Tinand cont de faptul ca fiecare afacere este unica si orice ti-ai dori trebuie sa fii flexibil pentru a avea succes, iata cateva indicatii despre modul in care poti incepe propria afacere. Bineinteles, in functie de nevoile personale este posibil sa fie nevoie de perfectionarea acestei liste, insa cu siguranta este un inceput bun daca ai hotarat sa te lansezi pe piata.
Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa efectuezi o autoevaluare. Cunoaste-te si lucreaza intr-un loc de munca care iti satisface nevoile si dorintele. Astfel, e nevoie sa incepi prin a face inventarul propriei situatii: de ce vrei sa incepi o afacere, ce abilitati ai, despre ce industrii ai cunostinte, doresti sa furnizezi un serviciu sau un produs, ce iti place sa faci, ce capital esti dispus sa investesti si sa risti, afacerea va fi part-time sau full-time…acestea sunt doar cateva dintre aspectele pe care trebuie sa le iei in calcul inainte de a porni la drum.
Acest pas nu trebuie sa fie descurajator, ci este unul care te indeamna sa te gandesti si sa planifici ceea ce urmeaza sa faci. Trebuie sa planifici, sa stabilesti obiective si, mai presus de toate, sa te cunosti. Care sunt calitatile tale? Care sunt slabiciunile tale? Cum vor afecta acestea operatiunile de zi cu zi?
Urmatorul pas…analiza domeniului in care doresti sa investesti. Cu cat stii mai multe despre acesta, cu atat vei avea mai multe avantaje si mai multa protectie. Odata ce hotarasti o afacere care se potriveste scopurilor si stilului propriu de viata, evalueaza ideea. Cine va cumpara produsul sau serviciul? Ce concurenti vei avea? In aceasta etapa, trebuie, de asemenea, sa iti dai seama de cati bani vei avea nevoie pentru a incepe.
Urmatorul pas – evalueaza publicul tinta. Pentru a determina cat de atractiva este in realitate piata pe care o ai (propriile dorinte deocamdata), iti sugeram sa faci o analiza a pietei. Ar fi bine sa obtii raspunsuri la intrebarile de genul: cat de urgent au oamenii nevoie de ceea ce vrei sa le oferi? Care este marimea pietei?
Exista deja oameni care platesc pentru produse sau servicii similare cu ale tale? Cat de usor este sa dobandesti un cliet? Cat te va costa acest lucru? Cati bani si cat efort va fi nevoie sa depui pentru a oferi valoarea pe care vrei sa o oferi? Cat timp va dura pentru a ajunge pe piata? O luna? Un an? Trei ani? De cat de multe investitii vei avea nevoie pentru a incepe? Afacerea ta va ramane importanta cu timpul sau exista riscul sa dispara?
Dupa ce ai obtinut un raspuns la toate acestea intrebari, nu iti ramane decat sa infiintezi afacerea. Inregistrarea afacerii este primul pas spre a face ceea ce iti doresti. Cu toate acestea, ca si in cazul etapei de evaluare personala, ia-ti destul timp pentru a cunoaste avantajele si dezavantajele diferitelor entitati de afaceri.
Daca este posibil, lucreaza cu un avocat pentru a stabili detaliile. Aceasta nu este o etapa in care vrei sa gresesti. De asemenea, va trebui sa obtii licentele si permisele de afaceri corespunzatoare. In functie de afacere, pot exista si regulamente de oras, judet sau de stat. Acesta este si momentul pentru a gasi un contabil bun.
Incepe procestul de planificare si fa-ti planul de afaceri. Daca vei cauta finantare externa, un plan de afaceri este o necesitate. Daca intentionezi sa te finantezi singur, un plan de afaceri te va ajuta sa iti dai seama de cat de multi bani vei avea nevoie pentru a incepe, de ce va fi necesar pentru a face afacerea profitabila, de ce trebuie facut in continuare si incotro trebuie sa te indrepti.
In termeni simpli, un plan de afaceri este o foaie de parcurs – ceva ce vei folosi pentru a te ajuta sa iti inregistrezi progresul si care va schita lucrurile pe care trebuie sa le faci pentru a-ti atinge obiectivele. Mai degraba decat sa te gandesti la un plan de afaceri ca la un document pe care il vei folosi o singura data (poate pentru a obtine un imprumut de la o banca), gandeste-te la acesta ca la un instrument util pentru a gestiona modul in care afacerea ta creste si isi atinge obiectivele.
Un plan standard de afaceri include noua parti: rezumatul executiv, piata tinta, produse si servicii, plan de marketing si de vanzari, momente si valori, prezentarea generala a companiei, echipa de management, planul financiar, apendice.
Realizeaza un plan de finantare. In functie de marimea si de scopurile afacerii, este posibil sa trebuiasca sa soliciti finantare de la un investitor sau de la o firma cu capital de risc. Dar majoritatea intreprinderilor mici incep cu un imprumut, finantare din carduri de credit, ajutor de la prieteni si familie si asa mai departe.
Optiunile de investitii si de imprumut includ: capital de risc, banci comerciale, Small business administration credite, contabilitate de specialitate, prieteni si familie, carduri de credit.
Configureaza spatiul necesar. Planul de afaceri a fost stabilit, banii se afla deja in banca si esti gata de pornirea afacerii. Daca afacerea e online si nu ai nevoie de un magazin fizic, trebuie sa te gandesti la construirea site-ului web.
E posibil sa poti lucra de la biroul de acasa sau dintr-un spatiu de lucru in loc sa inchiriezi sau sa cumperi un spatiu pentru birou. Insa daca afacerea ta are nevoie de o locatie fizica, atunci exista mai multe aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere, de la gasirea locatiei la negocierea contractului de inchiriere, realizarea inventarului de primire, angajarea personalului, stabilirea preturilor si chiar si organizarea petrecerii de deschidere. Ia in calcul pretul locului, vizibilitatea, accesul la parcare sau la transport in comun, concurentii din apropiere, regulile si reglementarile locale etc.
Pregateste-te sa incerci si chiar sa si esuezi. Indiferent daca este prima sau a treia afacere, asteapta-te sa faci greseli. Acest lucru este firesc si atata timp cat inveti din greseli poti considera ca ai parte de asemenea de beneficii.
Daca nu faci greseli, nu inveti ce sa faci mai putin si ce sa subliniezi. Fii deschis si creativ, adapteaza-te, cauta oportunitati si, mai presus de toate, distreaza-te!