Tehnologiile Adaptive State Sharding si Secure Proof of Stake ar trebui sa ajute reteaua Elrond sa aduca viteza si performanta de securitate a unei retele descentralizate la nivelurile oferite de omologii lor centralizati.
Reteaua Elrond si jetonul sau Elrond (ERD) alcatuiesc nucleul blockchain-ului public proprietar, care este inca o alta oferta de schimb initiala (IEO) care se lanseaza pe platforma Binance Launchpad. Reteaua este construita in jurul furnizarii unei performante de debit inalt asociate cu interoperabilitate si scalabilitate la nivel inalt. Scopul principal este de a ridica nivelurile de performanta ale unei retele descentralizate si de a o face sa concureze cu cele centralizate pe picior de egalitate. Conceptele cheie pentru a ajuta Elrond sa realizeze acest lucru sunt tehnologiile sale personalizate, mecanismul de consens Adaptive State Sharding si Secure Proof of Stake.
Dupa lansarea Harmony (ONE), ERD va fi al doilea token care va fi lansat mai intai pe Binance DEX, cu ajutorul Binance Chain. Vanzarea de jetoane ar trebui sa aiba loc pe 1 iulie 2019, organizatorul sperand sa stranga aproximativ 3,25 milioane USD. Vanzarea va urma un format de loterie care include inregistrarea soldurilor Binance Coin (BNB) detinute de utilizatori. Se preconizeaza ca vor fi create un total de 20 de miliarde de jetoane ERD, dintre care aproximativ 37% sunt planificate sa fie lansate initial.
Ce incearca Elrond sa realizeze?
Desi ce Elrond este inca in stadiul de testare, dezvoltatorii sai il vad ca pe viitoarea piatra de temelie a unei economii digitale deschise, fara granite si accesibila la nivel global. Acest lucru trebuie realizat prin transformarea Elrond intr-o platforma cu protocol de transfer de valoare scalabil, asociat cu implementarea mai usoara a aplicatiilor descentralizate (dApps). Acest lucru va fi ajutat de faptul ca echipa Elrond are o cantitate egala de profesionisti cu experienta antreprenoriala si tehnica, care au lucrat anterior la Google, Microsoft si Intel si au facut parte din platforma blockchain NEM.
- Elrond isi propune sa ofere o scalare liniara si o performanta aproape instantanee a tranzactiilor, care nu ar trebui sa vina in detrimentul celorlalte caracteristici ale sale. Dupa cum se precizeaza pe site-ul web al proiectului, platforma Elrond ar trebui sa poata procesa 10 000 de tranzactii pe secunda (tx/sec) cu latenta mentinuta la minimum, doar taxele din retea. Adaptive State Sharding ar trebui sa ofere o performanta maxima, bazata pe combinarea tuturor celor trei abordari existente ale sharding-ului (retea/comunicare, tranzactie/procesare, stare/stocare). Optiunea de a schimba in mod dinamic numarul de fragmente ar trebui sa imbunatateasca comunicarea dintre ele, in timp ce procesarea paralela ar trebui sa aiba grija de obiectivele de performanta stabilite. In acelasi timp, platforma va veni cu cerinte reduse de stocare si suport pentru scalare liniara, pe masura ce mai multe noduri se vor alatura retelei. Acest tip de scalare, impreuna cu paralelizarea procesarii tranzactiilor, este descris ca atuul platformei, care ar trebui sa permita lui Elrond sa provoace si sa depaseasca debitul solutiilor centralizate.
- Elrond are mare eficienta, sperantele dezvoltatorilor fiind puse pe minimizarea cerintelor energetice si de calcul pentru utilizarea serviciilor de retea. Acest lucru va fi realizat prin implementarea mecanismului Secure Proof-of-Stake, care combina eligibilitatea bazata pe miza si evaluari, selectia aleatorie a validatorului si optimizarea dimensiunilor grupurilor de consens. Este descrisa ca o versiune mai avansata a mecanismelor existente de Proof of Stake (PoS). Scopul este acela de a asigura corectitudinea distribuita si sa serveasca drept solutie de compromis intre asigurarea securitatii si cerinte mai mari de energie si de calcul, cum ar fi cele gasite cu solutiile Proof of Work.
- Elrond vrea sa combine descentralizarea cu interoperabilitatea cross-chain pe baza dependentei lor percepute. Echipa Elrond isi propune sa ofere o descentralizare completa a platformei sale cu scopul de a minimiza riscul de exploatare a unui singur punct de defectiune. In plus, vor sa elimine schimburile si platformele de tranzactionare ca puncte principale de interoperabilitate intre blockchain-uri. In schimb, Elrond Network ar trebui sa permita o comunicare nelimitata intre diverse servicii externe, incepand cu implementarea de catre platforma a Elrond Virtual Machine (EVM). Ar trebui sa ofere suport pentru rularea contractelor inteligente scrise in Solidity pentru Ethereum, cu modificari mici sau deloc. Pe baza acestui fapt, utilizatorii ar trebui sa poata face tranzactii sigure intre jetoanele Elrond, Ethereum si ERC20 fara a fi nevoie de un schimb centralizat. De asemenea, la nivelul sau de baza, Elrond Virtual Machine va avea un mecanism adaptor care va comunica cu alte adaptoare individuale pentru fiecare lant care isi propune sa functioneze cu Elrond, chiar daca nu este compatibil cu EVM-ul sau.
