Interferentele electrice vin in mai multe forme, iar frecventa si intensitatea lor depind si de fiabilitatea echipamentelor folosite de firma ce furnizeaza serviciile de curent electric. Voltajul curentului electric poate creste sau scadea, afectand integritatea aparaturii electrice din casa ta, incepand cu televizoare, calculatoare si pana la centrale termice.
Pe piata gasim mai multe tipuri de UPS-uri pentru aparate, ce ofera un flux continuu si constant de curent electric, si care functioneaza si ca un tip de generator/acumulator pentru un timp limitat.
UPS-urile sunt o plasa de siguranta si sunt folosite chiar si de serviciile medicale si centre de date pentru protejarea aparaturii si informatiilor stocate. UPS-urile comercializate pentru publicul larg sunt pentru calculatoare, servere si centrale termice.
Prima intrebare va fi desigur legata de pret. Exista UPS-uri pentru centrale termice la preturi bune? Sau pentru calculatoare? Si ce este un pret bun pana la urma? Un pret mic, desigur, ar spune multi. Insa haideti sa privim lucrurile altfel.
Daca ai o masina si cumperi un set de cauciucuri mai ieftine, vei economisi putin la pret, dar vei pierde pe termen lung la consum si manevrabilitate.
Daca ai o centrala termica si nu cumperi un UPS economisesti pretul UPS-ului, adica x lei, dar daca ai o fluctuatie puternica de curent iar centrala ta se “prajeste”, pierzi costul centralei, adica mult mai mult de x lei si desigur, ai dezavantajul de a nu mai avea o centrala termica o vreme.
Adica fara caldura si apa calda. Principiul se aplica si in cazul calculatoarelor daca, de pilda, ai un calculator de 5000 de lei sau mai mult si cumperi un UPS de 400 de lei (gasesti si la pretul acesta pe E-acumulatori.ro.), investesti mai putin de 10% din costul initial pentru a-ti proteja investitia. E mult? Eu zic ca nu.
Ne uitam mereu la pret, la cat costa, iar deseori atitudinea aceasta ne impiedica sa luam decizii corecte. E normal sa iti doresti cel mai mic pret la un produs, dar nu e bine sa ignori un produs la fel de util ca un UPS pentru centrale termice sau calculatoare, care protejeaza o investitie mult mai mare.