Cladire-hangar pentru asamblarea de masini si echipamente

Cladire-hangar pentru asamblarea de masini si echipamente

0 Shares
0
0
0

Vehicle Assembly Building sau VAB, de la centrul spatial NASA, este o cladire construita pentru depozitarea sau asamblarea in conditii optime a navelor sau echipamentelor de mari dimensiuni, asa cum ar fi masiva racheta Saturn V si naveta spatiala “Space Shuttle”.

Viitorul sistem spatial “Space Launch System” va fi de asemenea asamblat aici. Cu un volum de 3.664.883 metri cubi, este una dintre cele mai mari cladiri din lume. Cladirea se afla in zona Launch Complex 39, la jumatatea drumului dintre Jacksonville si Miami, pe coasta statului Florida.

VAB este cea mai mare cladire pentru storaj singular, din lume. A fost de asemenea cea mai inalta cladire (cu o inaltime de 160m) din Florida, pana in anul 1974 si este inca cea mai inalta cladire din Statele Unite, aflata in afara unei zone urbane.

Terminata in 1966, a fost initial construita pentru asamblarea rachetei Saturn V, pentru programul Apollo si a fost numita dupa aceea “Vertical Assembly Building” sau Cladirea pentru Asamblare Verticala, ca o anticipare pentru programele ce aveau sa urmeze, cum ar fi programul Space Shuttle. A fost fost folosita pentru asamblarea navetei spatiale, a tancurilor acesteia de combustibil si a boosterelor pe baza de rachete ce o completau.

VAB are 160.3 m inaltime, este lunga de 218.2m si lata de 157.9. Ocupa o suprafata de aproximativ 3 hectare cu un volum de 3.665.000 de metri cubi. Cladirea dispune de 10.000 de tone de echipament pentru aerul conditionat, incluzand 125 de ventilatoare pe acoperis pentru a tine la distanta umezeala si praful.

Aerul din cladire poate fi inlocuit complet, in fiecare ora. Volumul interior al cladirii este atat de vast, incat are propria sa vreme, incluzand nori de ploaie ce se formeaza pe tavan in zilele umede, pe care sistemele de reducere a umezelii sunt concepute sa-i minimizeze. Localizata pe coasta atlantica a statului Florida, constructia are un design conceput sa reziste taifunurilor si furtunilor tropicale, cu o fundatie de 30.000 de yarzi cubi de beton si 4.225 bare de otel infipte in fundatie.

Exista 4 intrari catre locurile de depozitare de la interiorul acestei cladiri, cu 4 usi de mari dimensiuni, considerate a fi cele mai mari din lume. Fiecare astfel de usa este inalta de 139 m are 7 panel-uri verticale si 4 orizontale, durand aproximativ 45 de minute pentru o deschidere sau o inchidere completa.

Intrarea de Nord a fost largita cu 12m pentru acomodarea navetei spatiale Space Shuttle. De asemenea, exista 5 macarele de mari dimensiuni de tip bridge capabile sa ridice greutati de pana la 325 de tone.

La exterior cladirea a fost modificata si vopsita din nou in 2007, ca parte a restaurarilor necesare pentru aceasta facilitate imensa. Steagul american si simbolul NASA(Agentia spatiala) sunt pictate la exteriorul cladirii . Viitorul cladirii este deja asigurat, Nasa dandu-si acordul pentru folosirea acestui hangar enorm si in scopuri comerciale, la conferinta din 16 Iunie 2015, in special pentru asamblarea, integrarea si testarea vehiculelor.

La noi in tara, cele mai moderne si solide constructii metalice pot fi vizualizate intrand pe Hale metalice Cluj.

0 Shares
You May Also Like