Cum să vă protejați pielea din jurul ochilor pentru a preveni apariția ridurilor

Cum să vă protejați pielea din jurul ochilor pentru a preveni apariția ridurilor

0 Shares
0
0
0

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, pielea își pierde din elasticitate. Anumiți factori, cum ar fi expunerea la soare și genetica, joacă un rol în modul în care ridurile și liniile fine încep să apară pe chipul unei persoane.

Pielea din jurul ochilor este una dintre zonele predispuse la semnele mai timpurii de îmbătrânire, deoarece zona de sub globul ocular are pielea subțire și bogat vascularizată.

Apariția ridurilor sau a liniilor fine sub ochi face parte, însă, din procesul absolut natural de îmbătrânire. Există însă mai multe metode și remedii care pot contribui la prevenirea lor, cum ar fi o cremă antirid.

Pe lângă fenomenul de îmbătrânire, există și alți factori care pot contribui la apariția ridurilor de sub ochi și care pot fi evitați, cum ar fi:

Radiațiile UV

Daunele cauzate de razele ultraviolete apar în urmă expunerii neprotejate la soare și la bronzarea artificială. Expunerea neprotejată la razele UV duce la apariția mai timpurie a ridurilor.

Mișcările și expresiile faciale repetitive

Expresiile faciale, cum ar fi zâmbitul și încruntarea, pot provoca apariția liniilor fine pe față.

Fumatul

Fumatul expune pielea la un stres oxidativ suplimentar, afectând nivelurile de colagen și elastina și provocând dezvoltarea ridurilor. În plus, fumatul îngustează vasele de sânge de la nivelul feței, întrerupând circulația către vasele de sânge și privând pielea de vitamina A.

Factorii de mediu

Factorii de mediu, cum ar fi vremea uscată, vântul și poluarea pot contribui, de asemenea, la apariția liniilor și a ridurilor de sub ochi.

Remedii eficiente pentru ridurile de sub ochi

Nu putem avea control asupra vârstei și a geneticii, însă putem lua cele mai importante măsuri pentru a avea o piele cu aspect sănătos, neted și uniform.

Folosiți o cremă hidratantă

Lipsa de umiditate poate intensifica aspectul ridurilor fine din jurul ochilor. Pentru a rehidrata pielea, aplicați creme bogate în ingrediente care pot îmbunătăți circulația și care pot stimula formarea unor celule noi.

Efectele retinolului (un derivat al vitaminei A), peptidelor și al acidului hialuronic sunt susținute de cercetări și esteticieni.

Produsele sub formă de geluri și seruri ar putea fi cele mai potrivite în combaterea liniilor fine.

Evitați expunerea la soare și folosiți creme cu protecție solară

În primul rând, pentru a preveni formarea liniilor fine sub ochi este esențial să vă protejați pielea de razele UV. Pentru a face acest lucru, aplicați o cremă cu factor de protecție solară de cel puțin 30 atunci când vă aventurați afară, chiar dacă nu este însorit.

În plus, atunci când vă aflați în bătaia directă a soarelui timp de câteva ore fără pauză, încercați să vă protejați ochii folosind pălării și ochelari de soare. Pălăriile și ochelarii de soare protejează suplimentar ochii prin faptul că vă împiedică să vă încruntați, o expresie care poate crea riduri atunci când se repetă suficient de des.

Importanța somnului “de frumusețe”

În timpul nopții, capacitatea naturală a pielii de a se repara este mai activă decât în timpul zilei. De aceea este recomandat să dormiți opt ore pe noapte pentru a reduce riscul de apariție a liniilor fine.

Reduceți stresul

Stresul vă poate afecta atât psihic, cât și fizic. Când vă confruntați cu situații stresante, corpul produce cortizol – un hormon despre care se știe că are un impact negativ asupra colagenului din piele. Stresul cronic poate afecta atât de tare celulele pielii încât acestea nu vor putea opri pierderea colagenului, ceea ce poate duce la apariția liniilor fine și a ridurilor în jurul ochilor și gurii.

Urmați o dietă echilibrată

Multe produse de îngrijire a pielii conțin vitamina C, vitamina A și vitamina E. De aceea, specialiștii recomandă să consumați frecvent alimente bogate în aceste vitamine pentru a vă ajuta pielea (și restul corpului) să formeze celule noi sănătoase.

Unii cercetători susțin că există o legătură puternică între alimentația echilibrată și o piele mai fermă. Tot acești specialiști recomandă să optați pentru citrice, morcovi și alte legume și fructe colorate pentru a îmbunătăți nivelul acestor vitamine.

Vitamina C aplicată pe piele

O mulțime de creme și seruri sunt bogate în vitamina C, un nutrient care poate ajuta la hidratarea zonei de sub ochi, netezind liniile fine și ridurile.

Potrivit unui studiu in vivo (experimente realizate într-un organ sau pe un țesut al unui organism viu) mai vechi, vitamina C, sub formă de acid ascorbic, ajută pielea să rețină umiditatea prin reducerea pierderii transepidermice a apei (TEWL).

Vitamina C este, de asemenea, cunoscută că stimulează producția de colagen.

Retinoizi

Retinoizii, care sunt derivați din vitamina A, ajută la reducerea liniilor fine și a ridurilor de la suprafața pielii. Aceștia neutralizează radicalii liberi care pot deteriora colagenul, reducând nivelul de stres oxidativ al pielii.

Coenzima Q10

Coenzima Q10 este un alt ingredient puternic care poate ajuta la reducerea ridurilor și a liniilor fine.

Într-un studiu realizat în 2020, 34 de femei sănătoase cu vârsta cuprinsă între 40 si 65 de ani au primit fie un produs de testare care conținea coezima Q10 și colagen, fie un placebo timp de 12 săptămâni. În urma studiului s-a descoperit că participantele care au folosit produsul de testare au arătat o densitate mai bună a pielii, riduri generale reduse la nivelul ochilor și al feței și o netezime îmbunătățită a pielii.

Peptide

Peptidele sunt aminoacizi care formează anumite proteine necesare pielii și care stimulează producția de colagen.

Spre deosebire de moleculele de colagen, peptidele sunt ușor absorbite în piele. În loc să rămână pe stratul superior al pielii, acestea pătrund în piele. Odată ce fac acest lucru, peptidele îmbunătățesc bariera pielii și reduc ridurile.

Acid hialuronic

Acidul hialuronic conferă pielii structură. Acidul hialuronic funcționează ca un umectant și reține moleculele de apă pe suprafața pielii, menținând-o hidratată.

0 Shares
You May Also Like