Piesele de mobilier din lemn sunt achiziții scumpe și e de preferat să fie cât mai durabile. De asemenea, unele piese de mobilier sunt transmise din generație în generație, ceea ce le încarcă cu o semnificație emoțională extrem de puternică. Aceste motive justifică nevoia de a îngriji și întreține cât mai bine mobila din casa ta. În cele ce urmează vor fi prezentate patru sfaturi și indicații de mentenanță a mobilei.
Cum să ai grijă de mobila din casa ta?
- Lustruiește mobila din casă o dată la câteva săptămâni ori luni. Soluțiile de polishing pentru mobilă pot fi folosite cu ușurință prin pulverizare și întindere a soluției pe suprafața dorită. Aceste soluții de lustruire sunt perfecte atât pentru a oferi un aspect elegant mobilei, cât și pentru a o proteja. E recomandată o soluție cu un conținut scăzut de alcool.
- Șterge cât mai des praful de pe mobila din casa ta, dacă este posibil chiar în fiecare zi. Praful ce se strange pe mobilă se încheagă în unități tot mai mari care în timp pot zgâria suprafața mobilei. E important ca atunci când ștergi praful de pe mobilă să începi cu rafturile de sus. Motivul pentru acest sfat este acela că dacă ai începe de jos și te-ai îndrepta către rafturile de sus, praful de pe ele ar cădea peste cele abia curățate și ai fi nevoit să te reîntorci pentru a le curăța pe cele de jos. Se recomandă pentru această operațiune un material din microfibră, deoarece poate strange cu mult mai mult praf decat alte materiale textile.
- Toate piesele de mobilier din casa ta ce sunt dotate cu uși care pot beneficia de un amortizor de mobilier. Aceste amortizoare reduc viteza de închidere la impact. Acest aspect are efecte foarte benefice pentru piesa de mobilier, fiindcă este scutită de numeroasele șocuri la care este supusă zilnic din cauza deschiderii și închiderii ușii. De asemenea, prin reducerea forței de impact a ușii, amortizoarele reduc zgomotul ce se produce în fiecare zi în casă din cauza ușilor. Poți achiziționa amortizoare pentru mobilă de pe oscardeko.ro, unde vei găsi și alte accesorii utile pentru piesele de mobilier din casa ta.
- Ferește mobilele lemnoase de contact direct cu lumina solară. Aceasta poate dăuna materialului lemnos și poate aduce defecte inestetice, precum ștergerea culorilor de pe mobilă. În cazul în care mobila este așezată lângă ferestre, e recomandat ca aceasta să fie protejată de lumină cu ajutorul unor perdele, jaluzele ori draperii.
- Încearcă să nu așezi obiecte foarte fierbinți precum boluri de supă, căni de ceai ori cești de cafea direct pe suprafața mobilelor din lemn. Acestea pot înmuia lemnul, lăsa urme și în cele din urma păta suprafața în cazul în care lichidul fierbinte curge. O bună protecție a mobilei împotriva obiectelor și lichidelor fierbinți sunt farfuriile pentru cești ori coaster-ele pentru căni.
În final, trebuie reamintit că e important să fie întotdeauna consultate instrucțiunile oferite de fabricantul ori distribuitorul piesei de mobilier, fiindcă acestea pot conține informații esențiale despre materialele folosite și vulnerabilitățile lor, dar și metode adiționale de a întreține mobilierul.
Sursa foto: pexels.com