Indiferent daca sunteti novice in lumea bictoin sau un profesionist experimentat in investitii cu moneda digitala, este posibil sa nu stiti inca prea multe despre NTF-uri, dincolo de titlurile mari care anunta vanzari de mai multe milioane de lire!
Deci, ce sunt exact aceste active digitale si care este legatura lor exacta cu industria artei? Sa aruncam o privire mai atenta.
Ce este un NFT?
Bictoin, Ethereum si alte tehnologii digitale au fost prezentate ca o alternativa moderna la monedele fizice de moda veche, iar acum NFT-urile au captat toata atentia ca echivalent digital pentru obiectele de colectie.
In ciuda faptului ca este, de obicei, o piesa frumoasa care reflecta creativitatea digitala, NFT reprezinta termenul mai putin inspirator, „Non-Fungible-Token” (jeton nefungibil). In economie, activele fungibile sunt active bazate pe unitati care pot fi schimbate cu usurinta – cum ar fi banii fizici. De exemplu, schimbati 20 GBP cu doua 10 bancnote de GBP si ajungeti la aceeasi valoare totala.
Cand un activ este nefungibil, acest schimb simplu si egal nu se poate intampla – activul are un fel de proprietate unica care face imposibila interschimbarea cu un alt lucru similar. Activele nefungibile sunt unice – cum ar fi o casa, o sculptura sau o piesa de design. Puteti cumpara copii, dar va fi doar un singur original.
In lumea digitala, aceste active nefungibile unice sunt ca bitcoin, prin faptul ca pot fi tranzactionate ca orice altceva, dar nu au forma fizica. In schimb, cumparati certificatul de proprietate pentru un activ fizic sau virtual. Si cand vine vorba de arta, cumparati originalul digital pe care apoi il puteti reproduce dupa bunul plac – pentru ca detineti drepturile de proprietate initiale.
Cum functioneaza?
O pictura, sculptura sau opera de arta traditionala poate fi extrem de valoroasa pentru investitii, deoarece este unica si exista doar in forma sa originala. Acest lucru contrasteaza cu fisierele digitale care pot fi duplicate la nesfarsit si usor. Cu jetoane nefungibile, lucrarile pot fi tokenizate pentru a crea certificate digitale de proprietate. Aceste certificate pot fi apoi tranzactionate pentru a transfera proprietatea in tranzactiile de vanzare. Interesant este ca aceasta forma de token digital poate fi creata si cu un contract inteligent insotitor – poate pentru a oferi creatorului o reducere viitoare de la orice vanzari tarzii de jetoane intr-un contract de comision.
Legatura blockchain
La fel ca si in cazul bictoinului, evidenta proprietatii investitiilor in arta digitala este detinuta pe blockchain; registrul partajat, public si permanent al tranzactiilor care inregistreaza fiecare tranzactie cu criptomonede. Deoarece blockchain-ul este mentinut intr-o retea vasta de mii de computere globale, este extrem de sigur si inregistrarile nu pot fi piratate si falsificate.
Cat valoreaza NFT-urile?
A existat un mare interes pentru aceasta forma de creativitate digitala, mai ales ca unele lucrari de profil foarte inalt s-au vandut cu sute de mii de lire sterline. Chiar si unele meme s-au vandut pentru sume mari, cum ar fi meme-ul pisicii Nyan zburatoare din 2011, care s-a vandut pentru peste 365.000 de lire sterline anul acesta!
Si Grimes, cantareata si iubita miliardarului Elon Musk, si-a vandut propriile picturi digitale pentru peste 6 milioane de dolari. Nu doar designul este tokenizat si comercializat – Jack Dorsey, fondatorul Twitter, a primit oferte de peste 2,5 milioane de dolari pentru primul tweet al platformei! Chiar si cartonasele cu fotbalisti sunt vandute pentru sume de mai multe milioane de lire sterline.
Problemele
Ca si in cazul tuturor activitatilor pe internet, exista ingrijorarea ca aceasta forma de jeton adauga pur si simplu un impact, o presiune asupra mediului blockchain-ului – deoarece carbonul este eliberat de fiecare data cand cineva efectueaza o actiune online – un clic, vizualizare, transfer sau actualizare in blockchain, de exemplu.
De asemenea, nimic nu ii impiedica pe oameni sa copieze, sa partajeze si sa reproduca desene digitale, chiar daca acestea vor fi detinute de cineva. De exemplu, Beeple a vandut recent o piesa de arta digitala pentru 69 de milioane de dolari, iar imaginea in sine a fost replicata si distribuita de mai multe ori.
In multe cazuri, dreptul de autor este inca pastrat de catre creator, astfel incat acesta poate continua sa produca copii si sa le vanda. Dar proprietarul NTF este detinatorul token-ului si acest lucru ii ofera dovada de proprietate fata de original – orice inseamna asta in practica! O analogie buna ar putea fi achizitionarea unei fotografii cu autograf; o piesa de colectie care are atribute speciale care sunt considerate valoroase de catre cumparator.
Va dura aceasta forma de moneda digitala?
Unii oameni cred ca, in prezent, s-ar putea sa fim martorii unei pase de entuziasm, un balon de entuziasm care in cele din urma va izbucni. Mike Winkelmann, mai cunoscut sub numele de Beeple, a spus ca va fi o bula si ca in prezent ar putea atinge varful.
Altii vad pur si simplu NFT-urile ca fiind obiecte oficiale de colectie si echivalentul digital modern al cartilor de tranzactionare. Licitatorii traditionali, cum ar fi Charles Allsopp de la Christie’s, au spus ca acest concept este lipsit de sens si este putin probabil sa dureze. Dar, indiferent daca acesta este sau nu cazul, adevarul este ca unii artisti deja castiga bani din acest tip de vanzare si, cu metaversul acum un fapt implinit, poate ca proprietarii de jetoane isi vor decora in curand propriul imobil digital cu arta autentica “detinuta” ca simbol al statutului suprem!