Consumul de alcool – un impact relativ redus la o varsta medie sau peste medie

0 Shares
0
0
0

Un studiu recent analizeaza impactul asupra sanatatii in ceea ce priveste consumul de alcool, la varste diferite. Autorii au concluzionat ca, pentru persoanele cu varsta peste 50 de ani, riscurile pentru sanatate pot fi mai putin grave.

Vinul – un potential adjuvant pentru sanatate, dar nu pentru toate varstele

Daca alcoolul are efecte protectoare, acestea nu sunt distribuite uniform pe toate varstele, asa cum concluzioneaza rapoartele cercetatorilor. Alcoolul greu (taria) este legat de o serie de consecinte grave asupra sanatatii.

Acestea includ anumite tipuri de cancer, afectiuni ale ficatului si ale inimii si afectarea sistemului nervos, inclusiv a creierului. Cu toate acestea, asa cum a fost acoperit in mod exhaustiv in presa populara, consumul de alcool in mod moderat ar putea avea anumite beneficii pentru sanatate.

O serie de studii au concluzionat ca un consum de alcool la un nivel scazut ar putea avea un efect protector asupra organismului si a sanatatii generale a acestuia. In principal, vorbim mai ales de vin, acesta dovedindu-se a fi cel mai benefic tip de alcool consumat la modul general, pentru sanatatea corpului uman. Desi s-au facut anumite studii asupra consumului altor tipuri de alcool, acestea nu au relevat aceleasi capabilitati de protectie a organismului, pentru om.

Un studiu, de exemplu, a constatat ca consumul usor si moderat de alcool este o protectie in sine impotriva mortalitatii cauzate de diferite afectiuni, precum si a mortalitatii legate de bolile cardiovasculare.

Nu este o surpriza faptul ca aceste povestiri au fost bine primite si citite pe scara larga, dar nu toti cercetatorii sunt de acord asupra acestui lucru, iar dezbaterea este inca in desfasurare. Un studiu recent condus de dr. Timothy Naimi, de la Centrul Medical Boston din Massachusetts, adauga un plus de combustibil la un „incendiu” deja agresiv.

Autorii au ca scop aplicarea metodologiei utilizata in studiile anterioare si au publicat concluziile lor in „Jurnalul de Studii privind Alcoolul si Drogurile” , publicat in acest an.

O noua abordare Cercetatorii sustin ca modul in care studiile anterioare au masurat impactul alcoolului asupra sanatatii ar putea fi eronate. In mod specific, acestia observa ca studiile sunt, in general, observationale si de obicei recruteaza participanti cu varsta peste 50 de ani. Autorii sustin ca acest lucru este problematic deoarece exclude pe oricine ar fi murit din cauza alcoolului inainte de varsta de 50 de ani. Dupa cum subliniaza cercetatorii: “Persoanele moarte nu pot fi inscrise in studii de caz”. Dr. Naimi a subliniat mai intai preocuparile sale cu privire la aceasta tendinta de selectie inerenta intr-o lucrare publicata in revista Addiction in 2017. Cei care sunt bautori stabili la varsta de 50 de ani sunt supravietuitori ai consumului lor de alcool, care [initial] au avut modele mai sigure de consum.Potrivit autorilor, aproape 40 la suta din decesele cauzate de consumul de alcool au loc inainte de varsta de 50 de ani. Aceasta inseamna ca marea majoritate a cercetarilor care studiaza riscurile potentiale ale consumului de alcool nu iau in considerare aceste decese si ar putea subestima pericolele reale. Pentru a reinvestiga, autorii s-au raportat la datele din aplicatia de impact al bolilor legate de alcool, care este mentinuta de Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC). Potrivit CDC, aceasta cerere “furnizeaza estimari nationale si de stat privind efectele asupra sanatatii, legate de consumul de alcool, inclusiv decesele provocate de consumul de alcool si anii de viata potential pierduti”.Diferenta de varsta

Analiza a aratat ca nivelul riscului asociat alcoolului a fost puternic influentat de varsta. In total, 35,8 la suta din decesele legate de alcool au aparut la persoanele cu varsta cuprinsa intre 20 si 49 de ani.

Cand s-au uitat la decesele care au fost impiedicate de consumul de alcool, oamenii de stiinta au gasit doar 4,5% in acest grup de varsta. Cand s-au uitat la persoanele cu varsta de 65 de ani sau mai mult, au avut de-a face cu o poveste diferita: Desi un procent similar de 35% dintre decesele legate de alcool au aparut si in acest grup, autorii au descoperit un imens 80% din decesele impiedicate de alcool in aceasta parte de populatie.

“Nivelul cel mai sigur de alcool nu este nici unul”

Un studiu la nivel mondial privind consumul de alcool concluzioneaza ca cel mai sigur nivel de consum este zero.

Cercetatorii au observat, de asemenea, aceasta diferenta semnificativa intre grupele de varsta atunci cand s-au uitat la numarul de ani potentiali pierduti, efect cauzat direct de consumul de alcool. Ei au aratat ca 58,4 la suta din numarul total de ani pierduti au avut loc la cei cu varsta cuprinsa intre 20 si 49 de ani. Cu toate acestea, aceasta grupa de varsta a reprezentat doar 14,5% din totalul de vieti salvate prin consumul de alcool.

In schimb, grupul de peste 65 ani a reprezentat 15% din totalul celor decedati din cauza consumului. Autorii au concluzionat ca persoanele mai tinere “sunt mai susceptibile de a muri din cauza consumului de alcool decat de a muri din cauza lipsei acestuia”, dar persoanele in varsta sunt mai predispuse sa experimenteze beneficiile pentru sanatate ale consumului moderat de bauturi alcoolice mai slabe – asa cum ar fi vinul sau berea.

Desi concluziile nu sunt explozive, ele ne aduc in prim plan o intelegere mai completa a impactului alcoolului asupra sanatatii umane: bauturile moderate pot aduce beneficii persoanelor dintr-o anumita grupa de varsta, dar consumul de alcool e daunator pentru toti, in general.

0 Shares
You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…