Ecografia mamara este un test imagistic care utilizeaza unde sonore, si care se face cu scopul de a privi interiorul sanilor. Poate ajuta medicul dumneavoastra sa gaseasca probleme ale sanului. De asemenea, va permite furnizorului de servicii medicale sa vada cat de bine curge sange in zonele din sanii tai.
Acest test este adesea folosit atunci cand a fost observata o modificare pe o mamografie sau cand se simte o schimbare, dar nu apare pe o mamografie.
Furnizorul de asistenta medicala misca un dispozitiv care se aseamana cu o bagheta, si care este cunoscut ca fiind un transductor. Acesta este miscat pe pielea ta pentru a putea obtine imaginile sanilor tai.
Transductorul emite unde sonore care iti sar din tesutul sanului. Undele sonore sunt prea inalte pentru a auzi. Traductorul apoi preia undele sonore care s-au respins. Acestea sunt facute in imagini cu interiorul sanilor.
Furnizorul de asistenta medicala poate adauga un alt dispozitiv numit sonda Doppler in transductor. Aceasta sonda este deosebit de eficienta si ii permite furnizorului de servicii medicale sa auda undele sonore transmise de traductor. Niciun sunet auzit, sau un sunet slab auzit, pot insemna ca exista un blocaj in flux.
Ecografia este sigura de urmat chiar si in timpul sarcinii, deoarece nu foloseste radiatii. De asemenea, este sigura pentru persoanele care sunt alergice la colorant, deoarece nu foloseste colorant.
De ce am nevoie de o ecografie la san?
O ecografie sani Cluj Napoca este cel mai adesea facuta pentru a afla daca o problema gasita de o mamografie sau examenul fizic al sanului poate fi un chist umplut cu lichid sau o tumora solida.
Ecografia mamara nu este de obicei facuta pentru a detecta cancerul de san. Acest lucru se datoreaza faptului ca este posibil sa lipseasca unele semne precoce de cancer. Un exemplu de semne precoce care pot sa nu apara la ecografie sunt depozite minime de calciu numite microcalcificari.
Ecografia poate fi utilizata daca:
- Ai un tesut mamar deosebit de dens. Este posibil ca o mamografie sa nu poata vedea prin tesut.
- Esti insarcinata. Mamografia foloseste radiatii, dar ecografia nu. Acest lucru face ca o ecografie a sanilor sa fie mai sigura pentru fat.
- Ai mai putin de 25 de ani impliniti.
Furnizorul tau de servicii medicale poate utiliza de asemenea, ultrasunete pentru a privi ganglionii limfatici din apropiere, pentru a ghida un ac in timpul unei biopsii sau pentru a elimina lichidul dintr-un chist. Furnizorul de servicii medicale poate avea si alte motive pentru a recomanda o ecografie la san.
Care sunt riscurile unei ecografii mamare?
O ecografie a sanului nu are risc de radiatii. Nu prezinta niciun risc pentru femeile insarcinate. Ecografia mamara sa nu depisteze de mici tumori sau tumori solide care se gasesc frecvent cu mamografie. A fi obez sau a avea sani foarte mari poate face ecografia mai putin precisa.
Este posibil sa ai riscuri in functie de starea de sanatate specifica. Asigura-te ca discuti cu furnizorul tau de servicii medicale despre problemele pe care le ai, inainte de procedura.
Ce se intampla in timpul unei ecografii a sanului?
Modul in care este efectuat testul poate varia in functie de starea de sanatate si de practicile furnizorului de servicii medicale. In general, ecografia mamara urmareste acest proces:
- Ti se va cere sa indepartezi orice bijuterii si imbracaminte incepand de la talie in sus. Este posibil sa ti se dea sa porti o rochie.
- Te vei culca pe spate pe o masa de examen. Ti se va cere sa ridici bratul deasupra capului de partea laterala a sanului pentru a fi privit.
- Tehnologul va pune un gel clar si cald pe piele deasupra zonei de san care trebuie privita.
- Tehnologul va aseza traductorul pe piele si il va muta pe zona studiata.
- Dupa efectuarea testului, tehnologul va sterge gelul.
Ce se intampla dupa o ecografie a sanului?
Nu ai nevoie de ingrijiri speciale dupa o ecografie a sanului. Furnizorul de asistenta medicala cu siguranta iti poate oferi alte instructiuni, in functie de situatia ta.