Serele cu folie dubla - transmitere mai mare a luminii si cerere mai mica de caldura

Serele cu folie dubla – transmitere mai mare a luminii si cerere mai mica de caldura

0 Shares
0
0
0

Pentru multi cultivatori, sticla a fost in mod traditional alegerea implicita. Cu toate acestea, cu preturile de astazi la gaze, cultivatorii cauta alternative pentru a reduce pierderile de caldura in sera. „Economia de energie incepe in acest moment”, spune Jelle Boeters de la Filclair Nederland BV.

Cercetarile efectuate in numele companiei arata ca utilizarea foliei poate reduce cererea de energie cu pana la 28%. „Folia este considerata ca avand o transmisie a luminii mai scazuta decat sticla. Cu toate acestea, structura unei sere din folie este mult mai subtire, astfel incat mai multa lumina ajunge la interior”.

„Serele sunt colectoare uimitoare de lumina solara, dar de indata ce nu exista radiatie, caldura acumulata se epuizeaza foarte repede. Am vazut sere din folie avand o izolare mai buna, limitand astfel pierderile de caldura, dar am vrut sa stim exact cat ar fi acest procent si din ce perspectiva ar fi interesant pentru cultivatori.” Software-ul Hortinergy a fost folosit pentru a compara o sera de sticla cu o sera din folie.

Acest program de calculator simuleaza climatul interior si consumul de energie al unui proiect de sera. S-au utilizat coeficientii termici ai materialelor, conform normei internationale pentru sere. Au fost comparate patru tipuri de sere: sticla simpla fara ecran, sticla simpla cu un ecran, folie dubla fara ecran si folie dubla cu un ecran.

Cu toate aceste informatii, necesarul de energie termica pentru sere a fost calculat pe un ciclu complet al cresterii de tomate, de la 1 Decembrie pana la 31 Octombrie. Vezi mai multe detalii pe Perita.

Cifrele finale vorbesc de la sine. Simularea Hortinergy arata cum o singura sera din sticla fara ecran ar folosi 381 kWh/m2 pe an pentru a incalzi sera la 20 de grade Celsius in timpul zilei si la 16 grade Celsius in timpul noptii. Cu un ecran, acest numar ar scadea la 290 kWh/m2.

O sera prevazuta cu folie dubla ar necesita doar 252 kWh/m2 pentru a atinge aceleasi niveluri de temperatura pe tot parcursul anului. Adaugarea unui ecran la aceasta ar avea ca rezultat un necesar de energie de doar 207 kWh/m2.

Transmiterea luminii

„Sticla este de asemenea alegerea standard pentru cultivatori, deoarece transmisia luminii prin sticla este mai mare decat prin folie”, continua Jelle. “Acest lucru este adevarat: daca comparati doua sere cu aceeasi forma si structura, invelisul dublu din plastic ar lasa sa treaca mai putina lumina.

Cu toate acestea, deoarece folia cantareste mai putin decat sticla, structura completa este mult mai subtire cu aceleasi incarcari.” O structura de sera mai subtire inseamna mai putina umbra in comparatie cu structurile mai mari ale serelor din sticla.

Inlocuirea foliei

Folia de pe sere trebuie inlocuita la fiecare trei ani. „De asemenea, unii cultivatori prefera serele din sticla: nu doresc bataia de cap de a schimba folia. Altii, totusi, o prefera, deoarece sunt mereu cu ochii pe cea mai recenta tehnologie a foliei de pe piata.

Folosind folie dubla sau o folie speciala, sera devine mai etansa si mai rezistenta la insecte. Prin instalarea a doua straturi de folie, cultivatorii pot alege de asemenea mai multe configuratii, in functie de nevoile lor sau pot opta pentru o folie de racire pentru a se dispersa lumina, astfel incat temperatura sa scada in timpul verii.

Aspecte interesante despre castraveti

Se spunea ca Carol cel Mare a cultivat castraveti in gradinile sale din Italia in secolele al VIII-lea si al IX-lea. Castravetele s-a raspandit mai tarziu in Europa de Vest. In timpul domniei regelui Henric al VIII-lea, castravetele si-a facut drum in Anglia. Se spunea ca prima lui sotie (Catherine of Aragon) i-a cerut pentru salatele ei spaniole.

Epoca Descoperirilor s-a dovedit a fi foarte importanta pentru raspandirea castravetilor. Columb este creditat pentru ca a luat castraveti in Lumea Noua, impreuna cu multe alte legume. L-a introdus in Haiti in 1494. De acolo s-a raspandit. In 1539, De Soto a considerat castravetii pe care i-a gasit crescand in Florida ca fiind mai buni decat cei din tara natala a Spaniei. Pana in 1806, opt soiuri de castraveti aveau sa creasca in gradinile coloniale ale Americii.

Dupa cum s-a mentionat anterior, oamenii de stiinta au descoperit recent ca castravetii contin o serie de fitonutrienti benefici. Lipsa acestor cunostinte nu a impiedicat castravetele sa fie folosit in scopuri medicinale mai devreme in istoria noastra. Capacitatea de retinere a apei a castravetilor i-a castigat reputatia ca nu isi pierde niciodata racoarea.

Drept urmare, medicii din secolul al XVII-lea au prescris asezarea bolnavilor de febra pe un pat de castraveti, astfel incat acestia sa devina „reci, ca un castraveti”. In plus, s-a crezut ca daca castravetii ar fi mancati de trei ori pe zi, ar putea vindeca problemele date de alergii si problemele specifice perioadelor cu acnee.

0 Shares
You May Also Like
Tipuri de ingrasaminte

Tipuri de ingrasaminte

Plantele au nevoie de substante nutritive precum cele de pe https://www.esenzi.ro/ingrasaminte/ingrasaminte-lichide, pentru a se dezvolta, pe care le…