Cum functioneaza VR?

Cum functioneaza VR?

0 Shares
0
0
0

Inainte de a stii cum functioneaza VR, trebuie sa aflati ce este VR, iar mai apoi veti afla si cum functioneaza. Cititi pana la final asadar, pentru a descoperi multe informatii interesante despre VR.

Realitatea virtuala (VR) este un mediu generat de computer cu scene si obiecte care par reale, ceea ce face utilizatorul sa simta ca este cufundat in imprejurimile sale. Acest mediu este perceput printr-un dispozitiv cunoscut sub numele de casca sau casca de realitate virtuala.

VR ne permite sa ne cufundam in jocuri video ca si cum am fi unul dintre personaje, sa invatam cum sa efectuam o interventie chirurgicala a inimii sau sa imbunatatim calitatea antrenamentului sportiv pentru a maximiza performanta.

Desi acest lucru poate parea extrem de futurist, originile sale nu sunt atat de recente pe cat am putea crede.

De fapt, multi oameni considera ca unul dintre primele dispozitive de realitate virtuala a fost numit Sensorama, o masina cu un scaun incorporat, care a jucat filme 3D, a emanat mirosuri si a generat vibratii pentru a face experienta cat se poate de vie. Inventia dateaza inca de la mijlocul anilor ’50.

Dezvoltarile ulterioare tehnologice si software in urmatorii ani au adus o evolutie progresiva atat in ​​dispozitive, cat si in designul interfetei.

DIFERENTE CU REALITATEA AUGMENTATA

In ciuda faptului ca este o tehnologie care a luat nastere in urma cu zeci de ani, multi oameni inca nu sunt familiarizati cu conceptul de realitate virtuala. De asemenea, este destul de comun sa confundam termenul Realitate virtuala cu realitatea augmentata.

Principala diferenta intre cei doi termeni este ca VR construieste lumea in care ne cufundam printr-o casca specifica. Este complet imersiva si tot ceea ce vedem face parte dintr-un mediu construit artificial prin imagini, sunete etc.

Pe de alta parte, in realitatea augmentata (AR), propria noastra lume devine cadrul in care sunt plasate obiecte, imagini sau similare. Tot ceea ce vedem este intr-un mediu real si este posibil sa nu fie strict necesar sa porti o casca. Cel mai clar si mai simplu exemplu al acestui concept este Pokémon Go.

Cu toate acestea, exista si o combinatie a ambelor realitati numite realitate mixta. Aceasta tehnologie hibrida face posibila, de exemplu, vizualizarea obiectelor virtuale din lumea reala si construirea unei experiente in care fizicul si digitalul sunt practic indistinguibile.

APLICATII PRINCIPALE ALE REALITATII VIRTUALE

Asta este suficient pentru teoria care ne proiecteaza in viitor. In ce sectoare se utilizeaza realitatea virtuala astazi? Medicina, cultura, educatia si arhitectura sunt cateva dintre domeniile care au profitat deja de aceasta tehnologie. Din vizitele ghidate ale muzeului pana la disectia unui muschi, VR ne permite sa trecem granite care altfel ar fi de neimaginat.

Cum functioneaza realitatea virtuala?

Tehnologia imersiva este alimentata de doua componente principale: software dezvoltat cu ajutorul bibliotecii VR sau de la zero si hardware. Scopul principal al VR este de a forma un mediu 3D artificial fara cadre cum ar fi pe ecranele TV sau laptop. Acest concept este opus celui aplicat in realitatea augmentata care pur si simplu suprapune mediul real cu continut generat de computer.

In sistemele de realitate virtuala care utilizeaza HMD-uri precum HTC Vive sau Oculus Rift, un motor de redare in cadrul unei console sau computer transmite continut video unei casti prin intermediul unui cablu HDMI. VR exista si pe mobil. In cazul Google Cardboard si Samsung Gear VR, un motor de redare ruleaza pe un smartphone.

HMD-urile VR au propriile componente hardware pentru a afisa continut video. Acestea pot utiliza fie doua fluxuri de continut conectate la un afisaj, fie doua ecrane LCD separate pentru fiecare ochi uman. In plus, castile VR contin lentile plasate intre ochii utilizatorului.

HMD-urile isi pot regla lentilele pentru a se potrivi cu distanta dintre ochii utilizatorului. Acesta asigura o perceptie mai realista a realitatii virtuale pentru orice utilizator.

Fiecare obiectiv focalizeaza si modeleaza o imagine pentru fiecare ochi al utilizatorului. Remodelarea presupune crearea unei imagini 3D stereoscopice prin deformarea a doua imagini 2D. Cu aceste manipulari, castile VR ajusteaza o imagine la modul in care fiecare ochi vede lumea in realitate.

Hardware

Dezvoltarea aplicatiilor de realitate virtuala nu are valoare fara hardware adecvat. Sa luam in considerare un set complet de dispozitive care ne permit sa experimentam lumi ireale:

  1. Calculator personal, smartphone iOS sau Android sau consola.
  2. Continut VR – de obicei utilizatorii de continut video vad atunci cand poarta casti VR. Este crucial ca dispozitivul VR sa aiba suficienta putere si memorie pentru a procesa si afisa continut creat de dezvoltatorii VR.
  3. Ochelari HMD sau VR – un dispozitiv de realitate virtuala montat pe capul unui utilizator. Cele mai populare casti VR de inalta performanta sunt Oculus Rift, HTC Vive si Playstation VR.
  4. Hardware de intrare – dispozitive care permit utilizatorilor sa interactioneze cu o lume virtuala prin manipulari manuale. De asemenea, dispozitivele de intrare pot oferi utilizatorilor un feedback haptic printr-o schimbare de presiune a butonului, vibratii etc. Acestea ajuta utilizatorii sa interactioneze cu mediile virtuale intr-un mod natural.

VR asadar este realitatea virtuala, iar datorita eforturilor companiilor de dezvoltare a realitatii virtuale de top, utilizatorii pot acum experimenta lumi ireale intr-un mod realist; insa mai multe detalii puteti afla in rubrica educatie VR, pe pe universe.ro.

0 Shares
You May Also Like