De ce sunt containerele si ambalajele din carton strans legate de mediu?
Man holds boxes, coffee cups and paper packages indoor, space for text

De ce sunt containerele si ambalajele din carton strans legate de mediu?

0 Shares
0
0
0

Cartonul si hartia-carton sunt fabricate din celuloza extrasa din copaci. Contrar a ceea ce cred multi oameni, celuloza este produsa din arbori care sunt cultivati, sau gestionati in asa fel incat padurile care constituie sursa ei de materie prima sa creasca, in loc sa se diminueze. In acest context, containerele si ambalajele din carton sunt de mare importanta.

Faptul de a nu consuma recipientele, ci produsele pe care le contin, ii face pe multi sa creada ca sunt inutile si ca ar putea fi aruncate. Cu toate acestea, majoritatea ambalajelor ar ajuta la o mai buna utilizare a resurselor naturale, evitand risipa si imbunatatind distributia bogatiei.

Protejarea alimentelor si a altor produse reduce pierderile. Mult mai multe alimente si alte bunuri ar fi aruncate si irosite daca nu ar fi ambalate corespunzator. Cu cat sunt disponibile mai multe bunuri in stare buna, cu atat vor fi mai ieftine si mai accesibile pentru populatiile cu venituri mici.

Pozitia OMS privind microplasticele

Cercetatorii au descoperit ca materialele plastice submicronice (SMP) sunt absorbite de plante, ridicand ingrijorari cu privire la cantitatea de microplastice consumata prin sistemul alimentar.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a revizuit recent informatiile stiintifice despre particulele de microplastic (PM) din apa potabila, sursele de apa potabila si apele uzate pentru a evalua riscurile potentiale pentru sanatatea umana.

OMS a concluzionat ca baza actuala de cunostinte este insuficienta pentru a diferentia efectele adverse asociate cu expunerea la particule de nano si microplastic (NMP) de cele ale particulelor care apar in mod natural in dieta sau sunt inhalate. Datele disponibile nu permit concluzii ferme cu privire la riscurile pentru sanatatea umana prin inhalarea sau ingestia NMP, dar intrucat NMP face parte din amestecul de PM, aceste ambalaje din carton ne pot proteja putin de microplastic, spre deosebire de caserolele de plastic.

Importanta ambalajelor ecologice

Ceea ce trebuie facut este sa se produca ambalaje care sa aiba cel mai mic impact posibil asupra mediului. Ambalajul ideal ar trebui sa fie biodegradabil. Trebuie sa fie produs din materii prime regenerabile si, daca este posibil, sa contribuie si la atenuarea incalzirii globale.

Un instititut din Marea Britanie a publicat rezultatele unui sondaj recent efectuat in cinci tari: Germania, Regatul Unit, Franta, Italia si Romania. Retailerii si proprietarii de marci au fost intervievati pe tema reciclarii, ambalajelor si a durabilitatii. Rezultatele sondajului au scos la iveala urmatoarele date:

  • 96% considera ca durabilitatea containerelor si ambalajelor este importanta pentru companii;
  • 81% considera ca reciclabilitatea este importanta, 48% ca este critica;
  • 62% considera ca cererea de ambalaje durabile ar trebui sa creasca;
  • Containerele si ambalajele din carton sunt recunoscute ca fiind mai durabile;
  • Plasticele sunt considerate greu de reciclat, deoarece folosesc materii prime nesustenabile si contin substante periculoase.

Hartia, cartonul si cartonul ondulat se numara printre produsele care, dupa utilizare, sunt printre cele mai reciclate din lume. Cu toate acestea, desi sunt produse extrem de durabile, resursele nu trebuie irosite. Folositi doar ceea ce este absolut necesar si salvati mediul zi de zi, putin cate putin, prin actiuni mici dar altruiste.

0 Shares
You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…