Fie că este vorba de o ocazie specială sau de o seară informală cu prietenii, vinul roșu este acompaniamentul perfect pentru orice masă. Cu toate acestea, pentru a te bucura pe deplin de gustul și aroma vinului roșu, este esențial să îl depozitezi corect. Tu știi care sunt regulile de care trebuie să ții cont?
Temperatura ideală
Unul dintre cei mai importanți factori în ceea ce privește depozitarea vinului roșu este temperatura. Cea ideală este între 12 și 16°C, iar acest interval permite vinului să îmbătrânească cu grație și să-și dezvolte pe deplin gustul și aroma. Dacă temperatura este prea ridicată, vinul se va altera și își va pierde aroma, în timp ce o temperatură prea scăzută va încetini procesul de învechire.
Importanța umidității
Foarte importantă este și umiditatea, iar una relativă de aproximativ 70% este ideală pentru depozitarea vinului, deoarece ajută la conservarea dopului și previne uscarea acestuia. Dacă umiditatea este prea scăzută, pluta se va usca, permițând aerului să intre în sticlă, ceea ce va altera vinul, fapt care are loc și în cazul unui nivel prea ridicat al umidității.
Ține cont de lumină
Vinul trebuie depozitat într-un loc întunecat, departe de lumina directă a soarelui și de lumina artificială pentru că aceasta poate altera vinul prin încălzire, caz în care își va pierde valoarea.
Condițiile ideale de depozitare
Pentru a te asigura că vinul roșu este depozitat corect, este important să asiguri condițiile ideale de depozitare. Acestea includ un mediu întunecat, răcoros și umed, ferit de orice vibrații sau fluctuații de temperatură și umiditate. O pivniță de vinuri sau un frigider special reprezintă locul perfect în acest sens.
Depozitarea sticlelor de vin pe orizontală
Este important să depozitezi sticlele pe orizontală, deoarece acest lucru ajută la menținerea vinului în contact cu dopul, ceea ce ajută la conservarea vinului. Dacă depozitezi vinul pe verticală, pluta se poate usca, ceea ce poate duce la deteriorarea vinului și nimeni nu își dorește asta.
Sfaturi de care să ții cont
- Păstrează vinul într-un loc întunecat, răcoros și umed;
- Păstrează vinul departe de lumina directă a soarelui și de lumina artificială;
- Depozitează sticlele de vin pe orizontală;
- Folosește o pivniță sau un frigider pentru vinuri pentru condiții ideale de depozitare;
- Păstrează vinul la o temperatură între 12 și 16°C;
- Menține o umiditate relativă de aproximativ 70%.
Beneficiile învechirii vinului roșu
Totuși, trebuie să știm de ce merită să depunem efortul pentru a depozita așa cum se cuvine vinul roșu. Acesta poate fi învechit timp de mai mulți ani, fapt care îi poate evidenția arome și gusturi noi. Pe măsură ce se învechește, vinul dezvoltă o aromă mai bogată și mai fină, iar taninurile devin mai moi, iar acest proces duce la atingerea potențialului său, deoarece permite să se maturizeze.
Acum că știi care sunt indicațiile pentru depozitare, alege si un vin rosu cu care să începi o mică colecție. La Crama Budureasca te așteaptă numeroase opțiuni pe care merită să le descoperi și care au toate șansele să te cucerească.
Fie că îți plac vinurile corpolente, pe care să le servești la ocazii speciale sau să le depozitezi pentru a le servi peste ani și ani, fie că le preferi pe cele care sunt mai bune proaspete, cert este că vei găsi întotdeauna ceva care să se ridice la nivelul așteptărilor sau chiar să le depășească.
De asemenea, nu trebuie să te limitezi doar la vinurile roșii, pentru că găsești și unele albe sau rose care sunt excelente, indiferent dacă le preferi pe cele seci, demiseci, demidulci sau dulci!