In tara noastra, cresterea oilor are o traditie de mai multe secole. Exista mai multe specii de oi care cresc in Romania, iar acestea valorifica cel mai bine fanetele si pasunile (dintre care o parte buna se afla la munte).
Exista in Romania fermieri care aleg sa cumpere ovine de diferite rase din strainatate. Unii au fost plecati la munca ani de zile in diferite tari straine, unde au avut posibilitatea de a lucra in diferite ferme, chiar in ferme de oi. Vazand cat de rentabila este cresterea raselor respective de ovine, s-au gandit sa isi inceapa propria afacere in Romania.
Cei care au muncit in strainatate si au ales sa isi cumpere rase de ovine din strainatate, au contactat o firma de transport animale international, pentru a le transporta ovinele din tarile respective in Romania.
O astfel de firma de transport animale international poate fi insa contactata si de catre fermierii din Romania, care au incheiat diferite contracte cu parteneri de afaceri straini, iar acum urmeaza sa le trimita oile.
Ei bine, indiferent ca vine vorba despre cumpararea oilor din strainatate si transportul acestora in Romania, sau despre cumpararea oilor din tara, cresterea oilor poate deveni o afacere profitabila, iar in randurile care urmeaza vom discuta putin pe marginea acestui subiect.
Iata asadar cateva motive datorita carora este indicat sa iti faci o ferma de oi.
- In primul rand, trebuie sa stii in cazul in care vrei sa incepi o astfel de afacere, ca este necesar sa cumperi un numar considerabil de oi. Trebuie sa cumperi cel putin 200 de oi, astfel incat sa poti obtine inca din primul an profit.
Vestea buna este ca oile crescute in tara noastra, sunt foarte cautate in strainatate, asa ca vei avea succes garantat. Cu putine cautari pe Google, vei gasi cumparatori din strainatate, care vor trimite mijloacele de transport destinate transportului de animale, pentru incarcarea ovinelor si pentru transportul in strainatate. Un astfel de transport trebuie sa fie autorizat sanitar veterinar.
- In zilele noastre, au aparut pe piata datorita evolutiei tehologiei, diferite echipamente si diferite utilaje. Vei putea cumpara un tocator destinat resturilor vegetale, pentru a marunti cat mai repede resturile vegetale precum paiele, cocenii sau lucerna pentru hrana animalelor.
Deci, nu mai este nevoie de foarte multa munca fizica in acest sens. Astfel, cu cat munca fizica este mai usoara, cu atat este mai rentabil sa cresti si sa vinzi oi.
- Cand vine vorba despre alte animale, nu poti sa folosesti absolut totul. In schimb, cand vine vorba despre oi, ai aceasta posibilitate. De e xemplu, o singura oaie poate da cel putin 100 de kilograme de lana pe an, iar kilograml se vinde cu cel putin 2 lei.
Laptele de oaie se afla si el la mare cautare, iar branzeturile (casul de oaie, branza de oaie, telemeaua de oaie, laptele de oaie sau chiar si laptele de oaie) se vand ca painea calda. Le vei putea vinde unei companii care proceseaza lapte de oaie, si vei obtine venituri substantiale.
Apoi, inainte de sarbatorile pascale ai posibilitatea de a vinde miei. Stim cu totii ca romanii cumpara miei de paste, asa ca ai inca o sansa in plus sa castigi bani de pe urma cresterii oilor.
Daca ai multi miei de vandut, ii poti expedia chiar si in strainatate, apeland la serviciile unei companii de transport animale international. Fireste, pentru a fi rentabila aceasta afacere, trebuie sa vinzi multi miei.
- Costurile in ceea ce priveste ingrijirea animalelor este foarte mica. Practic, vei cheltui in jur de 100 de lei pentru fiecare oaie anual. Tinand cont de faptul ca o oaie iti poate oferi anual cel putin 300 de lei profit vanzand produsele lactate si laptele, este rentabil sa cresti oi, mai ales de la 200 de capete in sus. Plus de asta, vei primi si subventii de la stat pentru fiecare animal, deci cu siguranta este rentabila o astfel de afacere
Ba chiar mai mult, pentru cresterea ovinelor, exista posibilitatea de a accesa fonduri europene, pana la 50.000 de euro.
Acestea sunt asadar cateva motive intemeiate datorita carora, este rentabil sa incepi o astfel de afacere. Indiferent ca ai de gand sa cresti oi cumparate din strainatate, pe care le aduci in tara cu ajutorul unei firme de transport animale international, sau cumperi oile din tara, o astfel de afacere este rentabila in Romania.
Crescand oi in Romania, ai posibilitatea dupa cum se poate vedea in randurile de mai sus ale acestui articol, fie de a vinde in tara laptele de oaie sau produsele lactate (chiar si lana se cumpara pentru confectionarea articolelor de vestimentatie sau mai nou pentru izolarea locuintelor); fie poti vinde ovinele strainilor. Acestia cauta in fiecare an ovine in tara noastra, asa ca ai sanse mari de a le vinde in strainatate.