Atunci cand vorbiti pozitiv despre scoala si va interesati de ceea ce face copilul vostru in clasa, ajutati la dezvoltarea unei atitudini pozitive fata de scoala. Ori de cate ori este posibil, mergeti la sedintele cu parintii si la unele activitati scolare. Acest lucru ii va arata copilului cat de importanta este educatia lui pentru voi. Coilul tau va descoperii o lume noua la Grădinița Equilibrum – Programează chiar acum o vizită! Te așteaptă un model inovativ de educație preșcolară.
Dezvoltarea curiozitatii
Este important sa va entuziasmati copilul sa invete si sa descopere lucruri. Iata cateva modalitati de a face acest lucru:
- Incurajati-va copilul sa puna intrebari despre diferite subiecte (de exemplu, plante, insecte, ploaie, avioane etc.) si sa caute raspunsurile impreuna cu dumneavoastra, cautand pe internet sau imprumutand o carte pe aceasta tema de la biblioteca. Aceasta este o atitudine castigatoare, deoarece dorinta de a sti mai multe si de a intelege lucrurile ii ajuta sa se motiveze la scoala.
- Cititi-i povesti copilului. Atunci cand cititi cu copilul, acesta descopera placerea de a citi si este dornic sa invete sa citeasca sau sa citeasca singur, daca a invatat deja sa citeasca. Acest lucru este important, deoarece cititul faciliteaza orice tip de invatare, nu numai in franceza, ci si in matematica, istorie si geografie. Un copil care citeste bine, de obicei, are rezultate mai bune la scoala.
- Faceti-l pe copilul vostru sa vorbeasca. De exemplu, rugati-i sa va povesteasca despre emisiunea pe care tocmai au vizionat-o, daca au o idee pentru rezolvarea unei mici probleme, ce ar face ei in locul personajului din poveste, ce cred despre o anumita situatie etc. In acest fel, ii puteti obisnui cu ideea de a citi. In acest fel, ii obisnuiti sa gandeasca si sa spuna ceea ce gandesc. In acest fel, ei isi dezvolta increderea si gandirea critica, care sunt atuuri pentru scoala.
Cand parintele are amintiri proaste de la gradinita sau scoala
Este posibil sa aveti amintiri neplacute despre scoala, fie pentru ca ati avut probleme de invatare, fie pentru ca ati avut relatii proaste cu profesorii sau pentru ca ati fost agresat.
Cu toate acestea, este important sa nu-i spuneti copilului vostru despre amintirile negative. Daca va aud vorbind despre cat de mult ati urat gradinita sau/ si scoala si despre faptul ca nu v-a placut un anumit profesor, s-ar putea sa creada ca si ei vor face la fel. Fara ca macar sa puna piciorul in clasa, el poate crede ca scoala nu este un loc placut si ca nu va fi fericit acolo.
Pentru copilul vostru, gradinita este o poveste cu totul noua. Doar pentru ca ati trecut si voi prin situatii dificile nu inseamna ca va fi la fel si pentru copilul. Au nevoie de tine pentru a le da un start bun! Cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa ii spuneti copilului ca sunteti mandru sa il vedeti crescand si mergand la gradinita. Puteti vorbi despre cat de buna este scoala si despre faptul ca vor invata tot felul de lucruri si isi vor face prieteni noi. Si chiar daca scoala iti aduce amintiri neplacute, este important sa mergi la sedintele cu parintii si sa lucrezi cu profesorul.
Cum iti poti ajuta copilul sa se concentreze?
Copiii sunt curiosi in mod natural si doresc sa exploreze lumea din jurul lor. Facand acest lucru, ei pot exagera putin. Pe masura ce cresc, dorim ca ei sa-si imbunatateasca capacitatea de a se concentra pe un subiect sau o activitate, astfel incat sa poata invata sa-si dezvolte capacitatea analitica si functionarea executiva.
Cum va ajutati copilul sa se concentreze? Intelegeti ideile mari care va conduc practicile zilnice. Timpul pe ecran ar trebui sa fie minim, sa le ofere multa odihna, ar trebui sa aiba hobby-uri in viata lor de care sa le placa si treburi prin casa. Ar trebui sa cititi cu ei cel putin o jumatate de ora pe zi.
Capacitatea de concentrare a majoritatii copiilor este determinata de obiceiurile din viata lor care ii obliga sa se concentreze chiar si atunci cand nu isi dau seama ca o fac. Copiii isi dezvolta capacitatea de a se concentra atunci cand se joaca, fac treburi, construiesc Lego, citesc si inventeaza povesti. Puteti pune in aplicare sisteme care ii vor ajuta sa se angajeze in activitati ca aceasta pentru a-si creste capacitatea de concentrare.
Evenimentele zilnice pe care le traieste un copil au un impact mare asupra capacitatii sale de concentrare. Copilul care se trezeste la o ora potrivita (stiinta spune ca scoala nu trebuie sa inceapa inainte de ora 8.30), mananca un mic dejun sanatos, se bucura de o calatorie calma si fara evenimente la scoala (fara tipete si graba pe usa), merge la scoala toata ziua in fiecare zi, are un plan dupa scoala (teme, practica sportiva, treburi), are o cina stabilita cu familia, apoi se pregateste de culcare si citeste cu parintii (fara timp pe ecran) are mai multe sanse sa-si dezvolte capacitatea de concentrare decat copilul care rateaza unul sau mai multe dintre aceste lucruri. Din pacate pentru ei, acesti factori sunt in mare masura in afara controlului lor. Depinde de parinti sa puna in aplicare structura si sistemele pentru a oferi copilului limite care sa promoveze o dezvoltare intelectuala sanatoasa.