Cum să îți îmbunătățești calitatea somnului

Cum să îți îmbunătățești calitatea somnului? 3 tehnici de relaxare pentru un somn mai bun

0 Shares
0
0
0

Mulți dintre noi am auzit termenul „mindfulness” și cât de multe beneficii ne-ar oferi această practică. Într-adevăr, mindfulness este o tehnică holistică, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții, la obținerea echilibrului și, în general, la mai multă armonie și sănătate.

Chiar și copiii de vârste foarte mici pot fi învățați să practice minfulness ori de câte ori simt nevoia. Mindfulness este  o practică mentală, recomandată în primul rând pentru eliminarea stresului, dar care încurajează foarte mult respirația conștientă și trăirea în prezent, nu în trecut și nici în viitor.

Mindfulness este o formă de meditație, chiar și atunci când nu dorim în mod intenționat să medităm, deoarece presupune să ne concentrăm doar pe a fi conștienți de ceea ce simțim în momentul prezent. Prin urmare, mindfulness este una dintre principalele tehnici  recomandate pentru combaterea insomniei și pentru îmbunătățirea somnului.

Iată și alte modalități prin care vă puteți bucura de un somn neîntrerupt și mai odihnitor chiar din această noapte:

Aromaterapie

Utilizați un difuzor și un ulei esențial de înaltă calitate pentru a elibera vapori de ulei esențial în camera unde dormiți. Puteți, de asemenea, să folosiți un spray de cameră sau o sinergie cu uleiurile esențiale preferate. Printre cele mai recomandate uleiuri esențiale care vă pot ajuta să vă calmați și să vă relaxați sunt lavanda, mușețelul, bergamota, salvia și ylang-ylang.

Dacă suferiți de alergii, de dureri de cap sau aveți nasul înfundat, luați în considerare uleiurile esențiale care susțin respirația, cum ar fi menta, eucaliptul și rozmarinul. Iar dacă problemele de somn devin mai îngrijorătoare și nu reușiți să funcționați ca de obicei, oferiți-vă un tratament la superlativ în cadrul unui SPA, acolo unde ambianța relaxantă, tratamentele holistice care implică masaj, împachetări corporale, saună, salină și, desigur, puterea uleiurilor esențiale, vă vor ajuta  să adormiți mai repede, să dormiți neîntrerupt și să vă treziți odihnită și revigorată.

Puteți chiar să oferiți un voucher cadou pentru o experiență relaxantă la SPA unei persoane dragi care are nevoie de relaxare, de calm și de susținere. Încercați, de asemenea, să reduceți temperatura din dormitor, deoarece o temperatură mai scăzută susține o respirație mai bună și vă poate induce somnul.

Exerciții de respirație

Exercițiile de respirație pot fi făcute în pat, stând pe scaun sau oriunde v-ați afla și în orice moment pentru a vă redobândi echilibrul și pacea. Un exercițiu de respirație profundă presupune să inspirați adânc și încet pe nas, simțind cum vi se umflă abdomenul și să expirați calm, pieptul rămânând cât mai nemișcat posibil. Puteți pune una dintre mâini pe burtă.

Expirați pe gură și simțiți cum abdomenul se relaxează, în timp ce eliberați aerul. Repetați exercițiul de cel puțin 3-5 ori sau de câte ori doriți și veți observa cum vă cuprinde o stare de calm și de relaxare. Combinați acest exercițiu de respirație cu practica de minfulness sau cu meditația și veți reuși astfel să combateți insomnia și anxietatea.

Evitați ecranele

Cu toții ne dorim să rămânem conectați la rețelele sociale, dar poate fi dăunător pentru sănătatea noastră mentală și pentru somnul nostru. Expunerea la telefon, la televizor, la tablete și calculatoare poate inhiba somnul, deoarece suprimă eliberarea naturală de melatonină, acel hormon care stimulează somnul.

Încercați să opriți dispozitivele cu lumină albastră și  stingeți corpurile de iluminat cu LED-uri cu cel puțin o oră înainte de culcare. Ascultați, în schimb, o muzică care induce somnul, deoarece muzica îmbunătățește calitatea somnului, prin reglarea hormonilor, inclusiv a cortizolului, hormonul de stres.

Stresul și nivelurile ridicate de cortizol pot crește starea de vigilență, împiedicându-ne să adormim și tulburând calitatea somnului. În schimb, muzica scade nivelul de cortizol, ne ajută să ne relaxăm, să scăpăm de stres și să beneficiem de un somn mai bun.

0 Shares
You May Also Like