Ce este Fantom

Ce este Fantom?

0 Shares
0
0
0

Ce este Fantom?

Fantom este o platforma de contract inteligenta descentralizata si open-source. Este unul dintre multele proiecte emergente care urmaresc sa rezolve trilema blockchain. Trilema include problemele de scalabilitate, securitate si descentralizare. Fantom isi propune sa rezolve aceste probleme prin mecanismul unic de consens de  toleranta bizantina asincrona la erori (aBFT). Fantom sustine ca reteaua sa poate oferi niveluri ridicate de scalabilitate si securitate, oferind in acelasi timp viteze de tranzactie fulgeratoare si o taxa de tranzactie foarte mica. Tranzactiile din reteaua sa dureaza in medie aproximativ 1 secunda, iar taxa de tranzactie este de 0,0000001 USD.

Cu toate caracteristicile sale grozave, Fantom poate deveni un hub pentru aplicatiile Dapps si DeFi. Scopurile lor, precizate chiar de echipa, sunt:

„O platforma rapida, foarte performanta si o tehnologie de contract inteligenta open-source care poate gazdui mai multe active digitale si Dapp-uri”

In ceea ce priveste functionalitatea, Fantom concureaza cu Cardano, Polkadot si Solana. Toate aceste proiecte au fiecare un mod unic de a rezolva trilema Blockchain.

Cine a creat Fantom?

Fantom a fost fondata de Dr. Ahn Byung Ik. Dr. Ahn este un informatician sud-coreean, care este, de asemenea, presedintele Asociatiei Korea Foodtech. Echipa Fantom este condusa in prezent de CEO-ul Michael Kong. El este bine cunoscut in randul comunitatii cripto pentru ca a construit unul dintre primele decompilatoare Ethereum si detectoare inteligente de vulnerabilitate a contractelor. Echipa Fantom este raspandita la nivel global si include experti din diverse domenii, cum ar fi finante, criptografie, dezvoltare de afaceri si inginerie software. Un alt nume cunoscut in echipa este Andre Cronje, care este fondatorul Yearn si un dezvoltator experimentat. Cronje are titlul de arhitect DeFi. Reteaua principala Fantom a fost lansata in decembrie 2019.

 

Cum functioneaza?

Functionalitatea pe care Fantom isi propune sa o ofere este alimentata de mecanismul sau de consens Proof-of-Stake (PoS) unic si „fara lider” numit Lachesis. Dupa cum am mentionat mai devreme, este un mecanism de consens aBFT. Intr-un sistem aBFT, datele pot fi procesate in momente diferite in cadrul retelei. In plus, reteaua poate tolera, de asemenea, pana la o treime dintre participanti care manifesta comportamente rau intentionate si totusi nu provoaca daune proceselor care au loc in retea. O alta caracteristica cheie a Lachesis este ca ofera viteze de tranzactie aproape instantanee. Aceasta inseamna ca tranzactiile sunt finalizate intr-o viteza medie de doar 1 secunda. Aceste caracteristici incredibile evidentiaza Lachesis si sistemul sau aBFT ca fiind mult mai sigure, mai rapide si mai scalabile decat sistemele Proof-of-Work (PoW) si BFT standard.

 

fantom 1

Daca aruncam o privire mai atenta la functionalitatea lui Lachesis, descoperim ca fiecare nod de retea are propriul grafic aciclic directionat (DAG). Aceste DAG-uri sunt responsabile pentru pastrarea unei evidente a tuturor tranzactiilor care au avut loc, precum si a ordinii cronologice a blocurilor de evenimente ale nodului respectiv. In Lachesis, fiecare nod atinge consens in mod independent, iar apoi toate aceste loturi confirmate de blocuri de evenimente sunt compilate in blocuri finalizate care sunt apoi confirmate pe reteaua Fantom mai larga. Toate nodurile independente care fac parte din acest sistem pot comunica ocazional intre ele cu privire la tranzactii sau evenimente, cu toate acestea, ele nu pot confirma blocurile finalizate sau starea generala a retelei. Aceasta configuratie unica permite tranzactii cu viteze fulgeratoare. Sistemul PoS al Fantom este fara lider, ceea ce inseamna ca nu exista lideri de bloc si nici participantii nu au un rol in functionarea acestuia. Prin urmare, oricine se poate alatura sau parasi reteaua, in orice moment.

