Piata criptomonedelor este una in plina miscare in acest an. Aceasta dupa ce am asistat la o adevarata revolutie la finele lui 2017, care a atras atentia tuturor asupra acestui teren aparent neexploatat pana acum. Nu trebuie sa uitam ca tranzactionarea de criptomonede era ceva destul de exotic pana in urma cu cativa ani, cand doar cei mai curajosi faceau investitii in acest domeniu.
Astazi insa, oricine are niste bani de investit, se intereseaza la modul cel mai serios despre tranzactiile de monede virtuale. In acest sens, a fost alcatuit si un top criptomonede, in care principalele monede virtuale sunt cotate asemenea celorlalte valute de pe pietele financiare.
In fapt, s-a creat o bursa rezervata aproape in exclusivitate criptomonedelor, desi, in realitate, unele monede sunt prezente deja pe pietele de tranzactionare, alaturi de alte valute cunoscute sau de metale pretioase, precum aurul, argintul sau platina.
Sa vedem insa cum s-a ajuns in acest stadiu si care ar putea fi schimbarile la care am putea sa ne asteptam in continuare de la acest top al criptomonedelor.
Ascensiunea si stabilizarea Bitcoin
Niciun top sau material despre monedele virtuale nu ar insa complet fara o referire sumara, macar, asupra evolutiei Bitcoin. Creata cu aproape un deceniu in urma, moneda simbol a pietelor financiare din zilele noastre era cotata la doar 0,33 de dolari americani.
Vazuta la inceput ca un experiment, moneda Bitcoin a capatat tot mai mult teren in randul cumparatorilor si amatorilor de investitii, care i-au inteles si anticipat potentialul. Se pare ca rezultatele lor nu s-au lasat astepate, cata vreme o moneda Bitcoin a ajuns sa valoreze astazi aproximativ șase mii de dolari americani.
Lucrurile s-au staabilizat insa abia in ultimele cateva luni, dupa ce, la sfarsitul lui 2017 si la inceputul an, un Bitcoin era tranzactionat cu pana la 18 mii de dolari per unitate. Nu este de mirare ca aceasta ascensiune a starnit atentia investitorilor, dar si a autoritatilor din toata lumea, care cauta acum solutii de a opri moneda de la tranzactionare si, mai ales, impozitarea ei.
Acest lucru ar presupune insa introducerea Bitcoin in circuitul bancar uzual, ceea ce ar contrazice insasi principiul de baza care a stat la baza Bitcoin: o moneda libera, neconstransa de rigorile pietei financiare, nici de impozite sau taxe locale ori statale.
Ethereum vine tare din urma
Bitcoin nu este singura moneda virtuala care a luat avant. De pe urma ascensiunii sale au profitat mai toate criptomonedele de pe piata, altele fiind infiintate tocmai din cauza succesului inregistrat pe aceasta piata. Cotata astazi la aproximativ 200 de dolari, moneda Ethereum este pe pozitia urmatoare Bitcoin in topurile tranzactionarii de criptomonede.
Monero, ultimul venit in top
Ultimul intrat in top criptomonede este Monero. Creat in urma cu aproximativ patru ani, Monero se bucura astazi de o credibilitate mare, chiar daca este cotat cu doar aproximativ 6 dolari pe unitate.