Ce este USB Type-C?

Ce este USB Type-C?

0 Shares
0
0
0

Daca ati cumparat un smartphone nou in ultimii doi ani, este posibil ca acesta sa aiba un port nou folosit pentru incarcare si eventual chiar audio. Noul port se numeste oficial USB Type-C si reprezinta mult mai mult decat o versiune reversibila a vechiului design micro-USB. Asadar, sa aruncam o privire exact la ce este USB Type-C, si ce poate face pentru noi.

O privire la conectorul USB de tip C

In primul rand, o istorie rapida. Conectorul USB se intoarce pana in 1996 cu conectorul USB de tip A pe care il veti gasi in continuare pe computer si laptop. Portul micro-USB a venit impreuna cu USB 2.0 in 2000 si a fost portul de conectare ales pentru marea majoritate a gadgeturilor portabile pana cand USB Type-C a aparut in 2014.

USB de tip A, B, micro si mini, toate au aceleasi conexiuni interne de baza (a fost doar forma de port care variaza), cu cabluri si porturi mai rapide de 3,0, care au o banda de date suplimentara de mare viteza. USB Type-C triplica numarul de pini de la USB 3.0, pana la 24. Deci, pe langa faptul ca este primul design reversibil, USB Type-C extinde foarte mult numarul de pini si, de asemenea, capacitatile sale.

USB are peste 20 de ani, dar Type-C este primul cablu reversibil si reinnoirea majora a standardului

In ciuda cresterii uriase a numarului de pini, USB Type-C este un conector foarte mic, care nu ocupa mai mult loc decat un vechi port USB micro-B, si pe care il puteti gasi accesand https://www.tozmobile.ro/incarcatoare-auto-wireless; unde veti gasi si incarcatoare auto wireless printre altele. Acesta este in parte motivul pentru care a fost adoptat atat de rapid in smartphone-uri.

Revenind la incarcatoarele USB Type-C, acestea sunt compatibile inapoi cu cablurile USB 3.0 si chiar mai vechi 2.0, deoarece inca mai prezinta pinii folositi pentru aceste protocoale traditionale de date. Veti gasi o multime de cabluri de tip C la Tip-A si micro-B de vanzare online.

Cu toate acestea, nu veti putea utiliza unele dintre functiile avansate ale USB Type-C atunci cand utilizati aceste cabluri, iar aceasta situatie a dus la unele probleme cand vine vorba de obtinerea vitezei de incarcare rapida de la incarcatoarele pentru smartphone-uri.

Viteza si puterea datelor

Aceasta noua dispunere de pini are cateva implicatii atat pentru vitezele de transfer de date, cat si pentru furnizarea de energie. In ceea ce priveste vitezele, USB Type-C a fost proiectat pentru a oferi aceleasi viteze ca USB 3.1/Gen2, lovind pana la 10 Gbit/s de transfer de date. Acest lucru este de doua ori mai rapid decat un port USB 3.0 standard care ofera 5 Gbit/s, si mai mult de 20 de ori mai rapid decat viteza de date USB de 480 Mbit/s.

Trecerea la USB Type-C ar fi trebuit sa simplifice aceasta situatie complicata, asigurandu-se ca dispozitivele mai noi functioneaza cu cea mai rapida viteza posibila. Cu toate acestea, datorita cerintelor de compatibilitate inapoi, numai porturile si tipurile de cablu USB tip C complet garanteaza viteze de date USB 3.1 si exista o serie de dispozitive care ofera in continuare doar viteze de date USB 2.0 pe acest nou conector.

Retineti, de asemenea, ca daca va conectati la porturi compatibile inapoi prin intermediul unui cablu convertor (cum ar fi Type-C la Type-A), veti fi limitat la viteza mai lenta a portului mai vechi.

In plus, conectorul Type-C este utilizat si de standardul Thunderbolt 3. Thunderbolt 3 ofera transferuri de date de varf si mai mari de pana la 40 Gbit / s, precum si suportarea transferurilor video DisplayPort prin conector.

Un port pentru tot

Pe langa putere si date, USB Type-C este proiectat pentru a sprijini o mare varietate de moduri si standarde diferite, pozitionandu-l ca solutie unica pentru toate selectiile de tehnologii. O serie de moduri audio si video sunt acceptate, setand conectorul pentru a deveni un inlocuitor pentru mufa pentru casti de 3,5 mm si cablul HDMI.

Pentru audio, conectorul accepta audio digital prin specificatia clasei audio USB, din care versiunea 3.0 este cea mai recenta. Castile analogice sunt de asemenea suportate prin conector prin modul Accesoriu adaptor audio, care repune pinii SBU si CC ai portului pentru conexiunile din stanga, dreapta si microfon. Cu un conector de trecere, dispozitivele pot fi, de asemenea, incarcate cu o putere de 5V / 500mA.

USB-C accepta atat standardele audio cat si video prin conector.

Videoclipul prin conector poate veni in mai multe forme diferite, inclusiv standardele HDMI, SuperMHL si DisplayPort. Acestea sunt activate prin modul alternativ, care elibereaza pinul de date SBU si de mare viteza pentru a fi utilizat cu alte standarde. Modul HDMI Alt, este disponibil printr-un cablu convertor, care permite pana la o rezolutie 4K, sunet surround si chiar redare de continut 3D.

Portul de afisare prin USB-C este acceptat atat cu conectori USB 2.0, 3.1 si Thunderbolt specifici, oferind redare HDR de pana la 4K 60Hz 24 biti, rezolutie maxima de 8K si sunet multi-canal. In cele din urma, SuperMHL functioneaza din nou cu viteze USB 2.0 si 3.1 prin conectorul Type-C, cu rezolutii 4K si 8K la pana la 60fps suportate pe setari suficient de rapide. Sunetul surround Dolby Atmos este incorporat, la fel ca si compatibilitatea inapoi cu specificatiile MHL existente.

Cu toate acestea, toate aceste moduri necesita, de asemenea, suport suplimentar hardware si software in spatele portului, astfel incat verificarea compatibilitatii dispozitivului dvs. este obligatorie.

Concluzii

Dupa cum puteti vedea din toate cele de mai sus, USB Type-C este un conector complicat si nu doar in design-urile sale fizice. Standardul ofera o gama mai larga de implementari posibile decat oricand, de la date mai rapide si viteze de alimentare pana la functii multimedia suplimentare optionale.

Desi aceasta gama larga de optiuni face parte din apelul standardului, este, de departe, cel mai complicat conector pentru consumatori, care poate fi ales de pe www.tozmobile.ro.

Un singur conector cu multe caracteristici suna excelent, dar natura optionala a suportului face imposibil de spus ce este capabil sa fie doar un port sau un cablu. Nivelul de cercetare cerut de consumatori pentru a se asigura ca cumpara produsele si cablurile USB Type-C potrivite este mai mare decat pentru predecesorii sai si nu este un lucru bun.

0 Shares
You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…