Calitatea aerului din interior

Calitatea aerului din interior. Importanță și cum o menții

0 Shares
0
0
0

Calitatea aerului din interior este direct legată de sănătatea persoanelor care locuiesc sau lucrează într-o clădire. Însă impactul calității aerului nu se limitează doar la efectele ce țin de starea de sănătate. Poluarea aerului interior poate cauza inclusiv disconfort și anxietate, afectând performanța școlară și productivitatea la locul de muncă. În schimb, un mediu sănătos îmbunătățește concentrarea și abilitățile cognitive.

În acest articol îți prezentăm câteva strategii pentru a menține calitatea aerului din interior:

Ventilație adecvată

Pentru a avea aer curat la interior este nevoie ca sistemul de ventilație al clădirii (fie natural, fie mecanic) să funcționeze uniform, aducând aer proaspăt în interior și eliminând aerul poluat. Un nivel optim de ventilație este esențial pentru a preveni acumularea de dioxid de carbon, alergeni și compuși organici periculoși în aerul interior.

În special în clădirile de birouri, ori în spațiile comerciale, este important să existe un sistem de ventilație cu recuperator de caldura, care realizează un schimb permanent de aer în încăpere, recuperând o parte din căldura aerului evacuat.

Curățarea periodică a filtrelor

Simpla instalare a unui sistem de ventilație nu este suficientă pentru a te bucura de aer curat la interior, indiferent de anotimp. Aceste sisteme sunt dotate cu filtre puternice care trebuie curățate sau înlocuite periodic, astfel încât aerul proaspăt de afară să fie adus în mod controlat la interior.

Astfel, ventilația asigură un flux de aer proaspăt din exterior și filtrarea acestuia, adesea păstrându-se cu ușurință temperatura interioară mai ales dacă vorbim despre sisteme de ventilație cu recuperare de căldură.

Control asupra umidității

Menținerea unui nivel optim de umiditate în interior (între 30% și 50%, în funcție de anotimp) ajută la prevenirea formării mucegaiului și a altor probleme cauzate de aerul umed.

Dintre toate încăperile unei locuințe, băile sunt spațiile care au cea mai mare nevoie de un sistem bun de ventilație, pentru a elimina excesul de umiditate. Dacă baia nu este prevăzută cu geam pentru aerisire, instalarea unui ventilator baie bun care să permită eliminarea vaporilor de apă este obligatorie.

Plante de interior

Calitatea aerului din interior poate fi îmbunătățită prin folosirea plantelor de apartament care purifică aerul, filtrând acele substanțe chimice toxice pentru om.

Ficusul, Aloe Vera, Palmierul pitic și Crinul Păcii sunt renumite pentru proprietățile lor de a purifica aerul din interior.

Evită poluanții interiori

Pe lângă sistemele de ventilație profesionale, există câteva lucruri pe care le poți face zi de zi pentru o calitate mai bună a aerului din interior: renunță la fumatul în interior, pornește hota atunci când gătești și folosește produse de curățat ecologice.

Tu ce alte strategii folosești pentru a asigura un mediu sănătos și confortabil în spațiile închise?

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

You May Also Like