Oricine cauta servere second hand a auzit cu siguranta de stocarea in cloud. Daca v-ati gandit ca aceasta stocare, dupa cum o spune si numele, se face undeva in nori fara ajutorul unor servere, v-ati inselat.
Stocarea in cloud a datelor se face tot pe servere dedicate, indiferent ca-s servere second hand sau noi. Stocarea in cloud reprezinta stocarea fisierelor pe anumite servere din toata lumea, fiind un spatiu virtual similar unui stick sau card de memorie.
Poati avea acces la datele tale fara ca acestea sa fie pastrate in calculator sau in alt dispozitiv cu memorie interna. Odata stocate in cloud, datele tale pot fi accesate de pe orice dispozitiv inteligent de genul smartphone sau tableta.
Chiar daca, de pilda, nu exista fizic in memoria interna a dispozitivului tau, poti urmari un film stocat in cloud.
Nu trebuie decat sa ai acces la o conexiune de internet. Totusi e de retinut aici un aspect: daca vrei sa urmaresti un film stocat in cloud, este bine sa te conectezi la o retea Wi-Fi pentru ca vei consuma multe date din traficul recomandat de operatorul mobil la care esti abonat.
Vizionarea unui film consuma in jur de 500-700 MB de trafic de date. Nu am ajuns inca la nivelul in care abonamentele de date sa iti permita sa faci orice pe internet.
Compania Google, de pilda, ofera serviciul Google Drive de stocare in cloud. In prezent, Google Drive iti ofera gratis o capacitate de stocare in cloud de 15 GB. Cand alegem servicii de stocare in cloud, trebuie sa avem in vedere si reputatia companiei si vechimea acesteia pe piata.
Despre Google chiar nu mai trebuie sa adaugam nimic din acest punct de vedere, la fel cum n-am face-o nici cand vine vorba de Microsoft sau Apple.
De ce este interesant un serviciu de stocare in cloud? Pentru ca poti avea acces la fisierele tale de oriunde, daca dispui de o conexiune la internet. Daca esti in vacanta sau plecat de acasa pentru o perioada mai lunga, nu mai poti avea acces pentru o perioada la informatia stocata pe hard-diskul PC-ului tau.
In schimb, daca datele tale sunt stocate in cloud, le poti accesa de oriunde cu ajutorul unui smartphone sau al unei tablete. Dropbox este o companie care vine tare din urma, oferind servicii de stocare in cloud. Multi posesori de smartphone si tableta isi indreapta atentia spre un serviciu din acesta in functie de platforma software folosita.
Daca ai un dispozitiv care ruleaza Android, esti tentat sa folosesti Google Drive. One Drive este preferatul celor care folosesc dispozitive mobile ale companiei Micrsoft.
Cei care au in dotare un iPhone, folosesc cu siguranta iCloud Drive. Softul unui astfel de serviciu se instaleaza usor, iar, in cazul Google Drive, nu trebuie decat sa dispui de un cont Google. Pe Dropbox esti stimulat sa aduci si alti utilizatori, primind in plus spatiu de stocare pentru fiecare client adus in plus.
Mai nou, unele smartphone-uri vin la pachet cu un serviciu Dropbox preinstalat.