Alegerea unui sistem de management al bazelor de date

Alegerea unui sistem de management al bazelor de date

0 Shares
0
0
0

Bazele de date ar trebui sa fie alese astfel incat sa se potriveasca cu strategia companiei. Cauti un soft baze de date performant si fiabil? Acceseaza site-ul FluxSoft.ro si vei gasi cea mai buna oferta.

Bazele de date sunt “caii de povara” ai sistemelor de IT din majoritatea organizatiilor si au ca scop principal, inmagazinarea tuturor informatiilor critice despre business-ul respectiv. Fara astfel de baze de date, orice corporatie din ziua de astazi ar functiona foarte greu, daca nu chiar deloc.

In multe feluri, o baza de date a devenit o comoditate. Programele ce administreaza astfel de baze de date difera ca pret, performanta, usurinta in folosire si functionalitate. Exista foarte multe programe de management al bazelor de date, din care puteti alege, iar acestea se numesc “Database management Systems” sau DBMS. Printre producatorii mari se numara Hitachi, IBM, Microsoft, NCR Teradata, Oracle, Progress, SAS Institute si Sybase, Fujistsu si Hewlett-Packard.

Firma de analiza Gartner, a identificat in Europa cativa furnizori principali de baze de date, printre cei mai importanti fiind Oracle – cu peste 40.8% din market share, IBM cu 29.3% si Microsoft cu 14.9%. Un calcul simplu ne arata ca aceste 3 mari companii, detin peste 85 de procente din piata, toate raportand cresteri financiare in ultimii ani de zile.

Microsoft si-a depasit chiar cei 2 mari rivali, datorita cererilor masive pentru SQL Server 2005, in timp ce Oracle are una dintre cele mai mari cresteri raportate de la an la an, conform aceluiasi studiu efectuat de catre cei de la Gartner.

Oracle.

Principalele versiuni ale bazei de date de la Oracle, includ Oracle 7, Oracle 8, Oracle 8i, Oracle 9i, si Oracle 10g. Pentru Oracle, baza de date reprezinta o parte din platforma sa Fusion, desi se pot folosi si alte programe de management (de la firme concurente), in paralel cu alt soft de la Oracle.

Cateva versiuni ale bazelor de date de la Oracle sunt disponibile la preturi diferite, avand facilitati mai multe sau mai putine, in functie de pret. Depinde de compania ta, ce-si doreste si cat de performanta/complexa trebuie sa fie baza de date respectiva, in functie de cerintele tale.

Versiunea Standard contine o baza de date cu functionalitate de baza si este folosita de obicei pe servere cu 1-4 procesoare. Totusi, utilizatorii care folosesc baze de date Oracle pe servere cu mai multe procesoare (mai mult de 4), trebuie sa-si cumpere o versiune “Enterprise” a acestei baze de date.

Editia Enterprise are mai multe facilititati decat cea Standard, in mod particular in ceea ce priveste performanta si implementarea securitatii. De asemenea, aceasta versiune este ceva mai complexa, nu are limite de memorie si poate folosi clustering prin softul Oracle Real Application Clusters.

Pe unele sisteme ce folosesc Windows sau Linux, este disponibila si versiunea “Express Edition”, singura deosebire intre aceasta si Enterprise Edition, fiind faptul ca nu suporta decat 1 licenta de folosire. Practic nu poti folosi baza de date respectiva pe mai mult de 1 calculator / server.

0 Shares
You May Also Like