Privire de ansamblu asupra arhitecturii Elrond
Arhitectura care mentine unite elementele retelei Elrond este alcatuita din mai multe componente cheie:
- Utilizatorii si nodurile exista ca doua entitati principale in retea. Utilizatorii au sarcina de a implementa tranzactii semnate pentru doua activitati principale care au loc in retea – transferurile de valoare si executarea de contracte inteligente. Fiecare utilizator are un numar de perechi de chei publice/private si este identificat prin adresa de cont care, la randul sau, este derivata din cheia publica. Nodurile sunt dispozitive din reteaua Elrond care sunt impartite in continuare in cele care se ocupa de sarcinile care le sunt atribuite intr-o maniera activa sau pasiva.
- Validatorii participa activ la functionarea retelei Elrond. Ei se ocupa de construirea consensului, generarea de blocuri si intretinerea starii pentru care primesc recompense. Validatorii eligibili sunt identificati printr-o cheie publica derivata din adresa asociata cu o miza necesara.
- Fragmentele (shard-urile) sunt unitati mici care cuprind inima sistemului de fragmentare al retelei. Validatorii sunt alocati fragmentelor printr-un proces automat care asigura o distributie echilibrata a fragmentelor intre noduri. In timp ce aceia care propun blocuri agregeaza tranzactiile in blocuri, validatorii raman responsabili de respingerea, aprobarea si validarea acestora inainte de a deveni parti ale blockchain-ului.
Cum functioneaza Adaptive State Sharding a proiectului Elrond?
Reteaua Elrond se mandreste cu abordarea sa unica a tehnologiei sharding, o tehnica de optimizare a bazelor de date de lunga durata care se impune treptat ca parte a unor solutii bazate pe blockchain. Abordarea lui Elrond cu privire la implementarea sharding-ului este informata de obiectivele cheie pe care isi propune sa le atinga:
- Scalabilitatea se realizeaza fara a cheltui disponibilitatea. Oricare ar fi fluctuatiile numarului de fragmente, acestea ar trebui sa aiba un efect redus sau deloc asupra timpilor de nefunctionare sau a actualizarilor de stare.
- Trasabilitate si expediere instantanee. Identificarea fragmentelor de destinatie a tranzactiei este determinista si usor de calculat.
- Adaptabilitate. Fragmentele ar trebui sa fie echilibrate in toate situatiile.
- Model dinamic. Fragmentarea starii retelei Elrond se poate adapta la schimbarile populatiei si cererii fara impact asupra securitatii sau disponibilitatii.
Cronologia retelei Elrond este organizata in jurul unei linii temporale care este impartita in epoci si runde. In timp ce epocile pot fi modificate impreuna cu arhitectura sistemului, ele au o durata in mare parte fixa a carei expirare declanseaza reorganizarea si taierea fragmentelor. Rundele exista si intr-un interval de timp fix. Ca parte a fiecarei runde, un nou grup de consens este selectat aleatoriu pentru un fragment si este insarcinat sa comita un bloc pe registrul fragmentului.
Cum functioneaza dovada securizata a mizei?
Mecanismul SPoS al Elrond este dezvoltat ca o imbunatatire fata de solutiile existente gasite pe piata tehnologiei blockchain:
- Cu Elrond, latenta este redusa si fiecare nod din shard poate determina membrii grupului de consens la inceputul unei runde. Semnatura agregata din ultimul bloc este folosita ca factor de randomizare. Toate acestea ar trebui sa reduca timpul necesar pentru a alege un grup de consens, pana la mai putin de 100 ms.
- Elrond introduce un factor de pondere de rating in mix, cu scopul de a promova meritocratia in randul nodurilor, pe langa luarea in considerare a mizei.
- Elrond a introdus schema de semnatura multipla Bellare si Neven, care ar trebui sa reduca numarul de runde de comunicare ca parte a algoritmului de semnare.
Planuri de viitor si potentiali concurenti
Pe baza proiectiilor existente, proiectul Elrond Network se va concentra in cele din urma pe stabilirea unui ecosistem bazat pe internet, cu functionalitati globale in extindere si gama de cazuri de utilizare. La lansarea planificata in al doilea trimestru al anului 2019, reteaua ar trebui sa ofere suport pentru portofelele mobile, integrarea portofelului hardware, mesageria P2P securizata, schimburi de token si stimulente de participare. Aceasta urmeaza sa fie urmata de lucrarile de consolidare a retelei principale.
Asa-numita integrare in lumea reala a retelei este planificata sa se invarta in jurul promovarii arhitecturii blockchain interoperabile a proiectului, facand totodata miza pe scalabilitatea si eficienta acesteia. Atat startup-urile, cat si sistemele de afaceri mai mari vor fi abordate cu o oferta de a utiliza Reteaua Elrond ca platforma pentru dezvoltarea si implementarea aplicatiilor descentralizate, cu optiunea adaugata de a integra componentele sale cu produsele si serviciile sale.
In acelasi timp, Elrond se confrunta deja cu o concurenta puternica, constand in proiecte bine stabilite precum Ethereum si Zilliqa. Pentru a contracara Ethereum, de exemplu, Elrond va trebui sa joace cateva dintre punctele sale forte, cum ar fi reducerea risipei de energie care rezulta din utilizarea Proof-of-Work, asociata cu procesarea tranzactiilor paralele cu ajutorul sharding-ului. Cartea sharding va fi jucata probabil si in cazul Zilliqa, deoarece implementarea sharding-ului de catre Elrond nu se limiteaza doar la tranzactii (cum este cazul Zilliqa), ci si la stare. De asemenea, Elrond are un avantaj teoretic de suport mai puternic pentru interoperabilitatea blockchain.