Cele trei tipuri de deșeuri de ambalaj cel mai des întâlnite în industria HoReCa și cum le poți valorifica, dacă ai o afacere în domeniu

Cele trei tipuri de deșeuri de ambalaj cel mai des întâlnite în industria HoReCa și cum le poți valorifica, dacă ai o afacere în domeniu

0 Shares
0
0
0

În ultimii ani, industria HoReCa a cunoscut o creștere tot mai accentuată, tot mai multe persoane luând decizia de a porni pe drumul antreprenoriatului, deschizând propriul restaurant, cafenea sau bar. Cu toate acestea, pe cât de profitabil poate fi un astfel de business, pe atât de multe obligații legale trebuie să respecți, atât pentru siguranța și sănătatea consumatorilor, cât și a mediului înconjurător. 

 

Faptul că industria HoReCa se numără printre cele mai mari generatoare de deșeuri de ambalaje de pe piață este un lucru cert. Din acest punct de vedere, tu, ca deținător sau manager al unei astfel de afaceri, ești obligat să respecți cu strictețe standardele legale de reciclare și valorificare a acestora, pentru a evita potențialele complicații și amenzi usturătoare. 

 

Iată care sunt trei dintre cele mai comune tipuri de deșeuri de ambalaje din industria HoReCa, dar și cum poți atinge mai ușor standardele de reciclare ca administrator al unei astfel de afaceri

  • Aluminiul

 

Fiind folosit atât pentru împachetarea comenzilor și a mâncărurilor, sub formă de folie, cât și pentru fabricarea ambalajelor de unică folosință, precum caserole, platouri sau capace, aluminiul se numără, cu siguranță, printre cele mai folosite materiale în industria HoReCa și în cea alimentară. De asemenea, este un material foarte des întâlnit în fabricarea dozelor de sucuri, energizante sau băuturi alcoolice. În același timp, aluminiul se numără printre compușii ușor de reciclat, putând fi revalorificat la infinit, fără să își piardă din proprietăți. Din punct de vedere legal, operatorii economici sunt obligați să atingă un obiectiv de reciclare a acestuia de cel puțin 20 la sută.

  • Sticla

 

Sticla este, de asemenea, un alt material aproape omniprezent în fiecare aspect al industriei HoReCa, de la componentele aparaturilor electrice mici și mari (cuptoare, espressoare, lăzi frigorifice etc.) și până la ambalarea diferitelor tipuri de mâncăruri și băuturi. În același timp, ea este un deșeu foarte rezistent și extrem de nociv pentru mediul înconjurător, dacă nu este depozitată sau valorificată în mod optim, descompunându-se în aproximativ un milion de ani. Tocmai din acest motiv, operatorii economici au obligația legală de a atinge un obiectiv de reciclare de minimum 60 la sută, ceea ce pentru industria alimentară se poate traduce în cantități uriașe și dificil de gestionat pe cont propriu.

  • Hârtie sau carton

 

De la cutii de dimensiuni mari pentru depozitarea consumabilelor, șervețele și ambalaje pentru preparatele culinare și până la materia primă folosită pentru imprimarea anunțurilor, meniurilor, chitanțelor și bonurilor fiscale, hârtia și cartonul se numără, de asemenea, printre materialele esențiale pentru buna funcționare a unei afaceri în acest domeniu. De altfel, acestea sunt și materialele reciclate la scara cea mai largă. Din punct de vedere legal, și pentru această categorie operatorii economici sunt obligați să atingă un obiectiv destul de ridicat, de cel puțin 60 la sută.

 

Bineînțeles, cu cât afacerea ta se extinde mai mult, cu atât nivelul de consumabile și, în mod direct, de deșeuri crește, mai ales dacă vorbim despre o industrie în care ambalajele sunt esențiale, precum industria HoReCa. În mod evident, cu cât nivelul de deșeuri generate crește, cu atât mai dificilă poate deveni gestionarea sa într-un mod eficient. Din acest punct de vedere, cea mai la îndemână soluție pentru antreprenorii din acest domeniu, care își doresc să se asigure că se încadrează în normele stabilite de lege, este apelarea la o firmă specializată în transferul de responsabilitate, precum OIREP-ul Eco Synergy, care poate prelua în totalitate asupra sa obligația de a atinge țelurile de valorificare legale. Apelând la asistență specializată în ceea ce privește reciclarea deșeurilor de ambalaje, scapi atât de grija atingerii obiectivelor anuale, cât și de cea a documentelor de raportare și de plată a taxei către Fondul de Mediu, în cazul neatingerii acestor obiective. 

 

În ultimii ani, industria HoReCa s-a axat tot mai mult pe asigurarea unui viitor verde și pe atenția acordată mediului înconjurător prin înlocuirea plasticului cu materiale biodegradabile, dar și prin reciclarea și valorificarea optimă a deșeurilor produse. Dacă și tu ai sau plănuiești să îți deschizi o afacere în acest domeniu, pune grija față de clienții tăi, dar și față de lumea în care trăiești pe primul plan și adoptă un model de business responsabil. 

 

Sursă foto: Unsplash.com

0 Shares
You May Also Like