru iubitorii de vin, diferentele dintre Cognac si Armagnac se aseamana foarte mult cu cele intalnite intre regiunile viticole cu nume mari si denumirile de sub radar, care produc si sticle competitive, de inalta calitate, dar mai putin fanfare. In timp ce Cognac stabileste recorduri de vanzari an de an, Armagnac a reaparut ca bautura a unui cunoscator.

Alegeti Cognac si Armagnac ca si cum ai face vin. Acordati atentie importatorilor si distribuitorilor care reprezinta marcile care va plac. Cand sunteti gata sa sapati mai adanc, cautati etichete mai mici pentru o experienta mai distinctiva.

Este usor sa treceti cu vederea detaliile care definesc spiritele regionale, dar descoperirea lor poate fi foarte plina de satisfactii. Brandy este varul vinului din lumea spiritelor, iar Cognac si Armagnac trebuie sa dezvaluie atat de mult de unde provin ca orice regiune viticola de pe pamant.

0 Shares
You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…