Ginecologul este unul dintre acei medici specialisti pe care fiecare femeie ar trebui sa il viziteze in mod regulat, preferabil o data la jumatate de an. Si nu numai atunci cand se intampla ceva rau in corpul ei – este important ca astfel de vizite sa aiba loc si in scop preventiv.
Un ginecolog merita sa fie prezent la fiecare etapa a vietii unei femei, deoarece nu numai ca diagnosticheaza posibile boli si efectueaza un tratament eficient. Spectrul de probleme cu care se ocupa zilnic un ginecolog este foarte larg.
Merita sa stii care sunt cele mai frecvente probleme, acele semnale ca o femeie ar trebui sa se prezinte la un medic pentru a cere sfaturi sau a-i risipi indoielile. Se intampla ca problemele care pareau banale, sa devina boli mai grave.
Cele mai frecvente infectii intime
Infectiile intime sunt printre cele mai frecvent raportate probleme cu care pacientii cauta ginecologi Mures 2021. De obicei, femeile viziteaza un specialist atunci cand reclamatiile aferente persista mult timp sau au un efect puternic daunator asupra bunastarii lor. Factorii care duc la aparitia infectiilor intime includ, printre altele, apropierea anatomica a uretrei si a anusului, actul sexual, menstruatia, utilizarea lenjeriei sau masurilor de igiena inadecvate sau a terapiei cu antibiotice.
Orice afectiuni, mancarimi, arsuri, roseata, iritatii sau eruptii ale pielii in zonele intime sau modificari ale naturii si mirosului scurgerii vaginale trebuie sa fie un semnal de alarma pentru a consulta un ginecolog cat mai curand posibil. Doar un istoric amanuntit al simptomelor combinat cu diagnosticul poate ajuta un medic sa diagnosticheze rapid si cu precizie agentul patogen responsabil pentru o anumita infectie.
Nu ignora scurgerea vaginala
Femeile ar trebui sa acorde o atentie deosebita scurgerilor vaginale, care sunt deja un simptom deranjant. Scurgerea vaginala este un simptom fiziologic si indica un ciclu menstrual care functioneaza corespunzator. Ar trebui sa fie laptoasa sau transparenta, inodora si cu consistenta albusului de gaina. Orice abatere de la norma, adica o modificare a culorii, mirosului si consistentei mucusului, indica scurgeri vaginale.
Menstruatie neregulata, dureroasa
Desigur, o atentie speciala ar trebui acordata si menstruatiei – daca exista tulburari sub forma de sangerari neregulate si dureroase. Daca menstruatia intarzie sau apare mult mai devreme si se intinde pe o perioada mai mare de 3-5 zile, atunci exista o problema. Tulburarile menstruale pot indica multe probleme, inclusiv tulburari hormonale sau probleme cu functionarea ovarelor.
Femeile ajung la ginecolog foarte des, atunci cand petele si sangerarile apar din nou si din nou. Doar teama ca poate fi un simptom al unei boli grave le mobilizeaza sau chiar le obliga sa viziteze un ginecolog. Inainte de aceasta, ele se asteapta ca petele si sangerarile sa se opreasca singure – acest lucru face dificil pentru medic sa faca un diagnostic adecvat. In special femeile tinere care nu au nascut inca au probleme cu menstruatiile dureroase si sindromul premenstrual.
Determinarea surselor de durere severa care paralizeaza si previn functionarea normala este foarte dificila, adesea nu exista un motiv clar pentru acest tip de afectiuni. Se intampla ca acestea sa dispara singure dupa nasterea primului copil. Sau totul se poate datora unor boli, cum ar fi, de exemplu, endometrioza, sindromul ovarului polichistic sau fibroamele uterine.