Cum te poate ajuta un psiholog?

Cum te poate ajuta un psiholog?

0 Shares
0
0
0

Te simți stresat? Simți că grijile sau anumite evenimente si responsabilități din viața ta din acest moment te copleșesc? Dacă oricare dintre aceste întrebări iți sună familiar, atunci un psiholog ar putea să te ajute.

Reziliența este procesul de adaptare si creștere ca răspuns la provocările pe care le întâlnim în viața de zi cu zi. Unii oameni sunt mai rezilienți decât alții. Psihologii studiază această calitate pentru a îi putea ajuta pe oameni să o consolideze atunci când se află la niveluri scăzute.

Un psiholog poate oferi o analiză specializată și poate recomanda o intervenție dacă acesta este necesară.

Aceste servicii nu sunt doar pentru cei care au suferit traume sau abuzuri; oricine poate beneficia de discuțiile cu un psiholog despre preocupări legate de gestionarea stresului sau de alți factori care pot declanșa o depresie.

Ce este stresul?

Stresul este răspunsul organismului la orice solicitare la care este supus. Însă, acest stimul ne ajută să răspundem la orice situație care ne cere să ne ridicăm la înălțimea unei provocări. Stresul poate fi pozitiv, negativ sau o combinație între cele două extreme. Adesea asociem stresul cu sentimente negative. Stresul poate provoca acest tip de sentimente negative, cum ar fi anxietatea și iritabilitatea, dar poate duce, de asemenea, la sentimente pozitive, cum ar fi motivația și entuziasmul.

Stresul poate avea, de asemenea, o componentă fizică, simptome comune fiind: durerile de cap, tensiunea musculară, oboseala și problemele de stomac. Majoritatea oamenilor vor experimenta perioade scurte de stres la un moment dat în viață.

Stresul poate fi cauzat de multe lucruri diferite, evenimente majore din viață, cum ar fi decesul unei persoane dragi sau divorțul; schimbarea locului de muncă sau schimbarea domiciliului; nașterea unui copil; cum ar fi condusul in trafic aglomerat, și așa mai departe.

Psihologii îi ajută pe oameni să gestioneze stresul. De ce ai nevoie de ajutor?

Toata lumea se confruntă cu stresul, dar nivelurile semnificative de stres pot fi dăunătoare. Dacă nivelurile de stres depășesc ceea ce poți gestiona singur, atunci este un semnal că s-ar putea să ai nevoie de ajutor. Să ceri ajutor atunci când ai nevoie de el este un semn de putere. Psihologii te pot ajuta să gestionezi provocările din viața ta, care îți cresc nivelul de stres.

Psihologii te pot ajuta să gestionezi stresul pe termen scurt ca urmare a unui deces în familie sau a unui divorț, fie stresul pe termen lung declanșat ca urmare a unor probleme mai grave, cum ar fi abuzurile din copilărie.

Cum te va ajuta un psiholog să gestionezi stresul?

Există mai multe tipuri de psihologi. Unii lucrează cu copii, adolescenți și/sau familii; unii îi ajută pe oameni să gestioneze depresia sau anxietatea; unii lucrează cu persoane care au suferit traume; unii lucrează cu persoane care au nevoie să gestioneze stresul. Psihologul cu care lucrezi te va ajuta să stabiliți împreună cum te poate ajuta.

Un psiholog te poate ajuta cu multe aspecte ale stresului, din care enumerăm:

  • identificarea provocărilor cu care te confrunți si ce stres îți provoacă acestea;
  • identificarea punctelor tale forte și a domeniilor în care te descurci bine;
  • învățarea unor abilități pentru a face față provocărilor din viața ta și pentru a gestiona stresul în viitor.
  • deprinderea unor abilități care te vor ajuta să faci față mai bine emoțiilor. Emoțiile sunt o componentă normală a vieții, însă uneori pot deveni copleșitoare. Un psiholog Cluj te poate ajuta să câștigi abilități pentru a îți gestiona emoțiile astfel încât acestea să nu te mai controleze.
0 Shares
You May Also Like