Este nevoie de educație financiară în școli?

Este nevoie de educație financiară în școli?

0 Shares
0
0
0

Ca să începem să găsim un răspuns la această întrebare, trebuie să ne gândim la perioada noastră de tinerețe, de perioada în care eram în liceu și aveam o mulțime de idei de a revoluționa lumea, idei de ce am vrea să facem când terminăm școala. Aveam astfel de idei chiar și mai târziu, în facultate. Și în funcție de aceste idei ne-am ales facultatea.

Visam să facem tot ce ne stătea în putință pentru a avansa atât de mult în carieră încât să ne deschidem propria afacere. Eram foarte naivi? Probabil. Oare de ce? Pentru că nu aveam nici cea mai vagă idee cu ce vom avea de-a face pentru a pune pe roate o afacere. Nici măcar nu știam care sunt formele de finanțare și cum am putea să le obținem. Să nu mai vorbim de informații de bază despre produsele bancare și despre cum acestea ar putea să ne încurce sau să ne ajute, dacă îl folosim cu înțelepciune.

Și toate astea se datorează lipsei educației financiare în școli. Unii vor spune că este un an de Economie în liceu. Însă este, oare, economia mondială un termen ușor de înțeles de către elevi dacă nu există la bază cunoștințe de economie personală? Și se pune întrebarea: Ce ar trebui să învețe copiii la aceste ore de educație financiară?

  1. Lecții de economie personală – ține de gestionarea veniturilor. Calcularea și planificarea cheltuielilor în funcție de venituri. Astfel, atunci când vor fi adulți nu vor ajunge să tot refinanțeze credite și să se împrietenească cu proprietarii amanetului, pentru a reuși să își susțină familia și să își asigure nevoile de bază.
  2. Lecții despre cum funcționează băncile și cum e bine să apelezi la ele – nu e cazul să intrăm în detalii. Doar să înțeleagă copiii că aceste credite de nevoi personale, carduri de cumpărături sau credite ipotecare nu au doar avantaje, așa cum le prezintă reclamele, ci trebuie să fie foarte conștieți de toate aspectele pe care acestea le presupun.
  3. Cum se înființează o firmă și care sunt tipurile de persoane juridice – vedem tot mai mulți tineri care își doresc să își înceapă o afacere. Însă majoritatea nu știu ce presupune asta. Dacă ar avea un minim de informații despre ceea ce presupune înființarea unei persoane juridice, pentru fiecare tip, și care sunt obligațiile față de stat ale acestor persoane juridice, odată înființate, dacă ar ști care sunt procedurile de obținere a unor autorizații de funcționare, atunci ar putea să își facă o idee dacă li se mai pare interesantă ideea de a porni la drum cu aceste vise sau își doresc doar să își construiască o carieră într-o companie de top în domeniul îndrăgit.

Poate ar mai fi multe alte lecții pe care le-ar putea include programa educației financiare în școli, însă dacă ar reuși să acopere aceste puncte, chiar și țara ar avea de câștigat foarte mult, pentru că ar scoate în piața muncii persoane mult mai organizate, mult mai pregătite pentru viață.

0 Shares
You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…