Tot ce trebuie sa stim despre freon

Tot ce trebuie sa stim despre freon

0 Shares
0
0
0

Daca esti ca majoritatea oamenilor, te bazezi pe aparatul de aer conditionat vara pentru a te mentine racoros si confortabil. Fie ca este in masina sau acasa, multe aparate de aer conditionat fabricate inainte de 2003 folosesc Freonul ca agent frigorific care raceste aerul cald.

Freonul este o clorofluorocarbona (CFC) care a fost legata de epuizarea ozonului, deci este rapid eliminata din utilizare. Asta inseamna ca ar trebui sa iesi la cumparaturi imediat si sa alegi un nou HVAC?

Arunca o privire asupra istoriei Freonului si a ceea ce se intampla cu utilizarea acestuia, astfel incat sa intelege mai bine ce este freonul, si multe alte informatii interesante despre acesta.

Istoria freonului

CFC-urile au fost sintetizate pentru prima data in anii 1890, dar erau foarte periculoase si inflamabile. In anii 1920, o alta echipa a fost formata de General Motors pentru a gasi o alternativa mai sigura, mai stabila si mai putin toxica. Frigidaire, o divizie a GM, a primit brevetul pentru un aparat frigorific. In 1930, GM si DuPont s-au reunit si au format Kinetic Chemicals pentru a produce freon.

Pentru cei care se intreaba ce este freonul, ei bine, freonul este un gaz incolor, cunoscut si sub denumirea de R-22. Dupont a inregistrat marca Freon. CFC-urile au fost folosite in frigorifice si aerosoli de mai multi ani, dar in 1974, un cercetator de la Universitatea din California a emis ipoteza ca CFC-urile distrug stratul de ozon.

A fost nevoie de ani de cercetare de catre Academia Nationala de Stiinte, dar in cele din urma Statele Unite au interzis utilizarea CFC-urilor in cutii de aerosoli. In 1987, Protocolul de la Montreal, care este un acord international de mediu, a stabilit eliminarea treptata a CFC-urilor.

Nu numai ca freonul insusi dauneaza stratului de ozon, dar productia de freon elibereaza un alt produs in atmosfera. Acest gaz, numit HFC-23, este, de asemenea, daunator si contribuie la incalzirea globala. Desi freonul este foarte restrictionat si reglementat in utilizarea sa, aparatele mai vechi inca folosesc si elibereaza acest gaz daunator.

Utilizarile Freonului

Freonul nu este utilizat doar in unitatile de aer conditionat. Pe langa acestea, exista un numar mare de aparate comerciale si industriale care utilizeaza freonul atat in ​​transportul alimentelor, cat si in depozitele frigorifice. Chiar si dezumidificatoarele folosesc R-22.

Puteti identifica lichidul de racire utilizat in sistemul dvs. HVAC uitandu-va la placuta de identificare. Aceasta ar trebui sa ofere o multime de informatii despre unitatea dvs., inclusiv certificari de siguranta si evaluari electrice.

Aceste informatii se afla probabil pe unitatea de condensare exterioara sau puteti contacta producatorul pentru a afla unde ar fi amplasata aceasta placa.

Protocolul de la Montreal

Conform Protocolului de la Montreal, Statele Unite au fost de acord sa-si reduca consumul de CFC pe o perioada de timp. Incepand cu 1 ianuarie 2015, SUA ar fi trebuit sa fie sub 90% din utilizarea lor de baza. Abia la 1 ianuarie 2020, utilizarea trebuia sa fie cu 99,5% sub utilizarea sa initiala.

In prezent, freonul trebuie recuperat si reciclat din sisteme mai vechi. Freonul nu poate fi ventilat in atmosfera in timpul oricarui proces care implica instalarea, service-ul sau retragerea echipamentului.

In 2010, Freonul a incetat sa mai fie produs de producatori pentru utilizarea in echipamente noi. R-22 poate fi produs pentru service-urile pentru echipamente mai vechi pana in 2020. Dupa 2020, daca aveti nevoie de freon, va trebui sa provina din produse reciclate.

Utilizarea freonului acasa

Dupa cum s-a mentionat, daca sistemul dvs. a fost fabricat dupa 2003, probabil ca foloseste un agent frigorific mai sigur. Daca este produs dupa 2010, acesta foloseste cu siguranta un agent frigorific diferit pentru racire.

Odata cu eliminarea treptata, poate fi mai scump sa folositi Freonul, ceea ce ii va incuraja pe proprietarii de case sa inlocuiasca modelele mai vechi de aparate de aer conditionat, cu produse mai noi si mai compatibile cu ozonul. Acest lucru nu numai ca va scadea costurile de reparatie, ci ar trebui sa ofere si racirea si incalzirea mai eficiente, ceea ce va va economisi bani pe facturile de utilitati.

Ce trebuie sa stiti despre eliminarea freonului?

Asigurati-va ca eliminati in mod corespunzator obiectele vechi care contin R-22. De multe ori, comerciantul va va solicita unitatea mai veche atunci cand instalati noul articol. Unele depozite de deseuri pot necesita dovada faptului ca agentul frigorific a fost indepartat inainte de a accepta un produs. Verificati intotdeauna pentru a va asigura ca urmati instructiuni sigure.

Verificati pentru a va asigura ca tehnicianul dvs. este instruit in eliminarea Freonului inainte de a permite sa o faca. Nu taiati liniile de agent frigorific si nu indepartati singur un compresor pentru ca produsul dvs. sa fie acceptat de un depozit. Este important pentru mediu sa aveti grija de freonul din produsul dvs. inainte de a fi eliberat in atmosfera.

0 Shares
You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…