Cum sa remediati un computer lent
Cand computerul incepe sa functioneze foarte lent, iar senzatia de incetinire si timpii de incarcare indelungati devin o norma, care este cea mai buna modalitate de a rezolva problema? Depanarea unui computer lent poate parea o propunere descurajanta, dar nu este; ghidul nostru va va arata cum sa faceti corectii care pot fi efectuate in cateva minute si sa aveti instantaneu rezultate de durata.
Identificati programele care incetinesc computerul
Daca aveti programe care utilizeaza o multime de resurse, trebuie sa decideti daca merita resursele pe care le utilizeaza. Acestea pot fi aplicatii la nivel inalt pe care le utilizati sau pot fi elemente care pornesc automat la lansarea sistemului de operare, pe care nu le utilizati sau un program pe care l-ati deschis anterior si pe care l-ati uitat deschis.
Modul in care programele isi folosesc resursele
Unele programe folosesc foarte putine resurse atunci cand sunt inactive, altele, mai ales daca verifica internetul pentru actualizari sau lucreaza la o sarcina intensiva, pot utiliza multa putere de procesare si multa memorie RAM. Exista apoi mai putine resurse pentru alte programe de utilizat. Acest lucru poate face lenta trecerea intre programe si chiar actualizarile de date sunt lente in unele aplicatii.
Eliminati programele inutile
Pentru a vedea ce programe folosesc cele mai multe resurse, apasati simultan tastele Ctrl, Alt si Del. Selectati Task Manager. In fila Procese, puteti vedea elementele care sunt deschise in prezent si cat de mult din procesor si memorie foloseste fiecare. Puteti apoi sa inchideti programe pe care nu le utilizati pentru a realoca resurse programelor pe care le utilizati.
Dezactiveaza programele din startup-ul sistemului de operare
Calculatoarele au adesea programe activate care pornesc automat atunci cand porniti computerul. Sau exista programe care au fost necesare la pornirea initiala, dar nu mai sunt. Pentru a vedea ce programe incep cand porniti computerul, apasati simultan tastele Ctrl, Alt si Del. Selectati Task Manager. In fila Startup, puteti vedea elementele care vor fi deschise imediat ce porniti computerul. Luati in considerare ce trebuie sa deschideti cu adevarat, atunci cand porniti si dezactivati celelalte programe.
Verificati browserul dvs. si conexiunea la internet
Daca observati ca pc-ul ruleaza lent, verificati versiunile programelor de browsing, pentru a va asigura ca aveti cea mai recenta versiune a browserului dvs. Web, pe care il folositi cel mai des. Desi informatiile variaza in functie de browser, va exista o selectie „Despre” care sa va arate numarul versiunii. Daca exista optiunea de a instala automat versiunile noi, activati-o.
Daca aveti prea multe suplimente si extensii instalate, acestea va pot incetini navigarea pe web. Din nou, depinde de browser-ul dvs., dar ar trebui sa puteti gasi un meniu numit suplimente sau extensii care va va permite sa stergeti toate suplimentele si extensiile pe care nu le folositi foarte des.
Defragmenteaza unitatea de disc
Defragmentarea hard disk-ului (HDD) poate reduce timpul necesar pentru ca sistemul sa gaseasca fiecare informatie de care are nevoie pentru a rula programe si aplicatii. Aceste bucati de date sunt stocate pe hard disk inainte de a fi mutate in memoria RAM, astfel incat programul sa le poata accesa.
Daca aveti un HDD (spre deosebire de o unitate ssd), sistemul inregistreaza date in grupuri mici in diferite locuri de pe disc. De-a lungul timpului, pot fi diferite date care sunt toate legate intre ele ca informatie, dar sunt raspandite fizic, pe disc. In functie de cat de raspandite sunt, sistemul necesita mai mult timp pentru a gasi fiecare informatie. Defragmentarea discului dvs. va accelera acest proces. Mentionam ca daca aveti un ssd (solid state drive), atunci defragmentarea clasica nu mai este necesara.
Pentru a defragmenta discul, faceti clic pe meniul Start sau pe butonul Windows, selectati Panou de control, apoi Sistem si securitate. In Instrumente de administrare, faceti clic pe Defragmentarea hard disk-ului. Puteti selecta procesul de rulat intr-o programare obisnuita sau puteti face clic pe Analiza disc si pentru a determina daca procesul trebuie sa fie rulat imediat.
Actualizati hardware-ul care va poate incetini calculatorul
Identificarea hardware-ului care ar putea necesita upgrade-uri majore, nu face doar ca un computer mai vechi si mai lent sa se simta ca nou, dar poate fi semnificativ mai eficienta din punct de vedere al costurilor, decat achizitionarea unui computer complet nou.
Doua piese cheie de hardware sunt strans legate de viteza unui computer: unitatea de stocare si memoria (RAM). Prea putina memorie sau utilizarea unei unitati de disc, chiar daca a fost defragmentata recent, poate incetini un computer semnificativ. De asemenea, procesorul joaca si el un rol extrem de important. Ar fi bine ca acesta sa aiba cat mai multe core-uri disponibile (pentru procesare) si/sau o viteza de ceas cat mai ridicata (masurata in megaherti).
Actualizati stocarea cu o unitate ssd
Unitatea de stocare a computerului dvs. este responsabila pentru pastrarea lucrurilor pe care le utilizati in fiecare zi, precum sistemul de operare, programele, documentele, imaginile si muzica. Atunci cand devine insuficienta sau incetineste, va avea un impact vizibil asupra performantei computerului.
De ce un SSD ajuta la accelerarea computerului
Diferenta cheie intre un hard disk traditional si un hard disk ssd, este tehnologia din spatele acestuia. Un HDD misca mecanic un brat de actionare pe un platou/disc, pentru a gasi fiecare portie de date. Cu toate acestea, un SDD acceseaza datele digital cu cipuri de memorie flash. Acest lucru permite SSD-urilor sa proceseze date precum documente, imagini si videoclipuri mai rapid, in timp ce utilizeaza mai putina energie.
Adaugati mai multa memorie (RAM)
Spre deosebire de programe sau videoclipuri care sunt stocate permanent pe unitatea de stocare, memoria stocheaza date care sunt utilizate in prezent, permitand recuperarea rapida a acestora, functionand ca un grup de resurse pentru ca sistemul dvs. sa finalizeze task-urile.
De fiecare data cand faceti unul dintre urmatoarele lucruri, utilizati memoria ram:
- Miscarea mouse-ului
- Deschiderea filelor si navigarea intre ele in browserul dvs. de internet
- Tastati un e-mail
- Crearea unei foi de calcul
- Editarea fotografiilor sau videoclipurilor
- Redarea unui joc, ascultarea muzicii sau vizionarea unui videoclip
De ce adaugarea de memorie va ajuta computerul?
Cu cat ai mai multa memorie, cu atat mai multe resurse sunt disponibile, resurse pe care oricand le poate folosi sistemul tau, ceea ce inseamna ca poate face lucrurile mai repede si poate procesa mai multe lucruri simultan. Adaugarea de mai multa memorie este o modalitate simpla de a rezolva problemele cu performanta lenta, atunci cand comutati intre aplicatii foarte des si observati o incetinire semnificativa a sistemului.
Este usor sa adaugati RAM (memorie), consultand instrumente precum Aida64 sau SisoftSandra, pentru a vedea ce produse sunt compatibile cu sistemul dvs.