3 afecțiuni geriatrice frecvente și provocările specifice acestora

3 afecțiuni geriatrice frecvente și provocările specifice acestora

0 Shares
0
0
0

Geriatria este specialitatea medicală ce are în vedere îngrijirea oferită persoanelor care au depășit pragul vârstei de 65 de ani. În această categorie se încadrează chiar și vârstnicii care nu suferă de o afecțiune anume, însă doresc să își îmbunătățească stilul de viață prin diverse tratamente.

Află din articolul nostru care sunt cele mai frecvente afecțiuni geriatrice și provocările pe care le aduc cu sine.

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni geriatrice?

Atunci când un vârstnic apelează la servicii de geriatrie, specialistul va face o analiză asupra stilului său de viață în relație cu afecțiunile cu care a fost deja diagnosticat. În urma acestei consultații, seniorul va primi indicațiile corespunzătoare pentru a ține sub control simptomele care îi provoacă disconfort. Printre cele mai frecvente afecțiuni ale bătrâneții se enumeră:

Artrita

Artrita are la bază inflamarea articulațiilor, lucru care conduce la apariția tulburărilor de mers în timp. Pentru că au fost identificate multiple tipuri de artrită, simptomele pot să difere de la persoană la persoană. Printre aceste se enumeră: dureri locale, stare generală de apatie sau pierderea lipsei de mâncare.

Tratamentul artritei constă în administrarea analgezicelor sau antiinflamatoarelor, la recomandarea medicului specialist, pe lângă utilizarea unor creme menite să amelioreze senzațiile de iritație sau durere. De asemenea, terapia ocupațională sau mișcarea fizică frecventă poate ajuta la îmbunătățirea mobilității.

Incontinența urinară

Incontinența urinară afectează un număr foarte mare de vârstnici, iar simptomele sale neplăcute au inclusiv un impact psihologic asupra pacienților. Rușinea este o stare des întâlnită în cazul celor care suferă de această afecțiune, însă, vestea bună este că poate fi ținută sub control prin intermediul exercițiilor fizice și unei alimentații sănătoase.

Exercițiile de tip Kegel aduc un aport extrem de benefic combaterii acestei afecțiuni, în timp ce o alimentație bogată în fructe, legume și nutrienți naturali, împreună cu hidratarea corespunzătoare, pot face minuni pentru sănătatea tractului urinar. Deși incontinența urinară este la fel de provocatoare pentru cei care oferă îngrijire seniorilor, schimbarea stilului de viață într-unul sănătos poate reduce considerabil simptomele apărute.  

Demența

Demența este o afecțiune ce are la bază tulburările de memorie grave și scăderea capacității cognitive a pacienților. Dificultățile în comunicare, tulburările de personalitate sau chiar apariția halucinațiilor vor afecta atât persoana suferindă, cât și pe cei din jurul său. Deoarece această boală se manifestă progresiv, este important să fie luate măsurile corespunzătoare încă de la apariția primelor simptome.

Instalarea stării generale de confuzie este un prim semn că vârstnicul are nevoie de ajutorul celor din jur. În stadiile avansate ale bolii, pacienții vor depinde complet de asistență de specialitate chiar și pentru îndeplinirea celor mai banale sarcini. Tratamentul pentru demență constă în medicamente împotriva depresiei sau vitamine, în cazul deficitului de vitamină B12. 

Pe lângă tratamentul medicamentos, ce poate fi prescris numai de un specialist, pot fi recomandate diferite tipuri de terapii precum: logopedie, psihoterapie, terapie ocupațională și exerciții pentru stimularea cognitivă.

Provocările acestor afecțiuni pot fi confruntate doar atunci când seniorul se află într-un mediu de siguranță, în care nevoile sale sunt îndeplinite de cei din jur. Ia în considerare cazarea într-un cămin de bătrâni privat atunci când te simți depășit de situație. 

0 Shares
You May Also Like