Tot ce este necesar sa stii despre ISO 9001

Tot ce este necesar sa stii despre ISO 9001

0 Shares
0
0
0

Dat fiind faptul ca in ultimul timp toata lumea discuta despre certificare iso 9001, si despree ISO 9001, in cele ce urmeaza in acest articol vom vedea ce inseamna de fapt ISO 9001.

Ei bine, in ceea ce priveste aceasta certificare ISO 9001, trebuie mentionat faptul ca ea este dovada faptului ca o organizatie respecta cerintele standardelor ISO 9001.

Mai exact, se poate spune ca aceasta certificare ISO 9001 reprezinta o apreciere a calitatii actului managerial de catre un evaluator extern, dar si o apreciere a celor mai bune practici din interiorul organizatiei.

Prin procesul de certificare se atesta orientarea organizarii in directia calitatii, iar astfel se evalueaza masura in care organizatia este suficient de competenta pentru a aduce satisfactia dorita celor interesati de produsele sau serviciile sale.

Evaluarea se face prin urmarirea cerintelor cadru ale standardelor care privesc managementul calitatii din familia ISO 9000.

In ceea ce priveste organizatile, se considera ca acestea sunt de calitate si sunt orientate spre calitate in momentul in care partile interesate de organizatia respectiva ajung la gradul de satisfactie la care si-au propus.

Asadar, pentru un client, calitatea este considerata grad de satisfactie obtinuta de la o organizatia datorita produselor si serviciilor oferite de catre organizatie.

Pentru un furnizor, calitatea poate fi considerata ca si fiind o masura in care se respecta intelegerile stabilite in baza unui contract.

In cazul in care discutam despre autoritatile statului, trebuie sa precizam ca pentru acestea o organizatie este de calitate in cazul in care serviciile sau produsele sale corespund cu reglementarile legale in vigoare.

Pentru actionari, putem spune ca o organizatie este de calitate in conditiile in care se recupereaza investitiile initiale pentru demararea afacerii, dar si daca ofera o marja de profit asteptata.

Apoi, pentru angajati, o organizatie este de calitate numai in conditiile in care aceasta este capabila sa le ofere acestora conditiile de lucru care au fost stabilite si negociate prin contractul de munca.

Ei bine, este foarte important ca o organizatie care activeaza intr-un anumit domeniu sa detina o certificare ISO 9001, dat fiind faptul ca aceasta certificare reprezinta modul prin care organizatia poate sa isi confirme bunele prestatii efectuate.

In aceste conditii, certificarea ISO 9001 nu repreznita un obiectiv obligatoriu pentru ca organizatia sa se mentina pe piata sau pentru a progresa.

In schimb, in conditiile in care discutam despre o organizatie care activeaza intr-un domeniu in care concurenta este una foarte mare, trebuie precizat ca acolo deja certificarea ISO 9001 este extrem de importanta.

Exista clienti care refuza colaborarea sau achizitionarea de produse sau de servicii de la anumite companii si organizatii care nu detin certificarea ISO 9001.

In schimb, exista si clienti care aleg sa cumpere produse sau servicii de la companiile de pe piata, numai dat fiind faptul ca acestea au obtinut o certificare ISO 9001.

Asadar, certificarea ISO 9001 este extrem de importanta pentru o afacere, indiferent de cat de mare este firma, cati angajati are sau domeniul de activitate al acesteia.

0 Shares
You May Also Like