Caracteristicile de bază ale unei clinici stomatologice moderne. Cum alegi pe mâna căror medici să mergi

Caracteristicile de bază ale unei clinici stomatologice moderne. Cum alegi pe mâna căror medici să mergi

0 Shares
0
0
0

Dacă până nu demult, doar ideea de a merge la medicul stomatolog provoca, adesea, un amestec de durere și stres, astăzi, vizita la un cabinet dentar din București este un adevărat răsfăț, dar și garanția unui zâmbet de milioane.

Acum o clinică stomatologică dispune de tehnologii avansate și instrumente moderne, spații sterile și bine amenajate, personal medical înalt calificat, și profesionist. Așadar, o clinică respectabilă este rezultatul unei combinații între muncă, performanță și atenție la detalii.

Desigur, în orice clinică stomatologică nu ai merge, nu vei descoperi încălcări majore la niciun capitol, însă, în această nișă, detaliile fac diferența între serviciile prestate bine și serviciile care pot afecta negativ sănătatea pacienților. Un pacient informat este un pacient protejat.

Așadar, cum recunoști că ai de-a face cu o clinică stomatologică de încredere?

Profesionalismul și instruirea continuă a medicilor este o condiție indispensabilă, în egală măsură cum e și abordarea complexă a tratamentului stomatologic. Un cabinet dentar ce răspunde cerințelor moderne este, în primul rând, unul în care se prestează servicii la cel mai înalt nivel, iar medicii specialiști sunt parte a unui proces continuu de perfecționare, pentru a-și îmbunătăți abilitățile și competențele.

Or, cabinetul stomatologic este pe deplin responsabil pentru sănătatea pacientului și pentru succesul tratamentului său. În vederea garantării acestui scop, se impune o selecție atentă a echipei de medici, prestarea serviciilor excelente fără compromisuri, achiziționarea echipamentului performant, abordarea individuală pentru tratamentul fiecărui client și garanția lucrului bine făcut.

Între timp și inovațiile tehnologice și științifice au crescut exponențial în domeniul stomatologic. Însă, designul sofisticat sau tehnologiile inovatoare din clinicile stomatologice nu reprezintă unicul element fundamental, igiena fiind cheia unei îngrijiri dentare de înaltă calitate. Cavitatea bucală este o barieră pentru diferite tipuri de infecții, iar orice risc în materie de leziuni sau igienă precară poate aduce consecințe grave.

Nu numai sănătatea pacientului, ci și viața lui poate depinde de curățenia și sterilitatea echipamentelor utilizate.

Cum recunoști că un cabinet stomatologic e igienizat corect?

La acest capitol, considerăm oportun, să ne amintim că igienizarea a constituit de-a lungul timpului o prioritate pentru toți discipolii lui Esculap. În antichitate, de exemplu, demonii şi spiritele rele erau considerate cauză primordială a infecțiilor, în general, şi a infecțiilor plăgilor, în particular. Hippocrates, unul dintre marii medici ai antichității, iriga plăgile cu vin vechi sau apă fiartă şi apoi efectua pansarea lor cu bucăţi de pânză albă. Alți medici renumiți fierbeau instrumentele chirurgicale folosite pentru tratamentul gladiatorilor răniți.

Astăzi, lucruri stau altfel. Asepsia și antisepsia reprezintă două condiții sine qua non pentru un tratament stomatologic eficient, chiar dacă despre acest lucru nu se mai vorbește în ultimii ani.

Asepsia reprezintă un complex de măsuri care împiedică pătrunderea sau contactul germenilor cu plaga (rana) prin nimicirea lor, de pe toate obiectele ce intră în contact cu aceasta. Legea supremă a asepsiei: Tot ce intră în contact cu rana trebuie să fie liber de microbi, adică steril.

Ea se realizează prin:

  • dezinfecția mâinilor medicului și protejarea cu mănuși sterile;
  • dezinfecția sălilor de proceduri;
  • sterilizarea instrumentarului chirurgical;
  • sterilizarea hainelor de protecție pentru medic.

Antisepsia este un complex de măsuri care au ca scop distrugerea germenilor prezenți într-o plagă sau în organism. Sterilizarea şi dezinfecția sunt noţiuni indispensabil legate de asepsie şi antisepsie.

Metodele şi mijloacele de sterilizare folosite în practică pentru clinicile stomatologice trebuie să corespundă următoarelor cerinţe:

  • să distrugă microorganismele şi sporii acestora;
  • să nu fie agresive pentru pacienţi şi personalul medical;
  • să fie inerte asupra materialelor supuse sterilizării.

Sterilizarea reprezintă forma cea mai completă de dezinfecţie, capabilă să distrugă germenii, chiar şi în forma lor sporulată. Tehnologia de dezinfectare și sterilizare trebuie să respecte standardele internaționale.

Pentru curățarea și dezinfectarea de înaltă calitate și fiabilă, se parcurg mai multe etape: curățarea inițială, curățarea mecanică, dezinfectarea instrumentelor, utilizarea instrumentelor de etanșare cu pungi sigilate de unică folosință și ultima etapă, cea de purificare, care garantează dezinfectarea completă. În egală măsură, tot personalul medical folosește numai mănuși și măști de unică folosință pentru fiecare pacient, ceea ce elimină posibilitatea pătrunderii agenților patogeni în procesul de tratare a pacientului.

Ce înseamnă respectarea acestor principii pentru pacient? În mod evident, lipsa riscului de infectare de la alți pacienți, din mediul cabinetului sau de la personalul medical. Siguranța că rezultatele tratamentului vor fi impecabile și nu vor apărea complicații septice.

Așadar, atunci când cauți o clinică stomatologică, fii atent nu doar la serviciile prestate, dar și la atenția oferită igienei și curățeniei în incintă. Pentru a te bucura cât mai mult de un zâmbet luminos, vibrant și fericit, alege servicii stomatologice de calitate.

0 Shares
You May Also Like