Detalii despre incheierea unui contract cu un avocat penal

0 Shares
0
0
0

Alegerea unui avocat specializat in drept penal nu este o misiune usoara. Aceasta mai ales ca si situatiile in care te poate reprezenta acesta sunt dintre cele mai nefericite. Incepand de la un banal accident soldat cu raniti sau cu decese, pana la altercatii, furturi si violuri, toate acestea necesita un stres in plus din partea ta, indiferent ca esti parte vatamata sau acuzat in proces.

In ambele situatii insa, ai nevoie de avocati buni care sa te reprezinte. Daca esti parte vatamata, atunci un bun avocat penal iti poate obtine dreptul la despagubiri pe masura daunelor si pedepsirea celui vinovat.

La fel, in cazul acuzatului, un avocat penal bun poate obtine o reducere a pedepsei sau, de ce nu, chiar o intelegere intre parti, in care, in schimbul unor despagubiri de ordin material, partea vatamata sa renunte la proces si, implicit, la retragerea acuzatiilor in ceea ce te priveste. Oricare ar fi situatia insa, vei avea nevoie de un contract de asistenta juridica, acesta reprezentant baza oricarei relatii intre avocat si client.

Trebuie spus ca au fost cunoscute cazuri in care anumiti avocati pot pleda pro bono in instanta, adica fara sa perceapa vreun ban clientului. Acest lucru este mai putin posibil in ziua de astazi insa, unde forurile avocatesti impun anumite tarife minime dupa care avocatii pot pleda in instanta.

Prin urmare, chiar daca cineva este plin de bune intentii, tot va trebui sa achiti o anumita suma pentru serviciile prestate in instanta, conform uzantelor. Mai trebuie sa stii ca acestea sunt costuri pe care trebuie sa le iei in calcul inainte de deschiderea oricarui proces, care nu au nicio legatura cu taxa de timbru sau celelalte taxe adiacente percepute de instanta.

Prin urmare, tot ceea ce ai de facut este sa procedezi la incheierea unui contract de asistenta juridica, in conditiile specificate de Codul Civil. Un astfel de contract trebuie sa aiba in vedere deplinul consimtamant al partilor la momentul semnarii, precum si capacitatea fizica si intelectuala a partilor.

Practic, din momentul semnarii, un contract devine titlu executoriu, ambele parti trebuind sa-si respecte promisiunile prevazute. De asemenea, un contact trebuie sa aiba obligatoriu o forma scrisa. Indiferent de increderea pe are o avem in persoana care ne reprezinta in instanta, forma scrisa este cea care va dovedi instantei calitatea de avocat de drept penal care sa-ti reprezinte interesele.

Sunt insa si situatii in care reprezentarea juridica in materie de drept penal nu poate fi parafata in scris de ambele parti, prin semnatura. In acest caz, este posibila si mandatarea avocatului prin mijloace de comunicare la distanta, cum ar fi de exemplu prin posta, unde se ia in calcul data primirii contractului semnat prin scrisoarea recomandata, la care se semneaza pentru confirmare de primire.

De asemenea, contractul poate fi transmis prin fax sau prin posta electronica, scanat, fie printr-o scrisoare de angajament, prin care se indica toate conditiile in care clientul va beneficia de serviciile avocatului.

0 Shares
You May Also Like