SRL sau societatea cu raspundere limitate este cea mai des intalnita forma de a organiza o firma in Romania, si este si cea mai sigura pentru administratori si asociati, acestia raspunzand cu patrimoniul firmei si cu aporturile aduse.
SRL-ul este si unul dintre cele mai ieftine moduri de a deschide o firma deoarece capitalul necesar la infiintare este de minim 200 de lei.
Mai jos va prezentam care sunt acele acte pentru infiintare firma si cum le putem obtine.
Legea care impune actele si pasii care sunt necesari pentru a infiinta o societate cu raspundere limitata este legea 31/1990. Capitalul minim pentru a infiinta un PFA este de 200 de RON dar spre deosebire de o persoana fizica autorizata pentru un SRL in cazul unei insolvente asociatii nu raspund cu bunurile proprii ci doar in limita patrimoniului. Pentru un SRL numarul de angajati este de maxim 50 si o persoana juridica sau fizica poate sa fie asociat si singura numindu-se in acest caz unic asociat.
Un prim pas pentru a infiinta o firma este sa stabiliti obiectul de activitate si ulterior sa selectati codul CAEN pentru acest obiect de activitate.
Pasul urmator, pana sa verificati daca numele ales este disponibil este sa alegeti in ce forma juridica veti activa.
Acum vorbim despre SRL deci aceasta este si forma juridica. Dupa ce hotarati si acest aspect trebuie sa va ganditi la cateva nume pentru firma si sa verificati ca acestea sa fie disponibile. Va recomandam sa aveti mai multe nume in plan pentru ca unele dintre ele pot fi refuzate.
Dupa ce se determina daca un nume este disponibil acesta trebuie inregistrat la Registrul Comertului. Inainte de a merge sa depuneti actul constitutiv trebuie sa aveti si un sediu social pe care sa il inregistrati la ANAF. Pentru a utiliza o cladire sau un apartament ca si sediu social trebuie sa puteti dovedi ca aveti dreptul de a utiliza imobilul respectiv.
Acest lucru se dovedeste prin contract de comodat sau acte de proprietate. Pentru a stabili sediul social ar trebui sa scrieti o declaratie prin care sa reiasa ca asociatii si posesorul urmeaza sa respecte regulile impuse pentru imobilul respectiv.
Daca sediul social urmeaza sa se afle intr-un apartament este nevoie si de acordul vecinilor sau de aprobarea din partea asociatiei de locatari.
Pasul urmator este sa intocmiti si sa depuneti actul consitutiv la Registrul Comertului. Acest act ar trebui sa cuprinda datele asociatilor, forma de organizare juridica a firmei si sediul social.
In afara de acestea mai trebuie sa specificati si in ce domeniu veti activa, care este capitalul social si care sut asociatii care urmeaza sa se ocupe de administrare si puterea pe care fiecare asociat urmeaza sa o aiba in cadrul firmei.
O mentiune de care nu trebuie sa uitati este sa delimitati clar care sunt partile fiecarui asociat si ce pierderi sau beneficii au in cadrul firmei dar si ce aport trebuie sa aiba fiecare asociat. Va mai trebuie si semnaturile asociatilor companiei.
Dupa ce se incheie actul constitutiv in maxim 15 zile trebuie inmatriculata firma. Pentru inmatriculare aveti nevoie de un act constitutiv si de dovada ca asociatii si-au adus cotributiile si au depus capitalul social.