Ce este dermatita?

Ce este dermatita?

0 Shares
0
0
0

Dermatita este un termen general pentru inflamatia pielii. Cand va confruntati cu dermatita, pielea dvs. va arata de obicei uscata, umflata si rosie. In functie de tipul de dermatita pe care il aveti, cauzele variaza. Cu toate acestea, nu este contagioasa.

Dermatita poate fi inconfortabila pentru ele persoane. Cat despre senzatia de mancarime a pielii, trebuie mentionat faptul ca aceasta poate varia de la usoara la severa. Anumite tipuri de dermatita pot dura mult timp, in timp ce altele isi pot face aparitia in functie de sezon, in functie de expunerea la anumiti factori sau din cauza de la stres.

Unele tipuri de dermatite sunt mai frecvente la copii, iar altele sunt mai frecvente la adulti. Contactati medicul dermatolog Tg Mures pentru a va vedea si pentru a va consulta daca pielea dvs. este infectata, dureroasa, daca va simtiti inconfortabil la atingerea pielii, sau daca dermatita dumneavoastra este raspandita sau nu se imbunatateste.

Simptomele dermatitei

Simptomele dermatitei variaza de la usoare la severe si vor arata diferit in functie de ce parte a corpului este afectata. Nu toate persoanele cu dermatita prezinta toate simptomele.

In general, simptomele dermatitei pot include: eruptii cutanate, piele uscata si/sau crapata, piele iritata, piele dureroasa si senzatia de arsura sau de usturime, umflaturi ale pielii, roseata sau vezicule.

Tipuri de dermatita

Exista mai multe tipuri diferite de dermatita, iar pe cele mai frecvente dintre acestea le puteti descoperi in randurile de mai jos.

  1. Dermatita atopica.

Numita si eczema, aceasta afectiune a pielii este de obicei mostenita, si se dezvolta in timpul copilariei. Persoanele care se confrunta cu eczeme vor avea probabil pete aspre pe pielea uscata, si vor avea senzatia de mancarime.

  1. Dermatita de contact.

Dermatita de contact isi face aparitia in momentul in care o substanta va atinge pielea si provoaca o reactie alergica sau chiar si o iritatie. Aceste reactii se pot dezvolta in continuare in eruptii cutanate care ard, intepa, creaza senzatia de mancarime sau apar vezicule.

  1. Dermatita dishidrotica.

In acest tip de dermatita, pielea nu se poate proteja. Acest lucru are ca rezultat senzatia de mancarime, piele uscata, adesea insotita de vezicule mici. Apare in principal pe picioare si pe maini.

  1. Dermatita seboreica.

De mentionat este faptul ca acest tip de dermatita este cel mai frecvent pe scalp, desi poate aparea si pe fata si pe piept. De multe ori provoaca pete solzoase, piele rosie si matreata.

  1. Neuridermatita

Acest tip implica o mancarime a pielii mancarime, adesea declansata de stres sau de ceva iritant pentru piele.

  1. Dermatita namulara

Dermatita namulara implica rani ovale pe piele, care apar adesea dupa o leziune a pielii.

  1. Dermatita de staza.

Acest tip implica modificari ale pielii din cauza circulatiei sanguine slabe.

  1. Dermatita atopica.

Dermatita atopica se refera la o afectiune a pielii care rezulta din nepracticarea unor bune obiceiuri de igiena.

Factori de risc pentru dermatita

Factorii care va cresc sansele de a suferi de dermatita includ varsta, mediul, istoricul familiar, conditiile de sanatate, astmul sau alergiile. Unii factori cresc riscul pentru anumite tipuri de dermatita mai mult decat altii.

De exemplu, spalarea si uscarea frecventa a mainilor va vor curata uleiurile de protectie ale pielii si ii vor modifica echilibrul pH-ului. Acesta este motivul pentru care lucratorii din domeniul sanatatii au de obicei dermatita de mana.

Diagnostic

Dermatologul poate depista tipul de dermatita in unele situatii, doar uitandu-se la piele. In cazul in care credeti ca aveti o alergie la ceva, medicul dermatolg poate efectua un test de alergie, test in cadrul caruia acesta va pune pe piele diferite substante in cantitati mici.

Dupa cateva zile vor fi vizibile reactiile acestora, si medicul va afla daca aveti sau nu alergie. In unele cazuri, dermatologul dvs. poate efectua o biopsie a pielii pentru a ajuta la stabilirea cauzei.

O biopsie a pielii presupune ca medicul dumneavoastra sa indeparteze o mica proba din pielea afectata, care este apoi examinata la microscop.

0 Shares
You May Also Like