Reteaua principala blockchain a Fantom este cunoscuta sub numele de Opera. Opera gazduieste toate Dapp-urile (aplicatiile descentralizate) care sunt implementate in reteaua Fantom. Este o platforma open-source si fara permisiune care poate fi folosita de dezvoltatori pentru a-si crea si lansa proiectele in retea. Opera se mandreste cu o capacitate de contract inteligenta care este similara cu cea a Ethereum. Acest lucru se datoreaza faptului ca Opera accepta Solidity, care este limbajul de programare folosit in Ethereum. In mod similar, are si o integrare cu Ethereum Virtual Machine (EVM). Aceasta inseamna ca aplicatiile care sunt construite pe Fantom pot fi interoperabile cu platformele care sunt pe Ethereum, avand in acelasi timp eficienta tranzactionala a Fantom. De asemenea, este planificat sa fie lansat un kit de dezvoltare software (SDK) pentru dezvoltarea bazata pe Fantom.

 

Ce este FTM?

FTM este jetonul nativ al retelei Fantom. Acesta alimenteaza intregul ecosistem, deoarece are multiple utilizari in intreaga retea. In primul rand este folosit pentru plata taxelor de tranzactie in retea, prin urmare toate tranzactiile care au loc in retea sunt alimentate de FTM. Este, de asemenea, tokenul de guvernare, ceea ce inseamna ca detinatorilor sai li se acorda drepturi de vot pentru a decide dezvoltarea viitoare a retelei. In cele din urma, este folosit pentru a miza si pentru a castiga recompense prin miza. Recompensele sunt platite si sub forma de FTM.

FTM este disponibil ca un token mainnet, adica monede Opera FTM. In ecosistemul Ethereum, acestea sunt disponibile ca un token ERC-20 si, de asemenea, ca un token BEP-2 in ecosistemul Binance. Ce e minunat la Fantom este ca, literalmente, oricine poate participa la miza FTM cu o miza minima de 1 FTM. Acest lucru se poate face si prin schimbarea jetoanelor ERC-20 sau BEP-2 FTM cu monede Opera FTM.

 

 

Reteaua Fantom ofera utilizatorilor sai o structura de miza foarte inovatoare si profitabila. Utilizatorii isi pot miza FTM-ul si pot primi o recompensa anuala de miza de 4%. Exista, de asemenea, o caracteristica unica cunoscuta sub numele de Fluid Rewards (recompense fluide). Utilizatorii pot beneficia de aceasta functie alegand sa-si blocheze FTM-ul pentru o perioada de timp predeterminata. Aceasta perioada de timp poate varia de la minim 2 saptamani pana la un an si ofera rate de recompensa de pana la 12%.

fantom 2

Temeri

Principala temere cu privire la Fantom, ca si in cazul celorlalti concurenti Ethereum, este nivelul ridicat de concurenta cu care se confrunta. Exista multe proiecte notabile precum Cardano, Polkadot, Cosmos si Solana care sunt cu mult inainte in cursa pentru a deveni urmatorul Ethereum. In comparatie cu aceste proiecte, Fantom este inca un incepator, lansarea retelei sale principale avand loc in decembrie 2019. Oricare dintre aceste retele reuseste sa decoleze prima, va fi cu siguranta o amenintare pentru restul.

O alta preocupare cu privire la Fantom este ca, desi are token-urile sale ERC-20 si BEP-2, tokenul sau nativ FTM este incompatibil cu toate celelalte portofele, cu exceptia propriului portofel PWA. Un alt lucru despre moneda FTM este ca nu poate fi mizata pe schimburi populare precum Binance, ci doar pe propria sa platforma.

 

De unde puteti cumpara FTM?

FTM poate fi achizitionat de pe bursele importante de criptomonede, cum ar fi KuCoin, la fel cum s-ar cumpara orice alta criptomoneda. Puteti plasa fie o cumparare de piata, fie o cumparare limita. Cu o cumparare limita, determinati pretul pe care sunteti dispus sa-l platiti, iar comanda dvs. este finalizata odata ce pretul jetonului atinge pretul limita stabilit. Daca doriti sa puneti mana pe token rapid, puteti plasa un ordin de piata, in care sunteti de acord sa platiti pretul actual al pietei si sa va finalizati comanda aproape instantaneu. Daca sunteti interesat sa tranzactionati FTM, puteti face acest lucru vizitand KuCoin.

0 Shares
You May Also Like