Un atac de cord nu are de fiecare data simptome specifice, usor de identificat precum durerile in piept, respiratia ingreunata sau transpiratia rece. Atunci cand un atact de cord se petrece fara ca persoana in cauza sa isi dea seama, este vorba de un atac de cord tacut.
Totusi specialistii au identificat anumite semne ale atacului de cord tacut. Acesta nu are simptome de niciun fel, insa se manifesta la fel ca orice alt atac de cord, cand fluxul de sange catre una dintre sectiunile inimii este blocat temporar si poate produce leziuni la nivelul muschiului inimii.
De multe ori pacientii care ajung in cabinetul medicului plangandu-se de oboseala sau alte probleme legate de boli de inima, descopera prin EKG electrocardiografia care completeaza examenului clinic al inmii, sau alte investigatii, ca au suferit un atac de cord in urma cu cateva saptamani sau luni, fara sa isi fi dat seama.
Pacientii care au suferit un atac de cord tacut au mai degraba anumite simptome care nu sunt specifice atacului de cord, cum ar fi indigestia sau o forma usoara de gripa.
Cauzele atacului de cord tacut
Un atac de cord tacut are loc atunci cand fluxul sangving este blocat in arterele coronariene. Studiile arata ca atacul de cord tacut este mai frecvent la femei decat in cazul barbatilor. Factorii de risc in cazul unui atac de cord tacut sunt similari cu cei din cazul atacului de cord pe care il poti recunoaste, si mentionam aici tensiunea arteriala ridicata, nivel mare de colesterol, fumatul, istoricul familie legat de bolile de inima, obezitatea si varsta.
Atacul de cord tacut este la fel de periculos ca atacul de cord evident, din cauza leziunilor la nivelul inimii care se produc. Mai mult, pentru ca nu stie ca a suferit un atac de cord, persoana in cauza nu va cauta tratament si nici nu va ajunge de urgenta la medic. Impactul poate fi, asadar, mult mai mare, din moment ce fluxul sangelui catre inima nu este restabilit imediat, si nici nu sunt luate medicamentele necesare in acest caz.
Ce faci cand crezi ca ai un atac de cord tacut
Faptul ca atacul de cord este tacut, asadar nu are simptome caracteristice, este partea cea mai complicata din aceasta situatie. Totusi, atunci cand observi simptome ciudate care par a anunta un atac de cord tacut, este important sa nu intri in panica si sa apelezi serviciul de urgenta.
Cum previi atacul de cord tacut
Cand suferi de anumite probleme cardiace este important sa stii toti factorii de risc si sa urmaresti cu atentie tensiunea arteriala si nivelul colesterolului. De asemenea este important sa ai un stil de viata cat mai sanatos, sa renunti la fumat, sa faci miscare si sa ai o dieta echilibrata. La fel de important este sa iti asculti cu atentie corpul si sa ii intelegi toate semnalele pe care ti le transmite, iar atunci cand simti ca ceva nu este in regula, apeleaza la ajutorul unui specialist.