Cu siguranta ca te-ai intrebat de multe ori cum functioneaza un aparat complex, un sistem de ventilatie industrial sau chiar si un instrument simplu, casnic. Cel mai adesea luam lucrurile ca si cum ni s-ar cuveni, fara sa realizam faptul ca lipsa lor ne-ar ingreuna cu mult viata, implicit desfasurarea tuturor activitatilor. Ca o demonstratie in acest sens, iata rolul deosebit pe care il joaca motorul electric in viata de zi cu zi, prin aportul pe care il aduce in mod constant la evolutia omenirii.
Ce este motorul electric?
Pe intelesul tuturor, motorul electric este acel dispozitiv responsabil cu tranformarea energiei electrice in energie mecanica. Cu ajutorul lui, diverse echipamente functioneaza in mod eficient. Daca te-ai gandit vreodata la principiul de functionare al scarilor rulante dintr-un mall, raspunsul vine odata cu motorul electric. El este cel care ofera turatiile si cuplul corespunzator care garanteaza functionalitatea tuturor aplicatiilor. Este valabil si in cazul lifturilor sau benzilor cu rol de trasportare din fabrici si uzine.
Destinatiile de utilizare ale motoarelor electrice sunt extrem de variate, de unde diversitatea tipurilor de motoare. Exista deci, motoare electrice monofazate si motoare electrice trifazate, clasificare facuta in functie de tipul de curent la care sunt alimentate. Daca ne raportam la tipul de pornire, atunci distingem motoarele cu pornire directa de cele cu inverter sau cele cu sistem de pornire stea ori triunghi. Exista motoare antiexplozive, motoare rezistente la praf, temperatura sau umiditate, in functie de mediul in care au fost concepute pentru a fi utilizate.
Situatiile mai deosebite necesita masuri corespunzatoare, de unde si importanta motoarelor electrice fabricate in serii scurte. In cazul in care personalizarea motoarelor electrice nu este posibila sau este prea costisitoare, exista si diverse alternative mai accesibile care reusesc sa le substituie. Ma refer la acele motoare electrice cu posibilitate de adaptare, ce pot fi modificate la nivelul turatiilor sau cuplului.
Prin instalarea unui reductor sau a unui variator de turatie se poate obtine necesarul de putere pentru sistemul complex de ventilatie prezent de regula in sectorul industrial. Pe acelasi principiu functioneaza si scarile rulante sau lifturile, cu mentiunea ca in cazul acestora se reduce turatia pentru o functionare optima.
Care este principiul general de functionare al motoarelor electrice?
Constructia motoarelor electrice nu difera prea mult de generatoarele de curent continuu. Modul in care functioneaza este destul de simplu – curentul care trece prin rotorul motorului formeaza un camp magnetic caruia ii corespunde o forta electromagnetica. Rotatiile rotorului genereaza o tensiune in bobinaj cu sens opus tensiunii ce i se aplica rotorului. Deci, valoarea tensiunii rezultate este mai aproape de cea a tensiunii induse cu cat motorul se roteste mai repede. In mod evident, motorul care primeste mai mult curent este capabil sa efectueze un lucru mecanic mai mare.
Iata 3 aplicatii comune ale motoarelor electrice!
Pana acum cativa ani, multi nu stiau de existenta zdrobitoarelor de fructe cu motoare electrice. Procesul de zdrobire le lua destul de mult timp si implica un efort destul de mare. Motoarele electrice au intervenit ca o solutie eficienta pentru romani care in doar cateva ore rusesc sa zdrobeasca o cantitate enorma de fructe. Ma refer la cantitati enorme, de ordinul tonelor.
Toti oamenii care se incalzesc iarna cu lemne isi fac provizii din timp pentru sezonul rece. In loc sa faca asta manual, un proces care s-ar intinde pe un numar mare de zile, circularul de taiat busteni face treaba mult mai simpla si mai rapida. Trebuie amintite si polizorul pe ax care este responsabil cu ascutirea unor unelte prezente in gospodariilor romanilor. Si in acest caz existenta motorului electric este absolut necesara.
Oricum ar fi, nimeni nu poate contesta importanta motoarelor electrice. Domeniul de utilizare ale acestora este extrem de vast, fara doar si poate. La fel cum nu putem supravietui fara apa, la momentul actual nu ne putem imagina viata fara aceste sisteme indispensabile care pun lumea in miscare – motoarele electrice.