Roata noastra, cea de toate drumurile!

Roata noastra, cea de toate drumurile!

0 Shares
0
0
0

Ne-am obisnuit sa ne plangem zilnic de trafic, dar inca nu suntem constienti pe langa cate riscuri trecem atunci cand nu respectam niste reguli elementare.

Multe persoane se simt in deplina siguranta in autovehicule cu motoare si constructii puternice, neglijand cu superficialitate importanta anvelopelor.

Chiar si un sofer amator sau un simplu pieton, cunoaste faptul ca unele cauciucuri pentru iarna sunt cele care te ajuta sa mentii controlul asupra masinii. Ele sunt legatura directa cu carosabilul, si ofera stabilitatea necesara atunci cand rulezi.

Fie ele cauciucuri de vara sau cauciucuri de iarna, anvelopele sunt capabile sa sustina greutatea masinii si sa amortizeze socurile provocate de diferite conditii de drum.

E timpul sa incepem sa deosebim anvelopele bune de cele proaste atunci cand suntem pusi in fata deciziei de a achizitiona unele noi sau a le schimba pur si simplu pe cele vechi.

Cauciucurile trebuie verificate periodic, pentru a se constata din timp gradul de uzura sau deterioare. In cazul in care se observa ca anvelopele sunt uzate, e indicat sa nu mai circuli cu masina pana acestea nu sunt inlocuite. Ideal ar fi sa se schimbe simultan ambele caucicuri de pe acelasi ax, pentru a asigura aderenta rotilor, atunci cand se franeaza.

Exista pe piata firme specializate care ofera o gama diversa de modele, marimi si tipuri de anvelope. Primul pas atunci cand te decizi sa achizitionezi cauciucuri de vara sau cauciucuri de iarna, este acela de a consulta recomandarile producatorului din cartea tehnica a masinii. In functie de tipul masinii, vei observa ca sunt cerinte specifice de care ar trebui sa tii seama: dimensiunile jantei si anvelopei, sarcina maxima admisa sau caracteristicile de exploatare.

Daca rolul decisiv in alegerea anvelopelor e pretul, trebuie avut in vedere ca firmele cunoscute ofera garantia unei calitati superioare. Constructia si starea de uzura a unei anvelope influenteaza direct comportamentul masinii in conditii diverse ale vremii. Ideal si legal este sa se utilizeze anvelope produse strict pentru un sezon anume. Vara folosim anvelope de vara, iar iarna anvelope de iarna.

Anvelopele all season se pot dovedi o alegere neinspirata, mai ales in sezonul rece cand pot pune probleme serioase din cauza compozitiei. Si daca vrei sa eviti derapajele necontrolate, trebuie sa eviti combinatiile intre perechi de anvelope diferite.

Diferenta de aderenta este foarte riscanta si oricand un drum sigur se poate incheia tragic sau cu consecinte nefaste. Indiferent daca tractiunea se afla pe fata sau pe spate, anvelopele noi se monteaza intotdeauna in spate.

Cauciucurile din spate sunt extrem de importante in mentinerea stabilitatii, iar buna lor mentenanta va indeparta riscul rotirilor neasteptate in caz de viraj sau franare in conditii meteo extreme (umezeala, polei). Schimbati anvelopele la momentul potrivit, atunci cand va doriti sa circulati in siguranta!

0 Shares
You May Also Like